Sărurile de rehidratare pentru copii. Când se folosesc în siguranță

Ramona Dinescu
copil hidratare

Sărurile de rehidratare sunt utile pentru acei copii care, din diverse motive, sunt deshidratați. Se folosesc ca tratament, în special în cazurile de enterocolită.

Terapia de rehidratare orală este un tratament pentru deshidratare. Presupune consumul unei mixturi speciale din apă, glucoză și săruri minerale ce vor înlocui cantitatea de lichide, zaharuri și electroliți pierdută.

Când sunt necesare sărurile de rehidratare pentru copii?

Cele mai multe cazuri de deshidratare sunt minore și nu necesită o atenție medicală specială. Copiii ce suferă de deshidratare își pot reveni dacă beau apă, lapte matern sau ceaiuri.

Terapia de rehidratare orală este folosită pentru cazurile de deshidratare mai serioase provocate de gastroenterite virale, cunoscute și sub numele de enterocolite. Un astfel de virus, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, poate provoca episoade de vomă repetate sau diaree prelungită ce poate duce la pierderea de lichide din organism.

În jurul lumii, gastroenteritele virale reprezintă cauza a 1,5 până la 2,5 milioane de decese pe an.

Beneficiile sărurilor de rehidratare

Dacă copilul tău ajunge sever deshidratat, fluidele pierdute ar putea fi necesar să fie înlocuite cu o soluție intravenoasă. Cu toate acestea, terapia de rehidratare orală este la fel de eficientă, uneori chiar mai eficientă decât terapia perfuzabilă pentru tratamentul unui copil deshidratat ușor sau moderat.

Iată și de ce:

–          terapia de rehidratare orală este mai puțin traumatizantă pentru copil deoarece nu folosește ace.

–          este mai ușor de administrat din mai multe puncte de vedere și se poate face și acasă.

Ce înseamnă sărurile de rehidratare pentru copii?

O soluție orală de rehidratare este o soluție special creată care conține un amestec de apă, glucoză și sodiu, potasiu și alți electroliți.

Împreună, aceste ingrediente ajută la înlocuirea lichidelor pierdute prin vomă, febră sau diaree și oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa cum trebuie. Această soluție are nevoie în mod normal de cinci minute pentru a trece prin sistemul digestiv în fluxul sanguin.

De unde luăm sărurile de rehidratare pentru copii?

Sărurile de rehidratare se găsesc probabil în orice farmacie. De obicei, sunt disponibile sub două forme: sticle cu soluții gata îmbuteliate sau pliculețe cu prafuri care se dizolvă în apă. De cele mai multe ori au gust de banane sau alte fructe pentru a fi plăcute de copii.

Cum se administrează sărurile de rehidratare?

Medicii pediatri recomanda administrarea soluțiilor de rehidratare în cantități mici, o dată la câteva minute. Folosește o linguriță pentru a te asigura că prima doză este foarte mică. Cantitățile mici îi vor ajuta pe copii să rețină mai bine în organism aceste soluții și reduc riscul unui nou episod de vomă.

Dacă cel mic a primit bine primele guri de soluție de rehidratare, treptat, poți mări cantitatea de săruri pe care i-o administrezi, astfel încât, să primească într-o zi o doză completă. De obicei, doza înseamnă 200 de ml de soluție de rehidratare.

Sunt și copii care refuză sărurile. I le poți administra cu seringa sau i le mai poți prepara cu ceai de mentă.

Știu că nu aleg cea mai bună variantă, dar atunci când copiii mei refuză sărurile de rehidratare, cu multă seninătate pe față le ofer să aleagă una din cele două variante: sărurile sau perfuzia la spital. Aleg mereu sărurile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa