Totul despre negii copilului

Ramona Dinescu

Negii pot apărea în orice zonă a corpului, la orice vârstă, însă cei vizați cel mai adesea sunt copii care se pot infecta foarte ușor cu virusul HPV. Nu sunt dureroși și nu necesită tratament decât în cazul în care se poziționează în zone sensibile și trebuiesc scoși.

Mulți dintre noi ne confruntăm cu apariția negilor la un moment dat în viață, în diverse zone ale corpului. Unii dintre aceste formațiuni ajung să devină o pacoste în timp ce cei mai mulți dintre ei sunt complet nedureroși și dispar de la sine.

Mult mai des întâlniți în cazul copiilor decât adulților, negii reprezintă infecții ale pielii cauzate de o tulpină a virusului HPV (Human Papilloma Virus). Pot afecta orice zonă a corpului, însă au tendința de a se instala pe suprafețe calde și umede precum micile tăieturi sau zgârieturi de pe degete, mâini și picioare. Negii sunt de obicei nedureroși, mai puțin în cazul în care apare pe tălpi sau pe altă parte a corpului ce pune presiune pe ei dacă sunt atinși în permanență.

Copiii se pot infecta cu HPV și se pot alege cu negi după ce ating orice obiect care a  intrat în contact cu o persoană cu negi, precum prosoape sau suprafețe comune. Copiii care își rod unghiile sau pielițele de la degete pot fi mult mai expuși apariției negilor decât acei copii care nu au aceste obiceiuri deoarece ei oferă un spațiu deschis și neprotejat pentru virusul care cauzează apariția negilor.

Cele mai comune tipuri de negi

–          Negii obișnuiți. Apar de obicei pe degete, mâini, genunchi și coate și sunt de dimensiuni mici, bombați și de obicei de culoare gri spre maro. Au o suprafață  dură ce adesea arată și se simte ca atunci când pui mâna pe o bucată de conopidă, cu puncte negre în interior.

–          Negii plați. Aceștia sunt de mărimea unei gămălii de ac, sunt mai fini decât alte tipuri de veruci și au un vârf plat. Pot fi de culoare roz, maro deschis sau chiar galben. Majoritatea copiilor care fac astfel de tipuri de negi, fac pe față. Pot apărea și pe brațe, pe genunchi și pot apărea mai multe într-un loc.

–          Negii plantari apar de obicei pe partea de jos a piciorului și pot fi foarte inconfortabili. Te poți simți ca atunci când calci pe pietricele mici.

–          Negii filiformi cresc de obicei în jurul gurii, ochilor sau nasului și au o formă ca de deget, în majoritatea cazurilor de culoarea cărnii.

Uneori negii sau verucile sunt transmiși pe cale sexuală și apar în zona genitală, dar cei ma mulți se evidențiază pe degete, mâini și picioare.

Sunt contagioși negii?

Dacă atingi negii cuiva nu înseamnă neapărat că-ți vor apărea și ție, însă virusul responsabil poate trece de la o persoană la alta prin contact fizic cu suprafața atinsă de persoana infectată. (Nu poți face negi dacă ții în mână o broască râioasă așa cum copiii ar putea crede).

Orice mică tăietură sau zgârietură poate face pielea mult mai vulnerabilă la negi.

De menționat este că odată ce copilului i-a apărut un neg este foarte posibil ca acesta să se răspândească și pe alte zone ale corpului.

Timpul dintre expunerea copilului la virus și apariția negilor variază, de la câteva zile, la câteva săptămâni.

Din păcate negii nu pot fi preveniți, însă este întotdeauna o idee bună să-i învățăm pe copii să se spele tot timpul pe mâini. Dezinfectantele de mâini își au și ele rostul lor, mai ales când cel mic are zgârieturi sau tăieturi. Obișnuiește-l pe copil să poarte sandale sau șlapi atunci când folosește dușurile publice, vestiarele sau piscinele publice.

Tratamentul negilor

Negii nu prezintă de obicei nici un fel de probleme, așa că nu este necesară îndepărtarea lor. Fără tratament, pot dispărea între 6 luni și doi ani. Medicul ar putea decide totuși să-i îndepărteze dacă aceștia devin dureroși sau inconfortabili.

Negii pot fi îndepărtați cu ajutorul anumitor medicamente ce se aplică pe ei, prin ardere (cauterizare), crio chirurgie  (înghețarea negilor cu nitrogen lichid), prin tratament cu laser.

La câteva zile de la aplicarea tratamentului, negii ar trebui să cadă, însă în unele cazuri ar putea fi necesare câteva tratament până la rezultatul dorit. De obicei nu se apelează la tăieturi chirurgicale deoarece orice rană deschisă este un mediu propice reapariției verucilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa