Sigilarea molarului de 6 ani

TOTUL DESPRE MAME
sigilarea dintilor

Uf, de-abia ne-am liniștit cu dințișorii care au ieșit în număr complet și ne-am relaxat vreo doi-trei ani, că începem din nou cu grijile: apare molarul de 6 ani, primul din seria dinților definitivi.

Eu, una, i-am spus deja copilului meu că îi vor mai crește niște dinți –  să fie pregătit pentru ce urmează – dar nu v-aș sfătui să faceți ca mine. Al meu are doar 3 ani și nu înțelege unde îi mai pot ieși alții. Am impresia că se așteaptă să îi apară unii și în cerul gurii sau pe limbă!

În fine, haideți să vorbim despre subiectul sigilării molarului de 6 ani, un procedeu simplu, neinvaziv și pe care medicii stomatologi îl recomandă pentru o viitoare dentiție sănătoasă.

Am stat de vorbă cu medicul stomatolog Andreea Nasser care ne-a povestit mai multe despre sigilarea molarului de 6 ani și despre dentiția copiilor.

Molarul de 6 ani iese pe „nevăzute”

În jurul vârstei de 6 ani apare primul molar permanent, în spatele celor de lapte. Deseori, aceasta se întâmplă chiar înaintea erupției incisivilor centrali permanenți și, din cauza vârstei mici la care apare, este confundat de către părinți cu o măseluță de lapte și nu primește atenția necesară.

„Pentru a avea eficiență în masticație, molarul de 6 ani, ca și ceilalți molari, are cuspizi și fosete („munțișori” și adâncituri) care măresc practic suprafața activă. Accesul periuței de dinți în fosete se face destul de anevoios și cere o oarecare îndemânare, răbdare și insistență, calități minunate, dar pe care nu prea le întâlnim la un copil de 6 anișori, preocupat de joacă și desene animate. De aceea, cariile pe molarii de 6 ani sunt foarte frecvente și se complică adeseori, din cauza amânării prezentării la medic (părintele își imaginează că dintele va cădea oricum, fiind de lapte)”, spune Andreea Nasser.

În ce constă sigilarea molarului de 6 ani și a altor dinți permanenți

Putem preveni toate acestea prin sigilarea acestor șanturi și fosete. Este vorba despre o procedură profilactică simplă care ne scutește pe noi, ca părinți de multe dureri de cap, iar pe copiii noștri îi scutește de dureri de dinți.

Sigilarea este un procedeu complet neinvaziv, care nu doare absolut de loc și totul durează cam 10-15 minute. Mai întâi se periază măseluța cu o pastă profesională care este bună la gust, după care se aplică un material fluid, îmbogățit cu substanțe anticarie. Acest material se fotopolimerizează și gata. Copilul poate să bea sau să mănânce imediat ce pleacă de la medic, după sigilarea dinților, nu are nicio restricție.

Același procedeu se poate aplica și la molarii de 12 ani, și chiar și la premolari, cel mai potrivit moment fiind atunci când dintele e proaspăt erupt pentru că atunci este mai puțin „contaminat”.

După sigilare, este indicat să fim atenți și să ținem sub observație dantura copiilor.

Este posibil ca, la un interval de câțiva ani, să fie nevoie să repetăm sigilarea. De exemplu, se poate observa cu ochiul liber (deci nu e e nevoie să mergem la medic pentru asta) dacă materialul de sigilare a căzut parțial sau total. Acesta este de un alb lăptos care îl face foarte ușor de identificat. De aceea, când remarcăm că ceva nu e în regulă, trebuie să revenim la medicul specialist pentru refacerea sigilării.

Dacă sunteți preocupați de sănătatea dinților copilului vostru, citiți mai multe despre caria de biberon și despre cele mai comune defecte ale dinților permanenți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa