Remedii naturiste pentru conjunctivită. Cele mai bune metode

Andreea Popa
remedii naturiste pentru conjunctivită băiat
Iată la ce remedii naturiste pentru conjunctivită poţi apela şi când trebuie să te îngrijoreze situaţia.

Remedii naturiste pentru conjunctivită – Cu ce poţi trata blând conjunctivita

Conjunctivita este o afecţiune comună printre copii, iar cei mici fac în general forme uşoare, care se pot trata de cele mai multe ori acasă. Iată câteva remedii naturiste pentru conjunctivită.

Conjunctivita este o inflamaţie a membranei conjunctive care căptuşeşte globul ocular şi pleoapele. Printre simptomele conjunctivitei se numără înroşirea ochilor, lăcrimarea uneori abundentă, umflarea pleoapelor, senzaţia de mâncărime sau usturime a ochilor şi apariţia unor secreţii gălbui care pot determina uneori lipirea genelor (mai ales după somnul de noapte).

Cu toate că poate să arate urât, de cele mai multe ori nu este o problemă medicală gravă. De altfel, conjunctivita poate fi tratată acasă, fără medicamente. Însă cu condiţia să fie totuşi diagnosticată de un medic. Există unele probleme oftalmologice mai serioase ale căror simptome seamănă cu conjunctivita, deci e mai sigur dacă cel mic e văzut mai întâi de un specialist, pentru a elimina alte suspiciuni. De asemenea, un alt lucru foarte important: dacă bebeluşul are sub o lună, este obligatoriu să mergi cu el la medic.

Tipuri de conjunctivită

Conjunctivita poate avea mai multe cauze: bacteriană, virală sau alergică.

Conjunctivita virală este determinată de obicei de adenovirus şi apare în cadrul unei infecţii respiratorii superioare. Deci dacă cel mic e răcit, are febră şi se trezeşte cu ochişorii roşii şi cu secreţii apoase, cel mai probabil că este conjunctivită virală. În acest caz, nu este niciodată nevoie de antibiotic. Chiar şi netratată, boala trece de la sine în circa 7 zile.

Conjunctivita bacteriană se caracterizează prin apariţia unor secreţii galbene-verzui la colţul ochilor iar medicii recomandă de obicei un tratament cu picături de ochi ce conţin antibiotic. Există însă şi câteva remedii naturiste care scurtează boala şi ameliorează simptomele.

Conjunctivita alergică apare din cauza expunerii la anumiţi factori alergeni (praf, polen, păr de animale etc). În acest caz, secreţiile sunt clare şi sunt afectaţi ambii ochi încă de la început. Dispare după ce factorul alergen este îndepărtat.

Conjunctivitele virale şi cele bacteriene sunt foarte contagioase şi de cele mai multe ori se extind de la un ochi la celălalt. De aceea, chiar dacă este afectat doar un ochi, tratamentul – indiferent că este naturist sau medicamentos – trebuie aplicat la ambii ochi.

Remedii naturiste pentru conjunctivită. Este recomandat laptele matern?

Se pare că laptele matern este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru conjunctivită. Există mai multe studii care au ajuns la această concluzie, însă problema este că unele dintre ele nu au fost suficient de corect făcute, lăsând astfel loc de interpretări. De aceea, unii medici recomandă laptele matern ca remediu pentru conjunctivită în cazul bebelușilor, în timp ce alţii sunt total împotrivă. Mamele însă, cele care au încercat această metodă, spun că funcţionează fără doar şi poate. Laptele matern este util în lupta cu conjunctivita deoarece conţine substanţe cu rol antimicrobian şi antiviral, scurtând astfel durata infecţiei.

Dacă doreşti să testezi acest remediu, tot ce trebuie să faci este să-i ridici uşor celui mic pleoapele şi să mulgi apoi câţiva stropi de lapte direct în ochişori, de 2-3 ori pe zi.

Remedii naturiste pentru conjunctivită – Mierea

Mierea este un alt remediu naturist pentru conjunctivită, datorită acţiunii sale antimicrobiene dovedite. Deşi toate tipurile de miere au efect antibacterial, antiviral şi antiinflamator, producătorii susţin că mierea de Manuka este cea mai bună pentru afecţiunile ochilor, deoarece conţine cea mai mare concentraţie de DHA.

Pentru a trata astfel conjunctivita, dizolvă o liguriţă de miere într-o cană cu apă fiartă şi lăsată apoi la răcit. Nu amesteca mierea cu apă fierbinte, deoarece îşi va pierde o parte din proprietăţile benefice. Poţi pune şi un vârf de sare în apă. Apoi, cu o pipetă sterilă, pune 1-2 picături din această soluţie în fiecare ochi, odată la câteva ore.

Remedii naturiste pentru conjunctivită – Ceaiurile din plante

Tot un leac din bătrâni pentru conjunctivită sunt şi compresele cu diverse infuzii din plante precum muşeţel, gălbenele, fenicul, albăstrele, struguri de munte sau genţiană. Acestea au proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene şi scurtează durata infecţiei.

Şi ceaiurile verzi sau negre pot fi folosite, deoarece conţin bioflavonoide care luptă împotriva infecţiilor şi reduc inflamaţia.

Atenţie însă, căci va trebui să foloseşti o compresă diferită pentru fiecare ochi, pentru a nu răspândi infecţia. Şterge ochiul dinspre interior, de la baza nasului, spre exterior.

Când trebuie să mergi la doctor?

Nu uita, toate aceste remedii naturiste pentru conjunctivită pot fi eficiente, dar este recomandat ca cel mic să fie consultat mai întâi de un medic. De asemenea, este neapărat nevoie de o vizită la un specialist dacă nu apar ameliorări în 48 de ore sau dacă simptomele se înrăutăţesc iar copilul se plânge de durere, de vedere înceţoşată, neclară, sau de o sensibilitate sporită la lumină.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa