Streptococul Beta Hemolitic. De la infecții minore la probleme care pun în pericol viața

Ramona Dinescu

Streptococul Beta Hemolitic reprezintă un grup de bacterii ce cauzează infecții destul de serioase ce necesită tratament cu antibiotice.

Streptococul Beta Hemolitic este denumirea dată unui grup de bacterii, inclusiv streptococul de grup A și streptococul de grup B, cele mai des întâlnite ca fiind responsabile de cele mai multe infecții. Explicăm mai jos unde se localizează, cum se manifestă și cum se tratează fiecare dintre ele, conform informațiilor oferite de Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Streptococul Beta Hemolitic de grup A

Streptococul de grup A este cel mai des întâlnit la suprafața pielii și în interiorul gâtului și reprezintă o cauză comună de infecții atât la copii cât și la adulți.

Se poate răspândi cu ajutorul picăturilor de salivă provenite din strănutul sau tusea unei persoane infectate sau prin contactul direct cu persoana infectată sau cu obiectele contaminate.

Infecțiile minore cu streptococ de grup A

Majoritatea infecțiilor cauzate de streptococul de grup A sunt neplăcute, însă nu reprezintă un pericol major pentru sănătate. Printre acestea se numără:

  • Infecțiile din gât (faringită) și amigdalitele – ce pot cauza inflamarea gâtului, umflarea glandelor și disconfort la înghițire.
  • Impetigo o infecție la nivelul pielii ce poate cauza inflamații, blistere și cruste pe piele.
  • Celulită – inflamarea țesutului conjunctiv subcutanat care poate duce la înroșirea pielii în zona afectată, precum și la dureri, umflare și fierbințeală a pielii.
  • Infecție a urechii interne ce cauzează durere, febră mare și uneori pierderea temporară a auzului.
  • Sinuzită – infecție a micilor cavități din spatele frunții și a obrajilor ce se traduce prin nas înfundat sau rinoree și durere pulsatilă la nivelul feței.
  • Scarlatină – o infecție ce se răspândește repede fiind foarte contagioasă ce se traduce printr-o erupție de culoare roz-roșie la nivelul pielii ce se simte ca o hârtie aspră la atingere.

Oricare dintre simptomele de mai sus s-ar manifesta la tine sau la copilul tău, ar trebui să ceri sfatul medicului deoarece poate fi necesar un tratament cu antibiotice.

Infecții severe cu streptococ de grup A

În cazuri rare, această bacterie poate penetra adânc la nivelul țesutului sau organelor corpului și se poate transforma într-o infecție invazivă.

Aceste infecții sunt destul de rare și afectează doar anumite grupuri de persoane, inclusiv bebelușii, persoanele în vârstă, cele cu diabet, dar și cele care au un sistem imunitar slăbit.

Exemple de infecții invazive:

În cazul acestor infecții, este indicat să ceri imediat sfatul medicului deoarece pot deveni chiar letale.

Streptococul Beta Hemolitic de grup B

Streptococul Beta Hemolitic de grup B trăiește fără a produce daune în interiorul sistemului digestiv și vagin.

Acesta poate cauza uneori infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii, ale oaselor, ale sângelui și pneumonii, iar cele mai vulnerabile persoane sunt vârstnicii și cei cu diabet.

Streptococul de grup B în sarcină

Se estimează că aproximativ una din cinci femei însărcinate suferă de infecție cu streptococ de tip B la nivelul vaginului sau sistemului digestiv.

Uneori bacteria poate trece la bebeluș prin intermediul lichidului amniotic, sau atunci când fătul trece prin canalul de naștere.

Majoritatea bebelușilor expuși streptococului de grup B nu vor fi afectați, însă 1 la 200 de cazuri pot fi infectați. În cazul acestora, din cauza sistemului imunitar deficitar, această bacterie se răspândește repede în organism și poate cauza meningită sau pneumonie.

Streptococul de grup B în sarcină, conform Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, poate duce la avort spontan sau la nașterea unui bebeluș mort, însă sunt cazuri extrem de rare.

Riscuri în sacină

Potrivit NHS, dacă ai acest streptococ în timpul sarcinii:

  • foarte probabil bebelușul tău se va naște sănătos
  • există însă un risc mic ca streptococul să ajungă la copil în timpul nașterii naturale și să îl îmbolnăvească – asta se întâmplă în 1 din 1750 de sarcini
  • există un risc extrem de mic să pierzi sacină sau copilul

Streptococul de grup B la nou născuți

Simptomele unei infecții cu streptococ de grup B apar la nou născuți în primele câteva ore sau zile de la naștere, iar printre acestea se numără:

  • Copilul este moleșit și prezintă o lipsă de răspuns la stimuli
  • Nu se hrănesc corespunzător
  • Respiră greu
  • Prezintă stare de iritabilitate
  • O temperatură neobișnuit de mare sau mică a corpului
  • Respirație accelerată sau rară neobișnuită
  • Un ritm cardiac accelerat sau prea lent

În unele cazuri, bebelușul se poate infecta cu streptococ de grup B în primele luni de viață. Nu se știe exact de ce se întâmplă, însă nu este relaționată de o infecție la naștere.

Mai multe informații și sfaturi despre streptococul de grup B găsiți în linkurile de mai jos:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa