Tot ce trebuie să ştii despre convulsiile febrile

TOTUL DESPRE MAME

Convulsiile febrile pot apărea când copilul tău are febră. De cele mai multe ori, convulsiile febrile afectează copiii între 6 luni şi 5 ani şi sunt cel mai frecvent întâlnite la copii mici, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 luni.

Crizele durează câteva minute şi sunt însoţite de febră de peste 38° C.

Deşi pot fi înspăimântătoare, convulsiile febrile iau sfârşit, de obicei, fără tratament şi nu provoacă alte probleme de sănătate. Specialiştii nu au stabilit nicio legătură între convulsii febrile şi leziuni cerebrale.

Despre convulsiile febrile

În timpul unei convulsii febrile, copilul se agită, tremură, ochii i se mişcă aleatoriu, e posibil să nu fie conştient şi să geamă. Acest tip de convulsie durează, de obicei, câteva minute, dar în cazuri rare poate dura şi până la 15 minute.

Convulsii febrile se opresc de la sine, chiar dacă febra nu scade. Unii copii s-ar putea simţi somnolenţi după aceea, iar la alţii e posibil să nu se observe niciun efect.

Nimeni nu ştie de ce apar convulsiile febrile, deşi dovezile sugerează că acestea sunt legate de anumite virusuri. Copiii cu antecedente familiale de convulsii febrile sunt mult mai predispuşi la a avea şi ei astfel de episoade. Aproximativ 35% dintre copiii care au avut convulsii febrile vor mai trece în termen de 1-2 ani printr-un nou episod.

Copiii care fac convulsii febrile de mici (sub 15 luni) sunt, de asemenea, predispuşi la a suferi şi de alte episoade de convulsii febrile în viitor. Majoritatea copiilor încetează să mai facă convulsii febrile după vârsta de 5 ani.

Convulsiile febrile nu sunt considerate atacuri de epilepsie, iar copiii care au avut o dată convulsii febrile au doar un risc foarte uşor crescut de a dezvolta epilepsie, faţă de restul populaţiei. Nu este cazul să te îngrijorezi dacă aceste episoade nu apar pe fondul unor afecţiuni cronice, situaţie în care trebuie să te sfătuieşti cu medicul pediatru pentru a şti ce să faci în astfel de cazuri.

Tratarea convulsiilor febrile

În cazul în care copilul tău are o convulsie febrile, menţine-ţi calmul şi:

  • Asigură-te că cel mic este într-un loc sigur şi nu poate cădea şi nu se poate lovi de ceva tare.
  • Aşază copilul pe o parte pentru a preveni sufocarea.
  • Verifică dacă are dificultăţi de respiraţie şi fii atentă la orice schimbare de culoare la faţă.
  • Dacă convulsia durează mai mult de câteva minute sau dacă copilul se învineţeşte, poate fi vorba de o convulsie mai gravă şi ar trebui să suni imediat la 112.

Este, de asemenea, important să ştii ce nu trebuie să faci în timpul unei convulsii febrile:

  • Nu încerca să ţii sau să imobilizezi copilul.
  • Nu-i pune nimic în gură.
  • Nu încerca să îi administrezi un medicament de reducere a febrei.
  • Nu încerca să pui copilul în apă rece sau călduţă.

Dacă copilul vomită sau are un exces de salivă care îi curge din gură, întoarce-i capul pe o parte pentru a nu se îneca.

Când convulsia ia sfârşit, sună-ţi medicul pentru o evaluare şi pentru a determina care a fost exact cauza febrei. Doctorul va examina copilul şi te va ruga să îi descrii simptomele din timpul convulsiei. În majoritatea cazurilor, nu este nevoie de tratament suplimentar. Medicul ţi-ar putea recomanda un tratament standard pentru orice febră.

Dacă micuţul tău are sub 12 luni, arată foarte bolnav sau are alte simptome, precum diaree sau vomă, medicul ar putea solicita efectuarea unor analize.

Apelează la ajutor profesionist de urgenţă dacă:

  • convulsia durează mai mult de câteva minute;
  • copilul are dificultăţi la respiraţie sau i se schimbă culoarea feţei;
  • copilul pare bolnav;
  • copilul pare letargic şi nu răspunde normal la stimuli;
  • copilul pare deshidratat.

Convulsiile febrile pot fi înfricoşătoare, însă ţine cont de faptul că nu sunt tocmai o raritate, nu reprezintă un simptom de boală mai gravă şi, în majoritatea cazurilor, nu conduc la alte probleme grave de sănătate. Pentru a te linişti pe deplin, discută despre convulsiile febrile cu medicul pediatru şi spune-i toate îngrijorările tale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa