Toxocaroza la copii: simptome și tratament împotriva parazitului toxocara

Ramona Dinescu
toxocaroza-totul-despre-mame

Toxocaroza reprezintă o afecțiune parazitară destul de rar întâlnită și destul de greu de depistat. Vizați sunt în special copiii care obișnuiesc să bage mâinile murdare în gură sau tot felul de obiecte ce pot fi contaminate cu ouăle parazitului toxocara.

Toxocaroza nu este o afecțiune despre care să se vorbească în toate comunitățile de mămici așa cum se vorbește despre oxiuri sau alți paraziți. Este o parazitoză intestinală care, nedepistată și tratată la timp poate afecta grav sănătatea copilului și, în același timp este o afecțiune care se poate manifesta asimptomatic și care nu necesită tratament. V-am amețit de tot, nu? Ei bine, este cât se poate de adevărat. Ține de imunitate și de noroc, aș spune eu.

Citește și: Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul

Ce este toxocaroza și cum se manifestă

Toxocaroza este o afecțiune cauzată de doi paraziți care se găsesc în intestinele câinilor (Toxocara Canis) si pisicilor (Toxocara Cati). Animalele, prin fecale, eliberează ouăle acestor paraziți care au nevoie de un sol umed și prietenos pentru a ecloza. De aici, adică din sol, parazitul ajunge la copil. Cei care baga mâinile nespălate în gură sau obișnuiesc să ducă diferite obiecte murdare la gură au multe șanse să se infecteze. Ouăle eclozate ajung în intestinul subțire, dar pentru că organismul uman nu este cea mai bună gazda propice dezvoltării și înmulțirii paraziților toxocara, ajung pana la stadiul de larve și încep să migreze către alte organe. Din intestinul subțire ajung în sânge și apoi la ficat, plămâni și chiar creier. Uneori pot ajunge și la ochi, iar o parazitoza gravă netratată poate lăsa urme grave sub formă de afecțiuni ale retinei.

De multe ori acestă parazitoză nu se manifestă nicicum, iar părintele află diagnosticul copilului abia în urma unui control de rutină. Alteori, debutul afecțiuni poate fi acut cu simptome de genul febră moderată, greață, vărsături, diaree, ganglioni limfatici umflați, dureri de burtă.

Problema apare în momentul în care se pune diagnosticul. Deoarece paraziții nu au terenul propice pentru a se înmulți, la examenul coproparazitologic nu apare nimic așa cum se obișnuiește în cazul paraziților ale căror ouă apare în materiile fecale. Doar examenul clinic general însoțit de o hemoleucogramă a sângelui poate oferi unele indicii. Analiza de sânge poate oferi o valoare modificată a IgE-ului, parametrul care arată că ar putea fi vorba de o alergi sau de toxocaroxă.

Tratamentul toxocarozei

Odată pus diagnosticul, tratamentul este relativ simplu și se compune din hepatoprotectoare și medicamente împotriva paraziților intestinali. În plus este nevoie de o alimentație cât mai sănătoasă și o igienă riguroasă.

În cazurile unei toxocaroze ușoare, așa cum am spus, simptomele sunt aproape inexistente și afecțiunea nu necesită tratament.

Citește și:
Stomatita aftoasă la copii, o boală dureroasă şi agresivă
Peritonita: cauze, simptome și tratament
Alimentația copilului în timpul tratamentului cu antibiotice

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa