Totul despre febră

TOTUL DESPRE MAME

Manual pentru mame panicate

Îmi place să cred despre mine că sunt o mamă ralaxată când vine vorba despre problemele copilului. În realitate, sar în sus când apar niște mucișori mai verzulii și puțină tuse. Deja când copilul face febră eu mă apropii ușor, ușor de colaps. Am două termometre și de fiecare dată când folosesc unul am impresia că e defect și că trebuie să îl folosesc și pe al doilea. Nu e de mirare că băiatul meu, când mă vede cu oricare dintre ele în mână, îmi spune: ”Nu lau, nu bebă!” („Nu vreau, nu am febră!”)

Și nu știu de ce, dar nu mă simt singură. Am impresia că undeva, cineva care citește acum aceste rânduri gândește la fel: „Uite că nu sunt singura panicată!”

Ei bine, fetelor, haideți să ne destresăm împreună. Am stat de vorbă cu medicul specialist pediatru Nakisa Serafinceanu de la Centrul Medical Materno-Infantil Persepolis despre cum ar trebui să tratăm problema febrei la copiii noștri.

Cum măsurăm corect temperatura?

La sugari măsurăm temperatura rectală. Pentru asta e bine să ai un termometru care să reziste la dezinfecatări repetate. Cum procedăm? Culcăm copilul pe burtă, îl poate ține altcineva în brațe, cu fața în jos sau, dacă ești singură, cea mai comodă metodă e să stai în șezut și să-l pui în poală cu fundul spre tine, cu piciorușele depărtate și cu capul pe genunchii tăi.

La copiii mai măricei se poate utiliza aceeași metodă. La ei putem măsura și temperatura sublinguală, dacă cel mic cooperează.

Când este febră?

Temperatura poate varia în funcție de diferiți factori. Nu măsurați imediat după ce copilul a făcut baie, după ce a alergat, după ce a plâns foarte tare sau după ce a stat într-o încăpere în care era foarte cald etc. Există posibilitatea să vă alarmați inutil. Vorbim despre febră atunci temperatura rectală depășește 37,5 grade și cea sublinguală 37,7 grade.

Ce trebuie să facem?

În primul rând trebuie să răcim organismul prin hidratare, prin îmbăiere sau prin răcirea atmosferică din încăperea în care stă copilul. Când termperatura crește și se apropie de 41 de grade măsurată sublingual se poate folosi îmbăierea la temperaturi de 38 de grade, răcind apa până la 37 de grade.

Până la folosirea medicamentelor părinții trebuie să se lămurească dacă cel mic chiar are febră sau nu. Studiile arată că folosirea termemetrelor cu infraroșu la copiii sub 2 ani este asociată cu multe stări febrile false, deci nu sunt recomandate. În cazul în care copilul are febra și o stare generală proastă, putem apela la antitermice, administrate pentru început din 4 în 4 ore, apoi din 6 în 6 ore.

Scurt ghid pentru părinți:

  • Nu vă alarmați la 37,5 grade C, nu este febră!
  • Nu măsurați temperatura copilului atunci când e bolnav de mai mult de două-trei ori pe zi. Nu folosiți metoda mâinii pe frunte, nu este suficient de exactă.
  • Nu îmbrăcați copilul mai gros și nu îl băgați sub plapumă, chiar dacă e răcit. Cu cât este mai lejer îmbrăcat, cu atât temperatura scade mai bine.
  • Dacă temperatura sublinguală atinge 40 de grade C administrați antitermice și peste jumătate de oră de la administrare folosiți împachetarea cu apă la temperatura camerei (nici caldă, nici rece și nu cu alcool sau oțet, conform obiceiului strămoșesc, deoarece există risc de intoxicație cu alcool).
  • Hidratați copilul, acest lucru este foarte important (apă, ceaiuri, sucuri naturale)!
  • Nu ieșiți cu copilul în parc sau în locuri aglomerate, se poate juca în casă având activitate normală.
  • Ca medicație este indicat ibuprofenul pentru că este antiiinflamator, analgezic și antipiretic și nu are efecte adverse (în general acestea apar în urma unei greșeli de dozaj) și conferă o acțiune rapidă și de durată (cel puțin trei-patru ore).
  • Foarte important: aspirina este contraindicată în pediatrie și strict interzisă până la vârsta de 12 ani!

Cum „funcționează” febra

Febra este creșterea temperaturii în anumite condiții asociată cu alte semne sau simptome ale unei boli. Cu fiecare grad crescut, organismul consumă cu 10% mai mult oxigen, cu 10% mai multă energie, scade albumina prin pierdere proteică și ficatul încearcă să compenseze producând proteina C reactivă, iar hormonii, în general, cresc pentru a compensa atât pierderea apei, cât și a sărurilor. Acest fapt face ca febra să fie considerată o reacție normală a organismului, ceea ce nu înseamnă că putem întârzia în combaterea ei mai ales atunci când copilul nu se simte confortabil.

Când trebuie să ne alarmăm?

Dacă nu v-ați alarmat deja când temperatura a depășit 37,5 grade C, e cazul să vă alarmați dacă ați încercat toate metodele și febra persistă și, mai ales, dacă cel mic prezintă și alte simptome (vomă, letargie). Copiii mici nu se pot exprima și nu pot spune ce simt, de aceea, dacă ți se pare că febra este însoțită de o stare pronunțată de rău, prezintă-te de urgență la medic. La bebelușii sub 3 luni, orice grad de febră este considerat urgență medicală! De asemenea, trebuie să fiți precauți în cazul copiilor cu istoric de convulsii febrile.

Vă veți liniști când copilul va intra în colectivitate și va face colecție de viroze. De fapt, liniștite nu veți fi, dar febra vi se părea banală. Deci… relaxați-vă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa