Transpirația urât mirositoare la copii. Cauze și tratament

Marina Rosenfeld

Transpirația urât mirositoare la copii este normală în anumite situații sau de la o anumită vârstă. Până în jurul vârstei de 8 ani, corpul copiilor, chiar și după efort, are un miros mai puțin puternic decât în cazul adulților. În preadolescență, însă, lucrurile se schimbă. Există și situații în care mirosul neplăcut este provocat de anumite afecțiuni, iar atunci se impune control și tratament, scrie momjunction.com.

Pentru a înţelege de ce miroase transpiraţia, trebuie să înţelegeţi felul în care ea apare. Avem două tipuri de glande sudoripare: glandele exocrine, care sunt prezente peste tot în corp, şi glandele apocrine, care sunt situate doar în regiunea perianală şi la subsuori.

Glandele exocrine produc transpiraţia când aveţi febră, când temperatura e mare sau când mâncaţi ceva condimentat. Transpirația secretată de această glandă este pe bază de apă şi menţine temperatura normală a corpului.

Glandele apocrine sunt sensibile la adrenalină şi eliberează transpiraţia când faceţi efort fizic sau experimentaţi emoţii ca frica, anxietatea, stresul sau în timpul stimulării sexuale. Transpiraţia aceasta este uleioasă, opacă şi fără miros. Dar în interacţiune cu bacteriile capătă un miros urât.

La copii, transpiraţia este produsă de glandele exocrine. Glandele apocrine devin active doar la pubertate.

Este mirosul de transpirație normal la copii?

Copiii au un miros insesizabil pentru noi. Bebeluşii şi copiii sub 8 ani nu au miros specific. Dar copiii în pubertate şi adolescenţă încep să miroase a transpiraţie. Mirosul de transpiraţie la un copil de 11 ani este semn de pubertate.

Fetele intră în pubertate mai repede decât băieţii. Ele încep să miroase a transpiraţie cam la 8 ani, iar acesta e semn de creştere. Băieţii păţesc asta doar după 9 ani.

Tipuri de miros al corpului la copii

Mirosul de transpiraţie provine de la picioare, zona pubiană şi de la subsuori. Alte semne pe care le puteţi observa:

  • Transpiraţie în exces
  • Transpiraţie nocturnă
  • Mâini reci
  • Scădere în greutate

Acestea sunt semnale date de sistemul endocrin, legat de glandele ce produc hormoni. Dacă mirosul e provocat de boli grave veţi mai observa:

  • Durere sau presiune în piept
  • Probleme cu vederea
  • Confuzie
  • Dispnee

Cauzele mirosului de transpiraţie la copii

Veţi ştii cum să rezolvaţi problema dacă ştiţi ce o cauzează.

Igienă deficitară

Cel mai adesea, mirosul urât este cauzat de igiena deficitară. Spălatul la intervale prea lungi, lipsa igienei regiunii pubiene sau anale, a subsuorilor, bacteriile acumulate în haine pot conduce la miros urât. Dacă aveţi un copil ce refuză baia, atunci vor apărea mirosuri neplăcute.

Obiceiuri alimentare

Ceea ce introducem în organism este şi ceea ce iese. Alimentele consumate de copil nu le afecteză doar respiraţia, ci şi mirosul corpului. Transpiraţia lor are miros dacă au mâncat usturoi sau ceapă. După ce aceste alimente sunt consumate, mirosul iese prin pori, atât la copii, cât si la adulţi. Alimente care pot provoca un miros urât al corpului sunt:  următoarele:

  • Carnea roşie are un aminoacid numit carnitină, iar prea multă carnitină dă un miros de peşte corpului.
  • Laptele conţine o proteină care are nevoie de mult timp să se digere. Consumul în exces de lactate duce la eliberarea de metan-mercaptan şi a hidroxidului de sulf în organism, ceea ce cauzează miros neplăcut.  Copilul miroase şi mai urât de la lactate dacă are intoleranţă la lactoză.
  • Produsele făinoase, mai ales cele fără fibre
  • Alimente ce conţin zahăr, ceapă, usturoi şi alte condimente
  • Alimente cu miros, cum ar fi: peşte, ouă, legume

Pubertatea precoce

Se referă la maturizarea sexuală la copii atunci când hormonul  dehidroepiandrosteron sulfat creşte prea tare. Când acest hormon creşte, apar semnele pubertăţii cum ar fi: creşterea părului pubian, a părului de la subsuori, a acneei şi a mirosului corporal. Unii copii cresc foarte repede.

Pubertatea

Pubertatea este faza în care fetele şi băieţii ajung la maturitate sexuală. Pubertatea la fete se desfăşoară între 10 şi 14 ani, iar la băieţi între 12 ani-14 ani. În acest timp, copiii trec prin schimbări hormonale care duc la modificări ale corpului şi ale comportamentului. Dacă aveţi un copil de această vârstă e normal să aibă miros atunci când transpiră.

Fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o boală metabolică cu care se naşte copilul. Copiii care se nasc cu acest defect nu au fenilalanină hidrolază, o enzimă de care e nevoie să descompună fenil-alanina. Fenilalanina este responsabilă de producerea melaminei, care are rol important în a colora pielea şi părul. Bolnavii de fenilcetonurie miros a mucegai, inclusiv urina, ceara din urechi şi respiraţia.

Sindromul mirosului de peşte sau trimetilaminuria

Aceasta presupune producţia anormală de flavină. Este o afecțiune rară, cauzată de imposibilitatea transformării tremetilaminuriei în oxid de trimetilamină. Rezultatul este o acumulare de trimetilaminurie ce dă miros de peşte urinei, respiraţiei şi transpiraţiei.

Hiperhidroză

Hiperhidroza este denumirea medicală pentru transpiraţia în exces. Hiperhidroza generalizată are loc în tot corpul, nu doar la subsuori. Poate fi cauzată şi de o infecţie, de o dereglare hormonală cauzată de pubertate sau de o boală cronică. Hiperhidroza focală, în schimb, se limitează la o singură parte a corpului.

Afecțiuni ce cauzează mirosul transpiraţiei la copii

Mirosul pregnant al corpului unui copil poate fi cauzat de: diabet, boli de rinichi, inflamarea ficatului. Persoanele cu diabet pot mirosi a mere putrede, cei cu probleme renale miros a amoniac, cei cu febră tifoidă miros a pâine coaptă.

Dacă mirosul transpiraţiei la subsuori al copiilor e neplăcut, poate fi cauzat de unul din motivele de mai sus, însă cel mai adesea, e nevoie doar de o igienă riguroasă.

Sfaturi pentru prevenirea mirosului de transpiraţie la copii:

  • Menţinerea unei igiene corporale stricte. Dacă vârsta copilului e sub 8 ani, învaţaţi-l cum să se spele şi vorbiți-i despre importanţa igienei.
  • Învăţaţi copiii să se spele zilnic pe picioare, în regiunea genitală şi anală şi la subsuori.
  • Oferiţi copilului haine curate în fiecare zi. Descurajaţi-l să poarte aceaşi pantaloni, fustă mai mult de o zi.
  • Verificaţi ca hainele să fie curate, uscaţi hainele la soare dacă se poate şi folosiţi un balsam de rufe pentru un miros plăcut.
  • Nu oferiţi copilului decât haine perfect uscate.
  • Hidrataţi bine copilul.
  • Dacă aveţi un copil căruia îi place laptele, iar acest lucru îi provoacă mirosuri neplăcute, înlocuiţi laptele de vacă și oferiți-i lapte de soia sau de migdale.
  • Evitaţi alimentele mirositoare.
  • Includeţi în mâncăruri ierburi, cum ar fi rozmarinul, clorofila- care curăţă organismul.

Tratament medical pentru transpirația urât mirositoare la copii

În funcţie de cauză, există şi tratamente adecvate recomandate numai de medici:

  • În cazul brohidrozei, care înseamnă miros persistent de transpiraţie, medicul va prescrie creme cu antibiotic. De asemenea, se recomandă agenţi de uscare pentru a evita umezeala ce întreţine un mediu propice bacteriilor.
  • Folosirea cremelor ce consţin hexahidrat de aluminiu clorid sunt recomandate în cazul transpiraţiei abundente la subsuori sau pentru controlul transpiraţiei mâinilor şi picioarelor.
  • Deşi nu există tratament pentru fenicetonurie, tratamentele medicale previn dizabilitatea.
  • Dacă transpiraţia e cauzată de trimetilaminurie, o schimbare în dietă ajută la reducerea producţiei de trimetilamină. Alimentele ca peştele, ouăle, laptele,alunele şi produsele din soia trebuie evitate.
  • Medicul va prescrie antibiotice care să prevină înmulţirea bacteriilor şi laxative care să grăbească digestia şi să elimine trimetialamina.

Remedii băbeşti împotriva mirosului neplăcut

Pe lângă tratamentul medical, iată ce mai puteţi face:

  • Puneţi câteva picături de suc de lămâie în baia copilului. Lămâia creşte nivelul PH şi ţine pielea uscată
  • Copiii au pielea sensibilă, aşa că diluaţi o lingură de zeamă de lămâie într-o cană de apă şi tamponaţi la subsuori cu o bucată de vată înmuiată în această soluţie. Lăsaţi-o să acţioneze vreo 10 minute, apoi clătiţi.
  • Adăugaţi două căni de bulion în apa de baie a copilului şi lăsaţi-l să stea în apă vreo 10 minute. Puteţi face baie copilul chiar în apa asta, ajută la eliminarea mirosului.
  • Oţetul din cidru de mere este un fel de săpun natural şi vă scapă de mirosuri neplăcute. Se poate tampona copilul cu un astfel de oţet diluat, imediat după baie.
  • Rozmarinul conţine mentol şi clorofilă şi este un deodorant natural ce luptă cu bateriile. Fierbeţi o mână de rozmarin într-o cană de apă şi adăugaţi fiertura în apa de baie. Lăsaţi copilul să se bălăcească un sfert de oră.
  • Cimbrul este tot o planta aromatică care poate fi folosită similar prin tamponare la subsuori.

Există multe idei greșite în legătură cu transpiraţia la copii. Iată-le!

  • Transpiraţia miroase: de fapt, transpiraţia începe să capete miros sub acţiunea bacteriilor.
  • Deodorantele îndepărtează transpirația: deodorantele maschează mirosul când e vorba de simpla transpiraţie în pubertate de exemplu, dar nu face faţă dacă e vorba de alte probleme medicale.
  • Mirosurile se pot evita prin duşul zilnic: unii oameni se spală de mai multe ori pe zi şi tot nu miros bine, mai ales dacă suferă de anumite boli.
  • Mirosul corpului indică probleme medicale: acesta nu rezultă mereu din probleme medicale. Genele sau anxietatea, stresul şi depresia pot duce la transpiraţie în exces şi la miros neplăcut al corpului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa