Tratamentele cu antivirale în gripă, utile în lipsa vaccinării. Cine ar trebui să beneficieze de ele

TOTUL DESPRE MAME
copil racit

Pe lângă prevenirea îmbolnăvirilor prin vaccinare antigripală, mai există o armă de protecție împotriva complicațiilor gripei, mai exact medicamentele numite antivirale. Condiția pentru a fi eficiente este ca acestea să fie administrare rapid după îmbolnăvire, mai ales la copii și adulți cu risc (cei cu boli cronice și imunitate scăzută), potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile din SUA (CDC).

Copiii sub 2 ani și gravidele, la risc

Mai concret, intră în categoria pacienților cu risc ridicat de complicații copiii mai mici de 2 ani, femeile gravide, adulții peste 65 de ani și persoanele cu boli precum astm, diabet, boli de inimă sau care au probleme cu imunitatea (inclusiv copiii cu astfel de boli). Atunci când sunt administrate din timp în gripă, tratamentele antivirale pot face ca simptomele să fie mai puțin severe, scurtează durata bolii și reduc complicațiile gripei, cum ar fi pneumonia.

Tratamentele cu antivirale în gripă. Trei produse pe piață, unul pentru bebeluși

Există trei medicamente antivirale recomandate pentru tratamentul gripei: oseltamivir oral, zanamivir care se inhalează, și peramivir intravenos. Acești inhibitori de neuraminidază acționează atât în cazul virusurilor gripale de tip A, cât și B, potrivit site-ului de specialitate www.medscape.com.

Beneficiile pentru bolnavi sunt mai mari când medicamentele antivirale sunt administrate din timp. CDC încurajează medicii să nu întârzie administrarea antiviralelor până la confirmarea în laborator a gripei. Ideal este ca administrarea să se facă într-un interval de 48 de ore de la instalarea simptomelor pentru categoriile la risc enumerate mai sus, pentru persoanele spitalizate sau care sunt în stare gravă.

Tratamentele cu antivirale în gripă. Se administrează pentru 5 zile

Totuși, tratamentul cu antivirale are beneficii și dacă este administrat după 48 de ore de la instalarea simptomelor.

Pentru tratarea gripei, oseltamivir sau zanamivir se prescriu de regulă pentru 5 zile, la cei care ajung în spital tratamentul putând fi mai lung. Peramivir intravenos se administrează o singură dată, într-o infuzie de 15-30 minute. Acesta din urmă se poate da doar adulților, zanamivir se recomandă pentru tratamentul copiilor de 7 ani și peste această vârstă, iar oseltamivir se recomandă pentru toate vârstele, inclusiv pentru bebeluși.

Cazurile de rezistentă la antivirale (tratamentul nu are efect) sunt rare, însă pot să apară.

Citește și:

Gripă sau viroză? Cum să faci diferența între ele ca să le tratezi corect?

Vaccinarea antigripală în sarcină. Cât de sigur este acest vaccin pentru gravidă și copil?

De ce nu trebuie să folosești oțet sau spirt pentru scăderea febrei copilului

”Este o idee preconcepută că sugarii nu trebuie vaccinați antigripal”. De la ce vârstă se recomandă imunizarea

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa