Se pot evita răcelile în colectivitate?

Febră, tuse, nasuri care curg: răcelile sunt marele bau-bau al părinților atunci când copilul lor intră în colectivitate. “Dacă îl duc la grădi răcește imediat. Nu mai bine îl las la bunici până merge la școală, decât să stau în spitale cu el?” “Mi-a răcit de patru ori în toamna asta, a stat mai mult acasă, nu e periculos să îl trimit din nou la grădiniță?” “Copilul meu răcește în fiecare lună. Asta înseamnă că are imunitatea scăzută?”

Putem face ceva pentru a-i proteja pe micuții noștri de răcelile de sezon?

Pentru că majoritatea părinților pe care îi cunoaștem și-au pus cel puțin una din aceste întrebări, am întrebat-o pe Liliana Calapod, medic primar în pediatrie, dacă putem face ceva pentru a-i proteja pe micuții noștri de răcelile de sezon. De asemenea, ne-am propus să aflăm care este vârsta ideală pentru integrarea copiilor în colectivitate, din punctul de vedere al maturizării sistemului imunitar.

Când e mai bine să-l ducem pe cel mic la grădiniță? Există o vârstă potrivită din punctul de vedere al dezvoltării sistemului imunitar?

Există mai multe puncte de vedere pe care le putem urmări atunci când luăm o decizie atât de importantă precum integrarea celui mic în colectivitate:

– din punctul de vedere al celei mai potrivite vârste a imunității, ideal ar fi ca intrarea în colectivitate să se petreacă la vârsta de 3-4 ani, știut fiind faptul că sistemul imunitar se formează până pe la 4 ani și se desăvârșește funcțional până pe la 6-7 ani (motiv pentru care copiii de vârsta școlară nu mai răcesc așa de des ca preșcolarii);

-în funcție de nevoia de socializare a copilului: sunt copii care doresc mai devreme decât alții compania altor copii și trebuie să ținem cont de acest lucru.

Citește ”Pedepsiți prin Recompense”, de Alfie Kohn, și află de ce pedepsele și recompensele nu ar trebui utilizate nici de părinți, nici de bunici, nici de educatori! Cartea este acum disponibilă AICI, cu REDUCERE!

Dacă cel mic răcește când merge la grădi, care sunt următorii pași pe care trebuie să îi facem?

Copilul trebuie păstrat acasă în perioada cu febră a răcelii, adică 1-3 zile, urmând ca ulterior să fie readmis în colectivitate, chiar dacă mai are semne de răceală – uneori o tuse poate ține 7-10 zile, însă fără ca cel mic să mai fie contagios. În niciun caz nu-l retragem sau nu-l ținem acasă exagerat de mult.

 

Cum îl pregătim pe cel mic pentru intrarea în colectivitate?

Dacă am fi aflat până acum formula magică care să ne salveze copiii de năsucuri curgătore și tuse măgărească, probabil că am fi scris acest text de pe o insula exotică unde banii nu mai sunt o problemă. Așa că fiecare dintre noi trebuie să găsească soluția potrivită pentru copilul lui atunci când îl pândesc răcelile.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație