Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul

Ramona Dinescu
simptome-care-te-trimit-la-urgenta-cu-copilul

Termenul de urgență se folosește în cazul în care copilul se confruntă cu o problemă de sănătate menită să-i pună viața în pericol. Există câteva simptome pe care cel mic le poate manifesta și care ar trebui să te trimită cu copilul direct la camera de urgență a celui mai apropiat spital.

Trebuie să înveți să recunoști când copilul prezintă o problemă de sănătate care este o urgență medicală față de o problema ușoară ce nu necesită prezentarea imediată la doctor. Există câteva cazuri de urgență medicală întâlnite la sugari și copii mici despre care e bine să te informezi:

6 simptome care te trimit direct la urgență

Febră foarte ridicată: o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, mai ale în cazul unui bebeluș trebuie să te îndrume de urgență la medic. Copiii fac ușor febre mari, însă dacă nu este ținută sub control se poate ajunge repede la convulsii febrile.

Convulsiile febrile se manifestă prin pierderea temporară a cunoștinței, mișcări haotice ale membrelor care durează aproximativ trei minute sau iritabilitate după recăpătarea cunoștinței. Având în vedere aceste simptome, trebuie să știi ce ai de făcut pentru că nu-ți poți permite să suni imediat pediatrul. În timpul unei convulsii, așează-ți copilul pe podea sau pe o suprafață asemănătoare, întors într-o parte ca să nu-și înghită limba. Mută orice obiect periculos care se află în preajmă și ia toate măsurile pentru a reduce febra micuțului, mai ales dacă știi că a mai avut astfel de convulsii în trecut.

Simptomele febrei sunt date de obicei de simptomele unei infecții: durere de cap, stare generală proastă, lipsa energiei, somnolență, lipsa poftei de mâncare, vărsături sau diaree, urinări dese sau modificări ale caracteristicilor urinei, eventual tuse sau chiar schimbarea culorii pielii.

Lipotimia și sincopa sunt alte urgențe medicale: ambele denumiri sunt reunite sub termenul popular de „leșin”. Există totuși o diferență. Lipotimia este formă ușoară a leșinului, copilul este oarecum conștient, dar pierde în mare parte controlul corpului, vederea se încețoșează, poate simți puseuri de transpirație (rece sau caldă) sau chiar stări de greață. Sincopa reprezintă forma mai gravă a leșinului și se caracterizează prin pierderea totală a controlului asupra corpului, pierderea stării de conștiență, pierderea tonicității musculaturii sfincterelor, starea de inconștiență este declanșată brusc. Copilul care a trecut printr-o astfel de experiență trebuie dus de urgență la medic. Lipotimia este declanșată de scăderea glicemiei, hipocalcemie, anemie, diverse tulburări metabolice şi hormonale (dereglări ale tiroidei). Sincopa are cauze mai grave, hipoxie cerebrală, cauze cardiace (malformații congenitale sau afecțiuni), hormonale (disfuncții ale tiroidei) etc.

Tusea excesivă și senzația de sufocare: dacă micuțul are o criză de tuse (iritantă) în care simte că se sufocă, ori inspiră aer, însă nu-l mai poate da afară, fața se înroșește și ajunge să respire cu șuierat (wheezing) este foarte posibil să prezinte o criză de astm. 

Dacă copilul tău a inhalat un corp străin, va avea respirație dificilă, wheezing (respirație șuierătoare) sau chiar asfixie (prin blocarea completă a căilor respiratorii). Există situații când copilul nu manifestă niciun simptom care să indice înghițirea unui corp străin până în momentul în care apare o reacție inflamatorie zgomotoasă din punct de vedere clinic și chiar infecție locală. Dacă obiectul nu este extras din căile respiratorii, cel mai frecvent va determina complicații de natură inflamatorie sau abcese pulmonare. Obiectele înghițite se pot opri oriunde pe traiectul tubului digestiv, cel mai frecvent la nivelul esofagului, din cauza structurilor sale anatomice.

Otrăvire sau intoxicație

Dacă s-a întâmplat ca micuțul tău să fi ingerat vreo soluție periculoasă, în nici un caz, nu trebuie să îi dai să bea ceva. Nici apă, nici lapte. Şi nici nu încerca să îl faci pe copil să vomite. Dacă vomită în mod natural, apleacă-l în față ca să nu se sufoce. Dacă copilul este conștient, contactează rapid spitalul cel mai apropiat de casa voastră. Dacă este inconștient, așază-l în poziția laterală de siguranță și chemă rapid Ambulanța. Dacă copilul varsă, pastrează o probă din vărsătură şi dă-o doctorului. În cazul unei stropiri cu un produs toxic în ochi sau pe piele, spală bine zona afectată cu apă timp de cel puțin 15 minute.

Semnele deshidratării

Deshidratarea este unul din simptomele care te vor trimite de urgență la spital. Poate apărea în urma unei afecțiuni digestive caracterizată prin vomă și diaree, sau după un episod de febră mare. De asemenea poate apărea și în cazul în care copilul a fost expus timp îndelungat unor temperaturi foarte ridicate. În caz de deshidratare copilul este fără vlagă, zace la pat, are ochii adânciți în orbite, buzele uscate, iar pielea de pe abdomen flască (dacă îi ciupești puțin de piele, aceasta nu revine imediat la normal, nefiind hidratată și neavând elasticitate.

Alte urgențe: în caz de lovitura severă la cap, tăieturi, hemoragie sau înțepături de insecte, ar trebui să mergi cu copilul cât mai repede la spital. Nu ar strica niciunui părinte să facă un curs de prim ajutor pentru a ști să reacționeze în orice situație.

Citește și:
Cum evităm accidentele?
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii
Trusa de prim ajutor a copilului
Înţepătura de albină: primul ajutor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa