Tulburările de mers la copii. Când sunt normele, când trebuie să mergeți la specialist

Tulburările de mers la copii sunt probleme ortopedice care împiedică un mers corect.

Sunt mulți copii care au platfus, care merg pe vârfuri, care merg cu vârfurile picioarelor spre interior, copii crăcănați sau care au genunchii foarte apropiați.

Pe măsură ce copiii cresc, unele dintre aceste situații se corectează de la sine, fără tratament, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Altele nu sau se agravează din cauza altor probleme medicale. Însă multe afecțiuni ortopedice ca și gropițele din bărbie, reprezintă variații normale ale anatomiei umane și nu au nevoie de tratament.

ÎnapoiPagina 1 din 5

1. Tulburări de mers la copii: platfusul

Picior normal vs picior cu platfus

Majoritatea bebelușilor se nasc cu platfus și ulterior li se dezvoltă scobitura piciorului. Însă, în cazul unor copii, scobitura piciorului nu se dezvoltă niciodată complet. Părinții observă asta prima dată pentru că cei mici par să aibă glezne slabe ceea ce se vede ca și cum acestea ar fi întoarse spre interior din cauza felului în care sunt așezate picioarele.

Platfusul, de obicei, nu cauzeză probleme. Medicii iau în considerare tratamentul doar dacă apar durerile. De asemenea, cei mai mulți medici nu recomandă încălțări speciale precum cele ortopedice deoarece acestea nu ajută la dezvoltarea arcului piciorului.

Părinții se tem că platfusul le va pune eticheta de „stângaci” copiilor lor în fața altor copii, însă medicii susțin că această tulburare ortopedică nu ridică probleme. Uneori, se poate corecta cu introducerea talonetelor.

ÎnapoiPagina 1 din 5
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()