Somnul de după-amiază: până la ce vârstă se recomandă

Mona Ciurezu
mama fiica somn

„Copilul meu n-a dormit niciodată după-amiaza.” „Al meu a renunțat singur la somnul de prânz pe la doi ani și jumătate.” „Al meu doarme de după-amiază doar la grădiniță, acasă nici nu vrea să audă de somn.” „Pe al meu îl oblig să doarmă la prânz, altfel nu ne mai înțelegem cu el.” Atunci când vine vorba de copiii noștri și de somnul de prânz, în fiecare familie se aplică alt model – câte bordeie, atâtea obiceie. Mona Ciurezu, specialist consultant în somnul copilului de 0-4 ani, ne spune mai multe despre somnul de prânz: până la ce vârstă se recomandă și cât este de necesar.

Ce beneficii au episoadele de somn din timpul zilei?

Când copilul doarme bine ziua, are șanse mari să doarmă bine și noaptea. Dacă, însă, somnul de zi este unul slab calitativ sau lipsește cu totul, seara se va culca foarte obosit, din cauza producției de adrenalină și de cortizol, hormonul stresului. Corpul nu are parte de relaxarea necesara și riscăm să aibă treziri nocturne și, în genere, somn agitat.

ALFĂ MAI MULTE DESPRE SOMNUL COPIILOR DIN CARTEA: Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor si al copiilor

Când sunt mici, copiii au, de obicei, două episoade diurne de somn: unul pentru odihna creierului și unul pentru odihna corpului. În perioada 15-23 luni, copiii se mută, de obicei, la un singur somn, acesta încorporând atât odihna creierului, cât și odihna corpului. Acest somn îi ajută sa reziste fizic și mental mai mult timp și să nu mai fie morocănoși spre seară. V-ați văzut copiii în starea aceea când nimic nu le convine? Mie, personal, nu-mi place deloc să ajung până acolo. Copiii nu mai au autocontrol, se enervează ușor, corpul e în modul de supraviețuire, iar concentrarea și capacitatea de învățare au de suferit.

În timpul somnului copiii cresc. În perioadele de „boom” de creștere, copiii dorm și mănâncă mai mult, de aceea este important să fim atenți la nevoile lor.

Câte episoade de somn au copiii?

Până la vârsta de 4 luni, copiii au între 3 și 6 somnuri pe zi.

Între 4-6 luni, 3 reprize de somn.

Între 6-9 luni, 2-3 reprize de somn.

Între 9 și 12 luni, 2 reprize de somn.

Între 12 și 18 luni, 1-2 reprize de somn.

Între 18 luni și 3 ani, o repriză de somn.

Între 3 și 6 ani, o repriză de somn sau niciuna.

Care este vârsta la care se poate renunța la somnul de prânz?

Începând cu vârsta de 3 ani, copiii pot începe să renunțe la somnul de zi, însă mai întâi trebuie să tragem concluzia că au ajuns cu adevărat în această etapă. Iată cum știm că au ajuns la acest moment:

– Copiii trebuie sa fie consecvenți în alegerea lor trei săptămâni la rând. Dacă din când în când mai „sar” peste un somn, nu se consideră că au renunțat la somnul de prânz.

– Asigurați-vă că pot rezista până la somnul de seară fără probleme. Ideea este că, dacă pierd somnul de prânz și devin mârâiți după-amiaza, cu un comportament problematic, este un semn că încă nu suntem acolo, corpul lor încă mai are nevoie de somnul de prânz și nu este capabil să reziste atâtea ore fără somn.

– Fiți siguri că motivul pentru care renunță la somnul de prânz nu este cauzat de oboseală. Nu trebuie să păstrăm aceeași oră de somn ca atunci când copilul dormea și de prânz, căci copiii devin obosiți peste măsură, pot apărea treziri nocturne, pot căpăta un comportament problematic, tulburări de concentrare, se poate observa scăderea sistemului imunitar, lipsa coordonării (sunt împiedicați), probleme să adoarmă (atât la somnul de prânz, cât și cel de seară). Așadar, copiii intră uneori într-un cerc vicios din cauza oboselii, așa că ideal este să fiți atenți la semnele de somn pentru a evita acest lucru.

Cum spuneam și mai devreme, dacă la un moment dat copii „sar” peste somnul de prânz, este foarte important să fim atenți la semnele pe care cei mici ni le dau spre seară, căci nevoia lor de somn rămâne aceeași. Dacă un copil se culca, de obicei, la ora 21, dar acum nu mai doarme cele 1,5 ore la prânz, e posibil să-l întâmpine pe Moș Ene la 19.30.

Dar, chiar și când renunță la somnul de prânz, vă recomand să respectați „ora de odihna”, timpul în care copilul stă la el în cameră, se joacă liniștit, stimulii sunt mai reduși, iar voi aveți și ceva timp pentru voi.

Sunt copii (puțini la număr) care dorm în timpul zilei și după vârsta de 6 ani. În perioada adolescenței, mulți dintre ei se vor reîntoarce la somnul de la prânz.

SFAT: nu considerați că, pe masură ce cresc, nevoia de somn a copiilor scade dramatic, pentru că nu este adevărat. Ei evoluează foarte mult, fac efort fizic și psihic intens, ceea ce atrage nevoia de somn. Un copil de 2-3 ani are nevoie de 12-14 ore de somn, iar unul de 3-5 ani între 11 si 13 ore.

Volumul „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” de Sarah Ockwell Smith propune soluții cu adevărat blânde care să asigure odihna copiilor și a părinților lor, care nu contrazic nevoile de bază ale celor mici. Volumul este disponibil aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa