Tulburările alimentare la copii. Cum le previi?

Ramona Dinescu
tulburările alimentare

Tulburările alimentare sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră și, din păcate, și copiii pot fi victimele lor.

Din păcate, mulți dintre noi urmăm diete nu foarte sănătoase și, mai mult decât atât, nici nu facem suficient sport. Acest lucru este valabil și pentru copiii noștri. De fapt, experții americani sugerează că aceasta este prima generație de copii mai puțin sănătoasă decât părinții lor.

Din nefericire, atunci când consumul de junk food se amestecă cu lipsa de mișcare fizică și cu ideea obsesivă de a slăbi, mixul este mediul propice pentru tulburările alimentare. Conform Aha!Parenting, în SUA, 23% dintre fetițe și 6% dintre băieți suferă de tulburări alimentare.

La nivel global, tulburările alimentare reprezintă un risc majori pentru copiii noștri. Faceți un test pe care eu îl fac de ceva vreme: în magazinele alimentare, atunci când stau la coadă, încerc să observ coșurile de cumpărături ale oamenilor ce par de vârsta mea și ce par a avea familii asemănătoare cu a mea. De cele mai multe ori mă îngrozesc privind cantitatea mare de semipreparate din coș, precum și dulciuri sau alte alimente recunoscute ca a fi nesănătoase. Părinții au un rol major în formarea comportamentului alimentar al copilului și primul lucru pe care îl pot face este să ofere cel mai bun exemplu pozitiv. Iată ce putem face pentru a preveni tulburările alimentare în cazul copiilor, conform specialiștilor de la Aha!Parenting.

Insuflă ideea unei atitudini pozitive față de corp

Așa cum spuneam și mai sus, în ziua de azi dietele de slăbit par că au devenit o obsesie. Iar părinții, fără să conștientizeze acest lucru, le insuflă și copiilor că trebuie să fie slabi. Acest lucru nu face decât ca cel mic să-și formeze o idee negativă asupra imaginii propriului corp și va continua să creadă pe viitor că indiferent de forma lui, niciodată nu va arăta suficient de bine. Ideea care ar trebui inoculată în micile minți ar trebui să fie aceea legată de cât de sănătoasă trebuie să fie mâncarea pe care o consumăm.

Și vedetele suferă de tulburări alimentare

Copilului trebuie să i se explice că ceea ce vede la televizor nu are neapărat legătură cu realitatea. Modelele care apar în reviste nu arată chiar așa în realitate. În plus, la vârsta la care este capabil să înțeleagă, explică-i că unele tinere fac eforturi supra omenești pentru a arăta într-un anumit fel și că nu sunt neapărat fericite.

Tu ești cel mai bun exemplu

Trebuie să recunoști că ceea ce faci tu, va face și copilul tău. Dacă vei băuturi carbogazoase, va bea și el, dacă tu consumi junk food, o va face și el. În schimb dacă tu mănânci legume și fructe, așa va face și el. Așadar, dacă nu ai un stil de viață sănătos, gândește-te că ai putea face mici eforturi atât de dragul tău, cât mai ales, de dragul copilului.

Nu vorbi despre diete

De fapt, nu ține diete, doar mănâncă sănătos și fă din mișcarea fizică un automatism pentru întreaga familie. A ține dietă nu funcționează, sunt de părere specialiștii deoarece acest lucru nu face altceva decât să sporească sentimentul de privare și să prelungească cauza mâncatului compulsiv. Vrei să-ți înveți copilul să-și păstreze controlul? Începe prin inocularea ideii de a-și asculta corpul. ”Îți mai este foame?” întreabă-l atunci când mai cere dulciuri. În loc să-i spui că nu mai are voie, lucru care instaurează sentimentul de privare, mai bine spune-i că va primi în altă zi. „Magazinul de dulciuri nu se mută de aici. Vom cumpăra cu fiecare ocazie specială, nu în fiecare zi”.

Învață ce cum se mănâncă corect

Procentajul oamenilor supraponderali din America, de exemplu, s-a dublat în ultimul secol și continuă să crească, acompaniat de creșteri asemănătoare ale deceselor din cauza bolilor cauzate de obezitate. Vinovați sunt sedentarismul, nivelul mare de stres, porțiile uriașe de mâncare, dar și din cauza evoluției tendinței de a mânca și de a depozita. Nutriționiștii sunt de părere că cel mai mai vinovat de instalarea obezității este consumul de alimente procesate. Consumul de grăsimi saturate a scăzut în această perioadă în care ne confruntăm cu cazuri numeroase de obezitate, însă a crescut consumul alimentelor procesate. Treaba noastră este să studiem, să cerem sfatul unui medic dacă este necesar, ce anume este sănătos să mâncăm și ce nu.

Nu-i spune niciodată copilului că s-a îngrășat sau a slăbit

A face remarci de genul „te-ai pufoșit în ultima vreme” sau „ești cam grăsuț” nu face decât să-i adâncească copilului unele idei care nici măcar nu sunt ale lui, idei ce se vor perpetua în timp. Înainte de a face astfel de afirmații, mai bine concentrează-te pe a-l îndruma către a face mișcare și gândește-te cum să înlături zahărul din alimentația întregii familii. Dacă consideri că cel mic trebuie să slăbească, fără ca cineva să-și dea seama, trece întreaga familie pe un program de viață sănătos.

Alimentația este responsabilă de tulburările alimentare

Așadar, aruncă mâncarea nesănătoasă și nu mai face niciodată stocuri de dulciuri în dulapul din bucătărie. Încearcă să-ți convingi copilul să mănânce cât mai multe legume.

Alte sfaturi utile ar fi să să nu comentezi niciodată de față cu el despre cum arată „cutare și cutare”, să încerci să elimini stresul din viața lui și poate cel mai important, să nu-l lași niciodată că mănânce în fața televizorului sau calculatorului. Copilul trebuie să învețe să se accepte așa cum e și pentru asta să fie iubit necondiționat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa