Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii

Ramona Dinescu
sinuzita-la-copii-totul-despre-mame

Sinuzita la copii se manifestă asemenea oricărei răceli, cu diferența că durează mult mai mult decât te-ai aștepta. Reprezintă o inflamare a mucoasei ce căptușește sinusurile și fiind cauzată cel mai adesea de o infecție virală. Îți vom dezvălui în rândurile de mai jos cum recunoști un copil cu sinuzită și ce soluții ai la îndemână.

Ca să înțelegi ce înseamnă și cum se manifestă sinuzita, trebuie să afli prima dată ce sunt sinusurile. Sinusurile sunt sunt spații cu aer, localizate în oasele feței și ale capului, sunt 8 la număr și încep să se dezvolte încă din timpul în care fătul se află în uter, până în jurul vârstei de 20 de ani. De aceea, la copii, simptomele unei sinuzite sunt destul de greu de identificat, având în vedere că sinusurile nu sunt pe deplin dezvoltate.

Sinusurile sunt căptușite cu o membrană care secretă mucus și care apoi este drenat de milioane de cili (perisori de dimensiuni microscopice. Atunci când membrana este inflamată, produce și mai mult mucus, iar când acesta nu poate fi drenat corespunzător din cauză că este prea mult sau din cauza canalelor blocate din cauza polipilor, apar simptome destul de supărătoare.

Citește și: Cum funcţionează sistemul imunitar al copiilor?

Sinuzitele sunt clasificate în două categorii: cele cronice (cele mai des întâlnite) care apar pe fondul altor infecții și care durează 8 săptămâni sau mai mult și sinuzitele acute care debutează brusc cu simptomele caracteristice sinuzitei și durează între 10 și 14 zile în cazurile fericite în care nu se suprainfectează.

Cauzele și simptomele sinuzitei la copii

Cei mai predispuși sunt copiii care prezintă teren alergic și cei care sunt deja răciți. Aceste două condiții pot duce foarte ușor la inflamarea mucoasei ce căptușește sinusurile și implicit la instalarea sinuzitei. Într-o ordine aleatorie din punct de vedere al gravității, alte posibile cauze ce conduc la sinuzită sunt focarele infecțioase de origine nazală (polipi) sau dentară, deviațiile de sept, poluarea din mediu, intrarea în colectivitate sau hrănirea copilului în poziția culcat.

Simptomele sinuzitei sunt destul de asemănătoare cu cele ale unei răceli, însă durează mult mai mult timp și sunt diferite în funcție de vârsta pacientului. La bebeluși și copii mici cu greu pot fi distinse de cele ale unei răceli, în timp ce la copii mai mari și adolescenți, sinuzita se manifestă aproape la fel ca la adulți.

La cei mici, sinuzita se manifestă cu febră ușoară, dar de durată (5-7 zile), nas înfundat și rinofaringită.

La copii mai mari simptomele sunt destul de clare:

–          Febră;

–          Tuse uscată pe timpul zilei, ce nu se îmbunătățește după 7 zile;

–          Strănut;

–          Nas înfundat;

–          Secreții consistente, groase, de culoare verde-gălbuie;

–          Nas roșu și strălucitor;

–          Dureri de dinți;

–          Durere în zona urechilor;

–          Dureri de cap;

–          Dureri de ochi;

–          Dureri de stomac;

–          Greață;

–          Sensibilitate la nivelul feței.

Prevenție și tratament

Tratamentul este de obicei simptomatic și în funcție de natura infecției, virale sau bacteriene, medicul pediatru va alege cea mai bună schemă de tratament pentru copilul tău.

În cazul infecțiilor virale sunt recomandate inhalațiile/aerosoli, antiinflamatoriile și antihistaminicele. În cazul sinuzitei bacteriene, se va alege un antibiotic oral.

Prevenția este importantă ca în cazul oricărei boli, însă tot ceea ce poți face este să te asiguri că micuțul tău urmează niște reguli stricte de igienă, precum spălatul pe mâini. O altă măsură ar fi instalarea în casă a unui umidificator de aer, deoarece schimbările bruște de temperatură, în special iarna, trecerea de la frigul de afară la aerul cald din casă poate duce la inflamarea mucoasei sinusurilor.

Citește și:
Encefalita, o boală din cauza căreia încă mai mor copiii
Roşu în gât: ce ascunde acest diagnostic?
Laringita acută, o boală zgomotoasă şi supărătoare

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa