Studiu de Ziua Mondială a Sănătății: „Jumătate din bolile psihice există deja la 14 ani”

TOTUL DESPRE MAME

Un studiu de Ziua Mondială a Sănătații, dedicată în acest an depresiei, afecțiune extrem de frecventă inclusiv la mame și copii, arată o percepție extrem de deficitară a românilor față de bolile psihice și asupra soluțiilor posibile pentru tratarea lor

Doi din trei români au o relație directă cu bolile mintale, însă aproape 70% nu ar fi de acord să locuiască cu o persoană care suferă de o boală psihică, arată un studiu realizat la nivel național de IMAS, în cadrul campaniei AntiStigma, și prezentat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății,  de Centrul pentru Inovație în Medicină.

Cum recunoști depresia la copii

”Jumătate din bolile psihice există deja la vârsta de 14 ani”, a explicat prof. dr. Eliot Sorel, ambasador al campaniei AntiStigma. 

De multe ori, primele simptome ale depresiei apar încă din copilărie. Printre simptome se numără perioade de tristeţe prelungite, ce durează mai mult de două săptămâni, lipsa poftei de mâncare şi probleme de somn. Lipsa energiei, retragerea în sine, stările inexplicabile de nervozitate, anxietate sau îngrijorare sunt alte simptome care ar trebui să te pună pe gânduri. La copii, depresia se poate manifesta inclusiv prin dureri de cap sau de stomac, plictiseală cronică, dorinţa de a fugi de-acasă sau critici constate la adresa propriei persoane. Gândurile de suicid apar deseori când se instalează depresia, inclusiv la copii, ceea ce trebuie să fie un semnal puternic de alarmă pentru oricine.

„Cred că este important să comunicăm, acesta cred că este cel mai important lucru, pentru că din cauza unei proaste comunicări avem cazurile de depresie la copii și cred că trebuie să tragem un semnal de alarmă în acest sens”, a spus și ministrul Sănătății Florin Bodog, care a promis că va studia rezultatele prezentate, în încercarea de a găsi soluții.

Depresia mamei şi impactul asupra copilului

Tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate, a declarat și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Florin Fotin. ”Anul trecut doar 5% din prescripții au vizat o boală psihică sau neurologică”.

Pe de altă parte, cercetarea mai arată că discriminarea în sistemul de educație afectează 82% din persoanele cu tulburări psihice iar în sistemul medical 68%. ”Doar cancerul este văzut ca grav sau la fel de grav în comparație cu bolile psihice”, a comentat dr. Marius Geantă (FOTO), președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină.

 

O anomalie semnalată de specialiști este faptul că psihiatrii și psihologii sunt complet separați, ceea ce îngreunează tratamentul pacienților. ”Procesul de recuperare nu poate avea loc fără servicii integrate. Recuperarea nu se poate face doar în spital. Percepția românilor față de tratarea bolilor psihice ne plasează undeva în anii 60”, a comentat și dr. Cătălina Tudose, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, la prezentarea studiului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa