Studiu: mamele care ling suzetele copiilor îi pot scăpa pe cei mici de alergii

Theodora Fintescu, redactor
mama suzeta

Mamele care ling suzetele copiilor îi pot scăpa pe cei mici de alergii. Să cureți în propria gură suzetele copilului și apoi să i le dai să le molfăie este un gest care șochează mulți oameni, fie că au sau nu copii. Se pare, însă, că există un beneficiu major pentru micuții care au parte de un astfel de tratament: la întâlnirea științifică anuală desfășurată în 2018 la Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie, oamenii de știință au prezentat dovezi ale faptului că acest gest poate preveni apariția alergiilor la copil.   

Medicul Eliane Abou-Jaoude, de la Henry Ford Health System din Detroit, a arătat că părinții pot transmite prin curățarea suzetei microbi benefici copilului. Alături de echipa ei de cercetare, ea a intervievat 128 de mame din Detroit, recrutate din perioada în care erau gravide, în așa fel încât riscul de alergii să fie același ca al populației generale.

72% dintre mamele cu copii care foloseau suzeta obișnuiau să o spele înainte de a o da copilului. 41% dintre mame sterilizau suzeta, iar 12% o ”clăteau” în propria gură. La analize, s-a dovedit că bebelușii cu suzeta curățată în gura mamei au avut un nivel al Ig(E), analiză care arată riscul de alergii, mai redus față de restul. Nivelul Ig(E) a fost testat când micuții aveau 10- 18 luni.

Nivelul IgE al copiilor cărora le-a fost curățată suzeta în gură sau cu apă
Metoda de curățare IgE la 6 luni IgE la 18 luni
În gură 3.054 6.853
Cu apă 8.634 109.191

Curățarea suzetei prin sterilizare cu apă fiartă sau simplă spălare nu a afectat valoarea IgE.

Studiul a fost făcut până la 18 luni, însă echipa de cercetare intenționează să-l extindă, urmărind evoluția și la 4-5 ani, pentru a vedea câți dintre copii dezvoltă alergii, astm sau eczeme și pentru a corela informațiile cu nivelul IgE.

Sterilizarea excesivă nu este sănătoasă!

Concluziile studiului se potrivesc cu cele ale unor cercetări anterioare privind legătura dintre alergii și modul în care sunt sunt curățate vasele folosite de copii. Se pare că îndepărtarea totală a microorganismelor prin sterilizare nu este în beneficiul copiilor. Todd Mahr, președintele Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie  spune: „În casele în care se folosește mașina de spălat vase există mai mulți copii alergici decât în cele în care vasele se spală manual” și subliniază faptul că acest lucru poate fi asociat cu expunerea copiilor la microorganisme care întăresc sistemul imunitar.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa