Tusea convulsivă se extinde printre copii. Cum îi protejați

TOTUL DESPRE MAME

Una dintre cele mai grave tipuri de tuse pe care o poate face un copil este tusea convulsivă sau tusea măgărească, cum este cunoscută popular. Vaccinarea previne boala și formele ei severe. Anual, sute de copii din România fac tuse convulsivă, iar la nivel mondial această infecție este considerată cauza nr. 1 de deces prin boli prevenibile prin vaccinare.

Deși epidemia de rujeolă este departe de a se fi încheiat, medicii atenționează și asupra altei boli care se trasmite foarte ușor în lipsa vaccinărilor sau la copii parțial imunizați: tusea convulsivă. Sute de copii din România sunt diagnosticați anual cu tuse convulsivă. „Infectia cu Bordetella pertussis sau parapertussis este considerata de Organizația Mondială a Sănătății drept cauza numarul 1 de deces prin boli prevenibile cu vaccin la nivel mondial. Se estimează că apar anual 16 milioane de cazuri si 195 000 decese la copil (Pertussis – Cap 98 The Blue Book / Manual of Childhood Infections, ESPID, Royal College of Paediatrics and Child Health). Aceasta deoarece mortalitatea la nou născut și sugar mic este cam de 10 ori mai mare decât cea prin pojar”, comentează medicul primar pediatru Mihai Craiu.

Tusea convulsivă la copii. Cum se manifestă, cum se transmite

Medicul a postat un video cu un copil internat recent cu tuse convulsivă la Insitutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, cu următorul comentariu. „Vă rog să faceți un ipotetic scenariu. Să vă gândiți că acest bebeluș este copilul vostru. Sau al unui prieten”, a spus medicul, militând pentru o Lege a vaccinării în România.

În anul 2015 au fost raportate la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și au intrat în sistemul de supraveghere 263 cazuri suspecte de tuse convulsivă, cu 9 (4%) mai multe față de anul precedent (254). Cei mai mulți copii afectați au sub vârsta de patru ani, urmați de grupele de vârstă 5-9 ani, 15-19 ani și 10-14 ani. 11 din cele 18 cazuri (61%) de la grupa de vârstă sub 1 an au fost înregistrate la copii în vârstă de 0-6 luni, prea mici pentru a fi vaccinați/complet vaccinați/protejați.

Tusea convulsivă este cauzată de o bacterie care infectează gâtul. Când cineva cu o astfel de tuse strănută, tușește sau râde, mici stropi de lichid ce conțin bacteria ajung în aer, infectând alte persoane. Simptomele apar într-un interval de 7-14 zile.

Tusea convulsivă la copii. Care sunt simptomele?

Simptomele tusei convulsive apar în trei stadii, în special la copiii mici. Adulții și copiii mai mari este foarte probabil să nu urmeze aceste etape.

În faza 1, simptomele sunt asemănătoare unei răceli.

Copilul strănută și îi curge nascul, are o tuse medie, ochii îi curg și uneori face febră moderată. Aceste simptome durează de la câteva zile până la 2 săptămâni. Aceasta este etapa cea mai probabilă în care boala se răspândește.

În faza 2, simptomele răcelii se ameliorează, însă tusea se agravează.

Tusea se transformă dintr-una ușoară, uscată, într-una severă care nu poate fi ținută sub control. Copilul poate tuși atât de mult încât pare că nu mai poate respira.

În faza 3, simptomele rămân, însă copilul se simte mai bine. Tusea poate fi și mai deranjantă.

Tusea poate să apară și să dispară pentru săptâmâni. Această etapă poate dura mai mult dacă copilul nu a fost vaccinat niciodată.

Adulții și copiii mai mari au de regulă simptome mai ușoare în comparație cu copiii mici. Gravitatea simptomelor depinde dacă persoana în cauză a fost sau nu vaccinată și de cât a trecut de la vaccin. Simptomele tusei convulsive durează de obicei între 6 și 10 săptămâni, însă uneori pot dura mai mult.

Tusea convulsivă la copii. Cum se diagnostichează?

Diagnosticul clinic se susține pe: date de anamneză (absența vaccinării la copiii care au depășit vârsta), date epidemiologice (contact cu adulți/adolescenți/copiii care tușesc persistent și caracteristic), date clinice (accese de tuse paroxistică+vărsături cu durata de peste 2 săptămâni).

Tusea convulsivă la copii. Cum se tratează?

Tusea convulsivă se tratează de obicei cu antibiotice. Copiii, mai ales cei sub 6 luni, trebuie tratați în spital pentru a permite urmărirea lor de către medici și administrarea de oxigen și alte tratamente necesare. Antibioticele scurtează durata bolii. Pot primi antibiotice și contacții apropiați.

Pentru a evita răspândirea bolii:

1. Copiii/adolescentii cu tuse convulsivă trebuie să ia antibiotice pentru cel puțin 5 zile înainte de a se întoarce la școală. De asemenea, si adulții cu tuse convulsivă trebuie să ia antibiotice pentru cel puțin 5 zile înainte de a sta aproape de copii mici.

Cum se poate preveni tusea convulsivă?

Cea mai bună modalitate de prevenție este să vă asigurați că atât copiii, cât și adulții din familie sunt vaccinați. Copiii trebuie imunizați începând cu vârsta de 2 luni (conform schemei nationale de imunizare ce poate fi consultată aici). Se recomandă rapel (repetarea vaccinului), ca și vaccinarea adulților.

Pentru că la adulți simptomele pot fi ușoare, este posibil să nu știi că ai boala. Fără vaccin, dacă ai tuse convulsivă, poți răspândi boala unui copil sau unei persoane care nu este protejată și pentru care afecțiunea este mult mai periculoasă. Tusea convulsivă poate fi făcută de mai multe ori, nu asigură protecție pe viață faptul ca ai făcut-o o dată, asa cum se întâmplă în cazul altor boli transmisibile. Însă riscul de a face această boală și formele ei grave scade dacă se respectă schemele de imunizare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa