Totul despre laparoscopia pediatrică

Ramona Dinescu
laparoscopia pediatrica totul despre mame

Laparoscopia este o metodă chirurgicală ce pare că a câștigat tot mai mult teren în fața operațiilor clasice. Iată de ce:

Laparoscopia pediatrică presupune o metodă de tratament chirurgical, minim invazivă, ce permite vizualizarea interiorului pacientului cu o camera cu sursă de lumină și realizarea operației propriu-zise cu ajutorul unor instrumente de dimensiuni foarte mici.

Este o metodă care a devenit populară în ultimi 15 ani și a ajuns să fie folosită aproape exclusiv în locul chirurgiei clasice pentru că aduce o mulțime de avantaje, pornind de la faptul că pacientul nu va mai rămâne cu cicatrici inestetice pe corp și până la o spitalizare și o recuperare mult mai reduse ca timp.

Operația cu ajutorul laparoscopiei pediatrice presupune câteva mici incizii prin care medicul introduce camera și instrumentul de lucru, incizii care se recuperează foarte repede, nu rămân cicatrici inestetice, iar riscul de complicații ulterioare este foarte redus.

Camera care ajunge în interiorul corpului transmite imagini în timp real pe un monitor exterior.

Pentru ce fel de intervenții se recomandă chirurgia laparoscopică?

Așa cum spuneam această procedură a câștigat foarte mult teren și se apelează la chirurgia laparoscopică pentru pacienții copii atunci când aceștia sunt diagnosticați cu apendicita acută sau cronică, chist de ovar, varicocel, testicul necoborât, explorări abdominale diagnostice, colecții intra-abdominale, formațiuni chistice, splină patologică, hernii etc. Intervențiile endoscopice urologice care se pot realiza cu noua tehnologie sunt: cistoscopiile exploratorii și terapeutice, tratamentul litiazei renouretero-vezicală, tratamentul endoscopic al refluxului vezico-ureteral prin injectarea Deflux Vantris, tratamentul ureterocelului, rezecția valvei uretrei posterioare etc.

Cum decurge o intervenție laparoscopică la copil?

Chirurgia laparoscopică se face numai în condițiile unei anestezii generale. Copilul este anesteziat, iar pielea abdomenului este unsă cu soluții aseptice pentru a elimina orice risc de infecție.

Se face ințial o incizie foarte mică de 3-5 mm în zona buricului pe unde este introdus un gaz, astfel încât să se creeze un mediu de lucru propice. Se introduce camera și se primesc imagini cu interiorul cavității abdominale în timp real. Apoi se face o altă incizie, într-o zonă cât mai accesibilă locului ce trebuie operat și se introduc instrumente de dimensiuni milimetrice pe care chirurgul le manevrează în timp ce privește imaginile pe monitor.

După intervenție, se extrag instrumentele, se exufla gazul și se suturează incizia printr-o mică cusătură sau cu ajutorul unui lipici special steril. După operație, pacientul are un pansament cât un plasture, iar durerile post operatorii sunt mult diminuate.

Citește și: Apendicita la copii: primele simptome

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa