Tot ce trebuie să ştii despre meningita la copii: cauze, simptome şi tratament

Ramona Dinescu
meningita-la-copii-totul-despre-mame
Meningita la copii impune intervenția medicală rapidă.

Meningita la copii este o afecțiune extrem de severă, care poate atrage după sine multiple complicații sau chiar moartea.

Pentru a afla cât de gravă este meningita, ce simptome poate avea la copii, cum se transmite și cum se tratează, am stat de vorbă cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Ce este meningita?

Meningita reprezintă o inflamație a meningelor, mucoasele ce învelesc creierul și măduva spinării, iar simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale inflamației creierului, encefalita. Este o afecțiuni gravă care, netratată la timp, poate duce la diferite complicații sau chiar deces.

Meningita poate apărea ca o complicație a unei banale răceli, a unei sinuzite sau otite. Meningita poate debuta brusc având simptomele caracteristice și pentru orice suspiciune trebuie cerut de urgență sfatul medicului.

Meningita poate fi de două tipuri:

Meningită virală este o afecțiune destul de des întâlnită mai ales în rândul copiilor, cauzată de virusuri, în special de enetrovirusuri, al căror sezon preferat este vara și începutul toamnei. Este contagioasă și poate fi contactată în urma contactului cu o persoană infectată, prin folosirea acelorași obiecte folosite de către aceasta, prin strănut sau tuse.

Meningita bacteriană este mai rar întâlnită, dar extrem de periculoasă fiind cauzată de mai multe tipuri de bacterii, cele mai cunoscute fiind cele localizate la nivelul gâtului sau nasului precum meningococul sau pneumococul, care nu dau alte complicații decât în momentul în care ajung în sânge și de aici în lichidul cefalorahidian sau la meninge. Alte două tipuri de bacterii care pot provoca meningita bacteriană sunt streptococul de tip B sau listeria.

Streptococul de tip B poate duce la meningită neonatală dacă este contactat de făt în timpul nașterii sau imediat după și nu este tratat corespunzător.

Simptome ale meningitei la copiii de sub 2 ani

Simptomatologia acestei boli este puțin diferită în funcție de vârsta pacientului. De exemplu, la bebelușii până în doi ani se manifestă oarecum asemănător unei răceli și doar un ochi atent ar putea sesiza următoarele simptome:

–          Plâns necontrolat;

–          Refuzul hranei;

–          Agitație sau somnolență;

–          Iritabilitate;

–          Vărsături;

–          Convulsii;

–          Plâns necontrolat atunci când este luat în brațe și ținut cu capul spre înainte sau spre lumină;

–          Plâns necontrolat în momentul în care părintele încearcă să-i apropie bărbia de piept.

Nu este obligatoriu ca cel mic să manifeste toate aceste simptome, dar dacă observi câteva dintre ele, este mai mult decât obligatoriu să te prezinți cu copilul la medic de urgență.

Cum se manifestă meningita la copiii de peste 2 ani?

În cazul copiilor mai mari de 2 ani care pot să și vorbească și să spună ce îi doare, simptomele sunt cele descrise mai sus, plus febră mare, dureri de cap, gât înțepenit, amețeală și stare de confuzie, sete puternică, iar în loc de agitație aceștia sunt somnolenți.

Cum se tratează meningita la copii?

Depistată la timp, meningita virală se tratează simptomatic cu antiinflamatoare și consum mare de lichide, la domiciliu, în maximum 2 săptămâni, în timp ce meningita bacteriană de obicei necesită spitalizare și tratament cu antibiotice prescrise de medic. Măsurile de prevenție sunt legate în special de regulile de igienă impuse copiilor, dar se poate apela și la vaccinul împotriva meningitei care se face înainte de vârsta de 2 ani, însă nu este inclus în grila obligatorie de vaccinare. De aceea trebuie să ceri sfatul medicului pediatru în legătură cu efectuarea acestui vaccin.

Vaccinul meningococcic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite. Schema de imunizare în care este inclus și acest vaccin o aveți mai jos:

Schema de vaccinare opțională 2019 – care sunt vaccinurile, de ce protejează și când se fac copiilor

Pentru a fi cât mai bine informată, îți recomandăm și aceste articole:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa