Stațiuni balneare pentru copii în România. Se tratează de la alergii la astm și tulburări de creștere

Monica Tătaru, redactor

Stațiuni balneare pentru copii în România. Moda vacanțelor petrecute în stațiunile balneoclimaterice din țară începe să reînvie. Cel puțin o săptămână de odihnă, tratamente și relaxare în natură, la prețuri rezonabile, pare a fi soluția ideală inclusiv pentru familiile cu copii. În plus, în stațiunile din România există numeroase terapii destinate copiilor care suferă de diferite boli: astm, bronșite, alergii, tulburări de creștere, probleme dermatologice. Care sunt cele mai căutate stațiuni balneare pentru copii, dar care sunt și cele contraindicate, vă explicăm în articol.

Stațiuni balneare pentru copii în România. Băi termale și centre SPA, pe placul familiilor cu copii

În anii comunismului, stațiunile balneare românești erau supraaglomerate în vacanțele copiilor. Amintirea clipelor petrecute alături de bunici în stațiuni a rămas vie în mintea multora dintre noi. Anii 90 au adus declinul în turismul balnear. Însă, în ultima vreme, tot mai multe stațiuni reînfloresc, oferindu-le turiștilor de toate vârstele posibilitatea de a petrece o vacanță ce combină terapii pentru diferite afecțiuni cu relaxarea în centre spa. Din datele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, familiile cu copii care au preferat pentru vacanța lor hoteluri cu bazine termale, centre SPA, aqua park au fost principalii clienți în ultimii ani. Stațiunile cele mai cerute sunt Băile Felix, Băile Herculane, Băile Olănești, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimănești-Căciulata.

Alergii tratate la Băile Olănești

Printre stațiunile balneare pentru copii se numără Băile Olănești. Pe lângă celebrele izvoare pentru bolile renale și digestive, Olăneștiul mai are o comoară care a adus vindecare multor pacienți alergici. Izvorul 7 este singura sursă folosită de zeci de ani în tratamentul alergiilor pe cale injectabilă. Anual, pentru tratarea alergiilor și a bolilor conexe acesteia, vin foarte mulți copii cu vârste peste 3 ani. Medicii balneologi spun că rezultatele sunt excepționale, chiar și după o primă cură de ape. Prin acest mod sunt tratate în special dermatoze scuamo-crustoase, urticaria sau nevrodermite.

Apele sulfuroase pot fi administrate și pe cale respiratorie, fie sub forma de aerosoloterapie naturală din zona izvoarelor minerale, fie sub forma de aerosoloterapie facilitată de instalații medicale. Acest tratament este indicat de exemplu pentru rinitele alergice.

Patologiile respiratorii, vindecate la Băile Govora

O altă stațiune din județul Vâlcea recomandată copiilor este Băile Govora. De foarte mulți ani, aici sunt tratate diferite afecțiuni ale aparatului respirator. Apele minerale iodate și sulfurose au efecte benefice asupra pacienților cu astm, bronșite cronice, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite.

Medici din Govora spun că în ultimii ani vin tot mai mulți copii cu diferite patologii respiratorii. O statistică efectuată în 2016 arată că peste 700 de copii, de la sugari până la adolescenți, au urmat o procedură balneară pentru astm în această stațiune.
Efectele tratamentului sunt însă îmbucurătoare, crizele se răresc sau chiar dispar după mai multe cure. De aceea, sunt numeroase familii care vin și de două ori pe an pentru a trata afecțiunile respiratorii ale copiilor.

Stațiuni balneare pentru copii în România la malul mării

În cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol funcționează singura unitate medicală de recuperare balneologică din România destinată copiilor cu dizabilități. Aici, micii pacienți beneficiază de virtuțile terapeutice de excepție ale lacului și nămolului de Techirghiol. Majoritatea copiilor care vin la sanatoriu sunt diagnosticaţi cu encefalopatie, au sechele rezultate de o poliomielită infantilă, scolioze, cifoze, în general malformaţii congenitale, dar şi tetrapareze. Rezultatele cercetărilor medicale de până acum sunt spectaculoase, dar tratamentul este unul de lungă durată. Din acest motiv, Ministerul Sănătății va moderniza acest sanatoriu, lucrările urmând să se termine în 2020.

Pe lângă distracția dată de apa mării, stațiunile de pe litoral sunt căutate și pentru cura cu aerosoli. Tratamentul cu aerosoli marini este eficient în bolile din sfera ORL. O cură heliomarină ar trebui să dureze cel puțin o săptămână. Cele mai căutate stațiuni balneare pentru copii de la malul mării sunt: Eforie Nord, Venus, Mangalia, Eforie Sud.

Stațiuni balneare pentru copii în România. Salinoterapia, tot mai căutată de familiile cu copii

Bolile aparatului respirator sunt tot mai frecvent întâlnite în rândul copiilor. Salinoterapia poate face minuni în cazul astmului, sinuzitelor, faringo-amigdalitelor, otitelor şi laringite recidivante sau bronșitelor. Aerosolii salini dezinfectează organismul, fluidizează mucoasele, reface elasticitatea membranelor şi elimină toxinele. Totodată, jumătatea de oră petrecută sub pământ duce la scăderea PH-ului şi împiedică formarea grupărilor de microorganisme responsabile pentru apariţia iritaţiilor aparatului respirator. Acesta este motivul pentru care salinele românești sunt puncte de atracție pentru familiile cu copii mici.

Locul de joacă din Salina Praid

Tratamentul în saline poate fi făcut la Ocnele Mari, Praid, Slănic Prahova, Turda, Cacica. Cele mai potrivite perioade din an sunt primăvara şi începutul verii. În salinele naturale, orele cele mai indicate pentru tratament sunt în timpul dimineţii. Atunci, aerul este mai curat şi concentraţia de aerosoli mai mare. Salinoterapia poate fi realizată și în stațiunile cu lacuri sărate, precum Ocna Sibiului, Sovata sau Sărata Monteoru.

Stațiuni balneare contraindicate copiilor

Indiferent de stațiune sau de natura tratamentului, copiii trebuie să primească avizul unui medic specialist pentru a începe o astfel de terapie. Medicii atrag însă atenția că, pe lângă proprietățile curative ale apelor termale, sărate, nămolurilor sau a izvoarelor folosite în tratamentele interne, există și contraindicații, adesea ignorate.

De exemplu, despre apele termale se știe că au un conținut bogat în săruri minerale și sunt benefice în tratarea afecțiunilor reumatice, dermatologice și neurologice. Însă, ultimele studii avansează chiar și vârsta de 16 ani ca fiind pragul minim pentru începerea unei terapii. În România există mai multe tipuri de ape termale, cele sulfuroase fiind total interzise copiilor de vârstă mică. Acestea conțin hidrogen sulfurat care inhibă cartilajele de creștere și sunt toxice pentru plămâni.

De asemenea, în România există ape radioactive, cum sunt cele de la Băile Herculane și Buziaș. În compoziția lor intră elemente periculoase precum radon, un gaz periculos ce poate declanșa cancer pulmonar. Iar la Băile Felix, accesul în bazinul cu apă terapeutică a copiilor foarte mici este contraindicat.

Însă, dacă aveți nevoie de tratamente cu ape termale, alegeți acele stațiuni care pun la dispoziție piscine speciale pentru copii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa