Retinoblastomul la copii. Simptome, cauze, tratament

TOTUL DESPRE MAME

Retinoblastomul este o formă rară de cancer ocular care de obicei apare în copilărie. Începe să se dezvolte în retină – partea din ochi care simte lumina și trimite imagini către creier. Boala apare de regulă înainte de împlinirea vârstei de doi ani, iar o modalitate de evidențiere a semnelor bolii este destul de simplă și la îndemână: aparatul de fotografiat. 

Simptome

Primul indiciu pentru retinoblastom și cel mai evident este că ochiul nu arătă normal. În special pupila care în mod normal ar trebui să fie închisă la culoare devine albă. În fotografii, la copiii cu retinoblastom nu apare ochiul roșu, ci pupila va străluci în alb atunci când lumina aparatului de fotografiat ajunge la ea.
Alte simptome pot include:
-Un ochi sau ambii par mai mari decât ar fi normal.
-Centrul ochiului este decolorat.
-Copilul are dureri oculare
-Copilul se uită cruciș
-Roșeață în zona alba a ochiului
Aceste simptome pot fi de asemenea cauzate de probleme mai puțin serioase. Însă dacă ele apar, mergeți la un control oftalmologic cu copilul cât mai repede posibil.

Cauze

Retinoblastomul apare când există o schimbare sau o mutație într-o anumită genă din ADN-ul copilului. Gena este responsabilă de controlul diviziunii celulare. Când nu funcționează cum ar trebui, celulele din retină cresc fără control. De regulă, tumora apare la un singur ochi. Sunt copii care se nasc cu gene afectate în toate celulele din corp. Acești copii au un risc mai mare să dezvolte mai mult de o tumoră și să facă retinoblastom la ambii ochi. De asemenea, au risc de a face și alte tipuri de cancer.
Ei pot transmite genetic boala copiilor lor.

Diagnostic

semne care ne trimit la oftalmolog

Pentru diagnosticarea acestui tip de cancer, un oftalmolog ar trebui să examineze ochiul cu o lumină puternică și cu aparate speciale. Dacă suspectează faptul că este vorba despre cancer, următorul pas este să afle cât de mare este tumora și dacă s-a răspândit. Copilul poate fi supus unuia dintre testele următoare:

  • Ecografie – Ultrasunetele oferă imagine cu ochiul copilului
  • RMN (rezonanță magnetică nucleară) – magneți puternici și unde radio oferă imagini detaliate ale ochiului
  • CT (computer tomograf) – raze X luate din diferite unghiuri sunt puse la un loc pentru a oferi mai multe informații

Rezultatele analizelor ajută medicii să aleagă cel mai bun tratament.

Tratament

Cu cât este descoperit mai repede acesti tip de cancer, cu atât șansele de salvare a ochiului copilului sunt mai mari. De regulă, medicii folosesc o combinație de tratamente cum ar fi:

– Chimioterapia: Medicamentele ajută la micșorarea tumorii. Dacă cancerul nu s-a răspândit, medicamentele pot fi injectate direct în ochi sau în vasele de sânge care duc în această zonă. În situația în care cancerul s-a răspândit, copilul va lua medicamentele pe gură sau va fi injectat prin venă pentru a putea acționa la nivelul întregului corp.
– Cryoterapia: Atingerea cu un metal înghețat omoară celulele canceroase. Acest tip de tratament funcționează pe tumori mici.
– Termoterapie – Un laser special distruge celulele canceroase folosind căldură. Medicii îl utilizează de sine stătător pe tumori mici sau împreună cu alte tratamente pe tumori mai mari.
– Terapie laser – Un tip special de laser țintește și distruge vasele de sânge care alimentează tumora. Acest tratament funcționează pentru tumori mici aflate în spatele ochiului.
– Radiație – Există două tipuri de radiații. Pentru tumorile mici, se introduce un disc cu material radioactiv în apropierea tumorii. Copilul stă internat câteva zile, după care discul este eliminat. Tehnicile mai vechi folosesc un dispozitiv care radiază tumora din exterior.
– Operație: Dacă tumora este foarte mare la momentul în care este descoperită, nu va fi posibilă salvarea vederii copilului. În astfel de cazuri, ochiul va trebui înlăturat în totalitate.
Pentru că este imposibil pentru un copil să stea suficient de mult într-un loc pentru toate procedurile de mai sus, de regulă este nevoie de anestezie.

La ce să vă așteptați:

Retinoblastomul este aproape întotdeauna vindecabil, mai ales dacă nu s-a răspândit în afara ochiului. Copiii tratați pentru retinoblastom au nevoie de o urmărire pe termen lung, foarte atentă, pentru a se căuta semnele unei eventuale reveniri a cancerului. Controalele frecvente sunt importante și pentru că un copil cu o genă afectată riscă să facă și alte tipuri de cancer mai târziu în viață. Iar copiii care urmează tratamente cu radiații sau chimioterapie au un risc mai mare de a face cancer la un moment dat. Cele mai multe astfel de cancere sunt tratabile dacă se descoperă din timp. Medicii recomandă testarea genetică pentru a ști dacă copilul are o genă ce se poate transmite. Părinții și frații ar trebui de asemenea testați.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa