Totul despre vaccinarea împotriva HPV, care protejează de cancerul de col

Ramona Dinescu
vaccina HPV

Vaccinul împotriva HPV (Human papillomavirus) este prezent de câțiva ani în toată lumea și este menit să ofere protecție împotriva acestui virus, responsabil pentru cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.

Virusul HPV este responsabil pentru cea mai întâlnită infecție a aparatului reproducător ce provoacă o serie de afecțiuni, inclusiv leziuni precanceroase ce pot evolua în cancer.
La femei, o infecție persistentă cu tipuri HPV oncogene specifice (cel mai adesea tipurile 16 și 18) poate duce la leziuni pre canceroase care, netratate, pot evolua către cancer de  col uterin. Motivul cel mai des întâlnit în cazurile de cancer uterin este infecția cu HPV. De aceea, la nivel mondial a fost descoperit vaccinul anti HPV care efectuat la fetițe cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani poate avea o rată de succes de peste 90% în prevenirea infecției.

De ce este important vaccinul anti HPV?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, consideră că vaccinarea HPV împreună cu testul Babeș Papa Nicolau pot avea efecte extrem de benefice în prevenirea cancerului de col uterin.

HPV genital este un virus care se poate transmite de la o persoană la altă prin contact direct piele cu piele, în timpul actului sexual. Majoritatea persoanelor active sexual se vor infecta cu HPV la un moment dat în viață, deși multe dintre ele nici măcar nu vor ști. Infecția cu HPV este cel mai des întâlnită în ultima etapă a adolescenței și în jurul vârstei de 20 de ani. Există aproximativ 40 de tipuri de HPV care pot infecta zona genitală atât la femei, cât și la bărbați. Majoritatea tipurilor (tulpinilor) de HPV sunt asimptomatice și dispar de la sine. Însă unele tulpini pot cauza cancer cervical la femei, dar și unele tipuri mai rare de cancer precum cancer anal, cancer vaginal sau al vulvei. Alte tipuri de HPV pot cauza răni la nivelul aparatului genital.

Cine ar trebui să se vaccineze împotriva HPV?

Vaccinarea împotriva HPV este recomandată la fetele cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, când se presupune că nu și-au început încă viața sexuală. De asemenea este recomandată și femeilor până în 26 de ani care nu au fost vaccinate sau care doresc să-și facă doza de rapel.

Femeile active sexual pot beneficia de vaccinul împotriva HPV?

În mod ideal, femeile ar trebui să fie vaccinate înainte de a-și începe viața sexuală și astfel să fie expuse virusului HPV. Însă, femeile active sexual pot beneficia de acest vaccin, însă vor avea mai puține beneficii de pe urma lui, asta deoarece se poate să fi fost deja expuse uneia sau mai multor tulpini. Cu toate acestea, foarte puține femei active sexual sunt infectate cu toate tulpinile HPV ce se regăsesc în vaccinuri, așa că recomandarea este să fie făcut.

Vaccinul poate fi făcut și de către femeile însărcinate?

Acest vaccin nu este recomandat femeilor însărcinate. Studiile au demonstrat că vaccinul nu este periculos pentru fătul al cărei mama se vaccinează în sarcină, însă experții susțin că mai este nevoie și de alte cercetări. De aceea, o femeie însărcinată nu trebuie să se vaccineze.

Cât de eficient este vaccinul împotriva HPV?

Vaccinul împotriva HPV targetează acele tulpini ale virusului care sunt cel mai adesea responsabile de apariția cancerului cervical și a altor tipuri de cancer. De asemenea protejează și împotriva tulpinilor HPV care cauzează verucile genitale.

Vaccinul este mai puțin eficient în prevenirea afecțiunilor relaționate virusului HPV în cazul femeilor tinere care au fost deja expuse uneia sau mai multor tulpini HPV. Acest lucru deoarece vaccinul previne HPV înainte ca o persoană să fie expusă acestui virus. Vaccinul nu tratează infecțiile existente cu HPV sau afecțiunile asociate acestor infecții.

Cât timp durează protecția împotriva HPV?

Cercetările sugerează că protecția oferită de vaccinuri este pe termen lung. Studiile ce au urmat vaccinării individuale, după zece ani de la imunizare, au arătat că nu există nici o dovadă a slăbirii protecției peste timp.

Ce siguranță oferă vaccinul împotriva HPV?

Vaccinul împotriva HPV a fost aprobat de Organizația Mondială a Sănătății cu mențiunea că este sigur și eficient. Vaccinul a fost testat pe mii de oameni din întreaga lume, iar studiile au arătat că nu trebuie să existe îngrijorări legate de siguranța vaccinării. Efectele secundare raportate în aceste studii au fost blânde, inclusiv durere în zona pielii unde s-a făcut vaccinul, febră ușoară, stare de amețeală și greață.

Starea de leșin ce poate apărea după orice procedură medicală, a fost de asemenea notată după vaccinare împotriva HPV. Leșinul după orice vaccin este mult mai des întâlnit în cazul adolescenților.

Vaccinarea împotriva HPV în România

România s-a alăturat și ea țărilor europene în programul de planning familial și de prevenire a cancerelor cervicale. Astfel, încă din 2013, acest vaccin este disponibil și în România, în cadrul programului național de imunizare, însă, părinții au dreptul să refuze vaccinarea fetelor lor. Dacă doriți ca fetița să fie imunizată, trebuie să vă adresați medicului de familie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa