Tratamente eficiente pentru înțepăturile de insecte

Ramona Dinescu
înțepăturile de insecte

Înțepăturile de insecte pot fi extrem de deranjante pentru copii, atât vizual cât și din cauza disconfortului cauzat de mâncărimi. Însă se pot trata relativ ușor.

Țânțari, furnici, viespi sau albine, plus alte câteva mici insecte reprezintă un factor de stres pentru părinți.

Deși nu este deloc plăcut să-ți vezi copilul ciupit pe tot corpul de țânțari, de exemplu, nu prea poți face mare lucru ca să-l protejezi tot timpul. Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru ne-a împărtășit câteva sfaturi legate de cum recunoaștem o înțepătură de insecte și cum putem calma zona afectată a pielii.

Cum recunoști înțepăturile de insecte?

Pentru a putea trata o înțepătură de insecte, în primul rând trebuie să o poți identiffica. Cu atâtea insecte în jur sau dacă copilul petrece mult timp în parc sau la locuri de joacă în grădini, trebuie să fii atentă la următoarele semne:

–          Pete roșiatice sau mici umflături pe pielea copilului

–          Erupții cutanate ce îl irită pe cel mic

–          Umflături ce pot deveni dureroase.

Tratamentul înțepăturilor de insecte

Indiferent de climat, anumite insecte există în orice condiții: dacă nu reușești să previi aceste înțepături, există multe moduri în care poți reduce disconfortul și le poți trata.

1.       Infecțiile și alergiile: În cazul în care copilul este alergic la anumite înțepături de insecte, trebuie să ceri sfatul medicului care îți va recomanda cel mai bun tratament. Reacțiile alergice pot fi identificate dacă umflăturile și mâncărimile nu dispar, sau dacă copilul începe să strănute și face febră. Pentru infecțiile minore apărute din cauza înțepăturilor de insecte, poți aplica pe pielea copilului o cremă antiseptică după ce cureți bine zona.

2.       Efectul de răcorire: Din moment ce înțepăturile de insecte sunt mai frecvente în timpul verii și cauzează de cele mai multe ori mâncărimi, este bine să aplici pe pielea copilului o compresă cu apă rece. Aceasta nu numai că îl va alina pe cel mic, însă are capacitatea de a reduce roșeața și de a diminua umflătura.

3.       Medicamente: Există anumite medicamente sigure recomandate pentru înțepăturile de insecte. Acestea sunt geluri antiseptice cu efect de răcire, sau altele ce reduc mâncărimile și durerea, însă trebuiesc administrate doar la sfatul medicului.

4.       Fără mâncărimi: Indicat este să încerci să-l oprești pe cel mic din a se scărpina în zona afectată. Scărpinatul agravează mâncărimile și cauzează infecțiile. Taie-i copilului unghiile, doar așa ca măsură de precauție.

5.       Remedii acasă: Doar la sfatul unui specialist, poți încerca să prepari acasă unele tratamente care se pare că sunt sigure și înlătură rapid disconfortul:

–          Amestecă puțin praf de copt în apă și aplică pe înțepătură pentru a se retrage umflătura.

–          Aplică pastă de santal amestecată cu un strop de turmeric. Santalul are efect de răcorire, iar turmericul acționează ca un antiseptic. Asigură-te că ai cumpărat pudră proaspătă de santal și turmeric.

–          Un alt tratament eficient este cel din frunze de neem. În unele magazine naturiste se găsește pastă de neem ce se poate aplica pe zona afectată pentru a înlătura rapid disconfortul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa