Tratarea cu antibiotic. Șase cele mai frecvente greșeli

Veronica Guzun, redactor
Tratarea cu antibiotic

Administrarea antibioticelor a devenit o practică frecventă și astfel alarmantă în România. Recent, Gabriel Popescu, consilierul Ministrului Sănătății, citat de Agerpres, a declarat că ocupăm locul doi în Europa la consumul de antibiotice. Există șase greșeli frecvente, menționate de pediatrul Evgeny Komarovsky, pe care le fac părinții atunci când tratează copiii și îngroașă astfel rândurile celor care formează această statistică îngrijorătoare.

Automedicația

Cauze – încrederea eronată părinților că știu cea mai eficientă soluție pentru a trata orice răceală oricare ar fi cauza ei. Odată cu interzicerea eliberării de antibiotice fără rețetă de la medic rata de automedicație a mai scăzut.

Utilizarea antibioticelor ca profilaxie în cazul virozelor

Aici problema este mai extinsă decât automedicația, căci încrederea în eficiența tratării virozelor cu antibiotic este frecvent prezentă și la medici. Aceștia adeseori prescriu antibiotic fără un set de analize în prealabil care să demonstreze că boala are cauză bacteriană și nu virală.

Folosirea medicamentelor pentru uz intern ca unguente sau picături pentru uz extern

Antibioticele create pentru a fi aplicate intramuscular, intravenos sau ingerate în niciun caz nu trebuie folosite pentru uz extern ca unguente sau picături. Sunt două excepții de la această regulă: otita și conjunctivita.

Întreruperea tratamentului înainte de vreme

În acest caz argumentele părinților sună astfel: i-a scăzut febra, nu se mai simte rău, ce rost are să-l mai îndop cu chimicale? Durata tratamentului cu antibiotice depinde de la caz la caz și este recomandată în funcție de o multitudine de factori. Cum ar fi: mecanismul de acțiune a medicamentului antibacterian, viteza cu care se acumulează în țesuturi și organe. Pentru fiecare tip de infecție sunt termene optime de tratament, care asigură o rată minima de recidivare. Nerespectarea acestor termene duc la revenirea bolii, care de această data va trebui trată cu alt antibiotic.

Cum să reduci febra copilului fără medicamente

Folosirea repetată a aceluiași antibiotic pentru aceeași boală sau pentru boala care a recidivat

Orice folosire repetată a aceluiași medicament, crește probabilitatea apariției reacțiilor alergice. Este un factor extrem de important de care trebuie să ținem cont atunci când tratăm un copil cu antibiotice.
Dacă aceeași boală a revenit după o foarte scurtă perioadă de timp, logica ne spune că a fost cauzată de microbii care au ”supraviețuit” după prima tură de tratament. În concluzie același medicament va fi ineficient.

Nerespectarea regulilor și a dozelor de administrare

Nu există reguli universal când vine vorba despre administrarea antibioticelor. Unele se iau o data pe zi, altele de patru ori pe zi. Unele nu permit consumarea produselor lactate pe timpul tratamentului. Sunt foarte multe detalii pe care trebuie să le aflați de la medic și din prospect pentru a folosi dozele corecte în condițiile corecte. Doar așa ele pot avea efectul scontat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa