Să punem sub brad produse românești! [P]

De câțiva ani, încerc să cumpăr responsabil, să mă uit pe etichete, să aflu unde sunt fabricate produsele, să mă gândesc cum au ajuns la mine, cum trăiesc oamenii care le fac. Dacă îmi cumpăr cosmetice, mă uit să văd dacă au fost testate pe animale. De când am aflat ce înseamnă expresia asta aparent inofensivă, “testat dermatologic”, ocolesc produsele care poartă această etichetă. Când cumpăr haine, încerc să aleg fibre naturale, de calitate. Cumpăr și detergenți naturali, atât cât îmi dă mâna.

Cât despre mâncare, aici am foarte mare grijă. De când sunt mamă, mă uit foarte atent la ingrediente. Încerc să cumpăr produse locale și pe cât posibil ecologice. Nu doar pentru că sunt mai sănătoase pentru fiica mea sau pentru soțul meu, ci și pentru că sunt mai prietenoase cu mediul. Mă gândesc din ce în ce mai mult la lumea de mâine – poate pentru că visez la momentul când voi fi bunică și îmi pasă de cum va arăta lumea nepoților mei. Știm cu toții: cumpărând produse locale, ne reducem amprenta de carbon. Produsele nu mai sunt transportate peste mări și țări în vehicule care poluează, nu mai sunt depozitate și ambalate în condiții speciale, care de obicei presupun și un consum mai mare de energie.

Când vine vorba despre hainele din fibre organice, am tot avut până acum impresia că ele sunt foarte scumpe și inaccesibile pentru bugetul meu. În mare parte, așa e, însă există și excepții. Vreau să împărtășesc cu voi povestea unor oameni pe care i-am descoperit de curând, care produc local, cu responsabilitate, inclusiv hăinuțe din bumbac organic. Vă spun povestea lor pentru că mi-au devenit foarte dragi și pentru că am înțeles cât e de important să sprijinim micile afaceri românești.
Așadar, vreau să vă vorbesc despre o făbricuță din Vaslui, pe care stă scris mare, cu litere colorate, jucăușe, Pifou. Este un loc în care o mână de oameni produc hăinuțe pentru copii din materiale certificate. Sunt primii care au avut curajul să producă în România hăinuțe din bumbac organic. Aceste hăinuțe sunt o adevărată comoară pentru pielea copiilor,  pentru că substanțele chimice care se folosesc uzual pentru cultivarea și procesarea bumbacului (de la pesticide până la înălbitori sau coloranți) sunt eliminate din ecuație. Bumbacul organic este curat și prietenos cu pielea, dar și cu mediul. (Apropo, știați că pentru a crește bumbac în mod convențional se folosesc cantități foarte mari de pesticide și insecticide, astfel încât 25% din insecticidele folosite la nivel mondial și 10% din pesticide se folosesc pentru culturile de bumbac?

Expunerea la pesticide ne poate afecta sănătatea și poate provoca malformații, probleme de fertilitate și imunitate scăzută.)

De ce îmi place de cei de la Pifou? În primul rând, pentru că e o afacere de familie, în care tatăl, mama și cei trei copii au crescut și au lucrat împreună. În al doilea rând, pentru că susțin viața câtorva familii din Vaslui și pentru că își tratează angajații ca pe membri ai familiei. Îi respectă și le vorbesc cu drag, au încredere în ei și i-au ținut aproape din 1994. Da, la Vaslui exista familii care din anul 1994 trăiesc decent pentru că există Pifou. În al treilea rând, îmi sunt dragi pentru că nu renunță la calitate pentru a putea vinde în hypermarketuri, pentru că fac eforturi să producă haine de calitate la prețuri decente. În al patrulea rând, îmi place felul în care vorbesc cu clienții lor, cu drag și respect, așa cum rar se întâmplă în România.

Mai sunt o grămadă de motive pentru care cei de la Pifou mi-au devenit foarte dragi încă de când i-am cunoscut, dar pe scurt esența e aceasta: în făbricuța Pifou de la Vaslui lucrează 20 de oameni care își fac treaba cu drag.

Dacă nu îi cunoașteți deja, poate că e momentul perfect să vă uitați pe site pentru a cerceta minunățiile pe care le fac.  Au hăinuțe călduroase și pufoase pentru hârjoneli în zăpadă, body-uri și alte piese de bază, dar și trusouri elegante pentru botez.

Dacă îi știți deja, cu siguranță ne puteți spune cum sunt hăinuțele care nu vin nici din China, nici din Pakistan, ci de la Vaslui. Și poate ne veți confirma un zvon pe care l-am auzit de curând: umblă vorba prin târg că au cel mai bun serviciu de relații cu clienții din lume.

Ce ziceți, facem anul acesta, de Crăciun, cadouri frumoase, produse local? Susținem împreună micile afaceri de aici, de la noi? Voi ce produse românești puneți sub brad de Crăciun?

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()