Totul despre intoleranța la lactoză

Iulia Mirică
intoleranta la lactoza

Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul uman nu poate produce suficientă lactază, o enzimă de care avem nevoie să digerăm lactoza. Aceasta este zahărul primar din laptele de vacă și alte produse lactate, conform babycenter.com.

Unii bebeluși născuți prematur nu pot produce cantitatea adecvată de lactază la începutul vieții. Nivelul de lactază al unui bebeluș crește, de obicei, spre finalul ultimului trimestru de sarcină. Adevărata intoleranță la lactoză apare de obicei în timpul școlii primare sau adolescenței. Cu toate că este posibil ca simptomele să apară mai devreme, este puțin probabil ca bebelușul tău să fie intolerant la lactoză.

Ce cauzează intoleranța la lactoză?

Știm că unele persoane nu tolerează lactoza, iar altele da. Însă această condiție nu este atât de rar întâlnită. Foarte rar, un copil se poate naște cu intoleranță la lactoză, în acest caz ambii părinți transmițându-i gena pentru acest tip de intoleranță bebelușului. Încă de la naștere, bebelușul are diaree severă și nu poate tolera lactoza din laptele matern sau formulele din lapte de vacă. Cel mic are nevoie de o formulă specială pentru sugari, din compoziția căreia să lipsească lactoza.

De asemenea, unele medicamente pot duce la scăderea nivelului de lactază, cauzând intoleranța temporară la lactoză. Persoanele care suferă de boli care afectează intestinele, precum boala celiacă sau boala Crohn, suferă uneori de această intoleranță.

Care sunt simptomele intoleranței la lactoză?

Dacă bebelușul tău nu tolerează lactoza, poate avea diaree, crampe abdominale sau gaze pentru 30 de minute sau chiar și 2 ore după ce a băut lapte matern sau a mâncat produse lactate, precum brânză sau iaurt (când începe diversificarea alimentației).

Unele persoane intolerante la lactoză pot consuma o cantitate mică de produse lactate fără a avea simptome. Alte persoane se pot simți rău chiar și când consumă mâncare ce conține o cantitate foarte mică de lactoză.

Diferența dintre intoleranța la lactoză și alergia la lapte

Alergia la lapte reprezintă un răspuns al sistemului imunitar, pe când intoleranța la lactoză este o afecțiune digestivă. Simptomele acestor condiții pot fi similare. Durerile abdominale și diareea care apar după consumul de produse lactate ar putea fi cauzate de o alergie la lapte sau de intoleranța la lactoză. Dacă observi că bebelușului tău îi apar semne ca: o erupție cutanată uscată, mâncărimi, umflarea feței, buzelor sau a gurii de fiecare dată când consumă produse lactate, cel mic ar putea fi alergic la una dintre proteinele din laptele de vacă. Alte simptome de urmărit sunt: urticaria, ochii umezi și excesul de mucus nazal.

Poate fi tratată sau prevenită intoleranța la lactoză?

Nu, dar există anumite lucruri pe care le poți face, dacă piticul tău este intolerant la lactoză. De exemplu, citește etichetele tuturor produselor pe care nu le gătești tu acasă și le oferi copilului tău. Evită toate produsele lactate și alimentele care conțin lactoză.

De asemenea, studiază reacțiile bebelușului tău. După cum spuneam, unele persoane intolerante la lactoză pot digera mici cantități de lactoză, pe când altele sunt foarte sensibile chiar și la cele mai mici cantități. Unele tipuri de brânză au mai puțină lactoză decât altele, așa că pot fi mai ușor de digerat. Iar culturile de bacterii din iaurt sunt mai ușor de digerat decât cele din lapte. Însă, dacă piticul tău este foarte sensibil, evită toate sursele de lactoză.

Asigură-te că nevoile nutriționale ale bebelușului sunt satisfăcute. Atunci când elimini produsele lactate din dieta piticului tău, găsește altă sursă pentru calciul de care are nevoie, pentru o creștere sănătoasă a oaselor și dinților. Încearcă legumele cu frunze verzi, laptele de soia, brânza tofu, broccoli, somon, portocale. Alte substanțe nutritive pe care trebuie să le oferi celui mic sunt vitaminele A și D, riboflavina și fosforul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa