Roşu în gât: ce ascunde acest diagnostic?

Ramona Dinescu
rosu-in-gat-totul-despre-mame
Roșu în gât la copii nu se tratează mereu cu antibiotice

Am auzit diagnosticul ”roșu în gât” de atâtea ori și îl asociez cu atâtea alte complicații, încât a ajuns să sune ca un ”bau bau” pentru mine.

Încă din copilărie, de câte ori răceam puțin, mama îmi spunea că am roșu în gât și mă obliga să beau ceai cu lămâie și miere și îmi punea o batistă umplută cu cartofi rași pe piept. Uram întâlnirile cu medicul care ma punea să deschid gura mare când eu abia putea să-mi înghit saliva de durere și apoi, de fiecare dată, după ce îmi apăsa limba cu bețișorul respectiv, dădea din cap și anunța sec: ”Da, are roșu în gât”.

După ce au venit pe lume și copiii mei, la cea mai mică febră, de câte ori îi vedea pediatrul spunea că au roșu în gât. Au făcut de atâtea ori roșu în gât că mă apucă durerea de cap când mă gândesc. Acest ”bau bau” este de fapt o consecință a unor alte afecțiuni și reprezintă o inflamație la nivelul gâtului destul de supărătoare, în special pentru cei mici.

Cauze și simptome pentru roșu în gât

Pentru a afla mai multe despre roșu în gât, am stat de vorbă cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie care mi-a spus că de obicei inflamarea gâtului este însoțită și de alte simptome precum febră, tuse sau secreții nazale. Din cauza acestei inflamații, cel mic ar putea avea dificultăți la înghițirea alimentelor, stare de iritabilitate, agitație și oboseală. Cel mai supărător este că bebelușii nu pot spune ce îi doare și de aceea se exprimă prin plâns, uneori neconsolat.

Diagnosticul de „roșu în gât” poate anunța oricare dintre afecțiunile respiratorii precum laringită, faringită, rino-faringită, bronșiolită, amigdalită sau otită. Fiecare dintre acestea este destul de supărătoare pentru cei mici și de aceea se impune vizita la medicul pediatru. Pentru că de la un simplu roșu în gât care poate anunța o afecțiune a aparatului respirator și care netratate corespunzător se pot transforma în boli mai grave precum pneumonie.

Prevenție și tratament

Chiar și medicii sunt de acord că la vârste foarte mici, roșul în gât nu poate fi prevenit, mai ales dacă cei mici merg în colectivitate. În fiecare an, odată cu intrarea în grădinițe și cu venirea toamnei, roșul în gât pare că se reinstalează în casa noastră.

Pentru a trata roșul în gât, trebuie să știm ce afecțiune se ascunde de fapt în spate. La primele manifestări ale roșului în gât este indicat să-ți duci copilul la medic care după primul consult își va da seama despre ce este vorba. Uneori, o simplă hemogramă care presupune înțeparea copilului în degețel, poate fi de mare ajutor în stabilirea diagnosticului. Recunosc, că după sezonul trecut în care copiii mei par că au bifat toate afecțiunile aparatului respirator de câte două-trei ori fiecare, am ajuns la concluzia că această înțepătură în degețel ne poate scăpa de multe neplăceri. În felul acesta reușesc să aflu din timp dacă este vorba de o infecție virală sau bacteriană, iar medicul îmi poate prescrie cel mai bun tratament.

În cazul în care roșul în gât apare în urma unei infecții virale, tratamentul este local, simptomatic sub formă de antiinflamatoare, antitermice (atunci când este cazul), vitamina C și miere (doar la copiii mai mari de doi ani). Dropsurile menite să înlăture durerile în gât sunt recomandate copiilor mai mari de cinci ani, la fel și gargara, așa că fiți atente mămicilor ce tratament aplicați copiilor voștri.

Infecțiile bacteriene, din păcate, se tratează cel mai bine încă cu antibiotice, atunci când reprezintă o amenințare la adresa sănătății copilului, dar numai după o analiză prealabilă.

Citește și:
Mami, mă doare gâtul! Când e cazul să ne îngrijorăm?
Ajutor, este răceală sau gripă?
Se pot evita răcelile în colectivitate?
Remedii pentru imunitate

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa