Ulcerul la copii. Simptome, tratament și posibile complicații

Deși ulcerul la copii este o raritate, fiind o boală comună în cazul adulților, există totuși situații în care și copiii ajung să sufere din această cauză.

Dacă cel mic se plânge de dureri abdominale, faceţi o programare la medic. Acest simptom ar putea fi cauzat de ulcer, dar ar putea fi şi de la balonare sau apendicită. Dacă durerea este severă, adresaţi-vă direct serviciilor de urgenţă.

Alte simptome de ulcer ar putea fi:

  • Greaţă şi vomă
  • Durere surdă în piept
  • Dificultăţi de hrănire, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate
  • Râgâit sau sughiţ
  • Sânge în vărsături

 Ce este ulcerul stomacal?

Ulcerul stomacal este o rană ce se dezvoltă în ţesutul stomacului sau în partea de început a intestinului subţire. Ulcerele gastrice se produc în stomac.

Doctorii credeau că stresul sau mâncărurile picante erau cauzele ulcerelor, dar acum știm că este cauzat de bacteria Helicobacter pylori, care distruge scutul ce protejează stomacul.

Odată ce se întâmplă asta, stomacul devine vulnerabil la propriile sucuri digestive, incluzând acid și peptide, şi încep să se dezvolte răni. De aceea, atât ulcerul gastric cât și cel duodenal sunt numite ulcere peptice.

Antiinflamatoarele nesteroidiene ca ibuprofenul, aspirina (care nu trebuie administrată copiilor) şi corticosteroizii pot de asemenea să spargă bariera de mucus şi să conducă la ulcere.

Stresul dat de unele boli, cum ar fi infecţiile bacteriene severe, arsurile pe suprafaţă mare, lovituri la cap sau operaţii mari pot conduce la debutul acestei boli.

Cum este ulcerul diagnosticat la copii?

Medicul copilului vă va întreba despre simptome. Va fi probabil testat pentru H. pylori prin test de scaun sau unul respirator.

Prezenţa H.Pylori nu înseamnă ulcer- multe persoane sunt purtătoare ale acestei bacterii. Dar, dacă e vorba de un ulcer, e posibil ca H. pylori să îl cauzeze și va avea nevoie de anitibiotic ca să se vindece.

Dacă testul este pozitiv, medicul vă va trimite la gastroenterolog. Acesta va examina stomacul copilului cu un endoscop, o cameră aflată la capătul unui tub subţire care este introdus prin gură, prin esofag până în stomac. Endoscopia nu e dureroasă, dar copilul va fi sub anestezie generală în timpul procedurii.

O altă variantă este ca gastroenterologul să facă radiografii ale esofagului, stomacului şi unei părți a intestinului. Pentru a face ulcerul să se releve pe radiografie, copilul va trebui să bea o băutură cu aspect de cretă care se numeşte bariu. Numai ulcerele mai vechi se văd aşa, deci nu e cel mai potrivit test.

Cum se tratează ulcerul la copii?

Medicii prescriu o combinaţie de medicamente care tratează atât cauzele cât şi simptomele. Antibioticele omoară bacterie H.pylori, iar inhibitoarele de pompa de protoni reduc producţia de acid în stomac. Acestea, şi alte medicamente care protejează stomacul, împiedică să se dezvolte alte ulcere şi oferă răgaz celor mai vechi să se vindece.

Ulcerele cauzate de medicamentele antiinflamatorii nestreroidiene dispar odată ce persoana nu mai ia medicaţie. Dacă nu e posibilă oprirea medicaţiei, medicul va trata copilul cu antiacide.

Mai rar, pentru tratarea complicaţiilor cum ar fi sângerări sau perforaţii, este nevoie de operaţie.

Sursa articol: www.babycenter.com

AAP. 2013. Peptic ulcers. American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Peptic-Ulcers.aspx [Accessed April 2016]

Guariso G, et al. 2012. Update on peptic ulcers in the pediatric age. Ulcers 2012(2012):1-9. http://www.hindawi.com/journals/ulc/2012/896509/ [Accessed April 2016]

Johns Hopkins Children’s Center. Undated. Peptic ulcer. http://www.hopkinschildrens.org/Peptic-Ulcer.aspx

Nemours Foundation. Undated. Peptic ulcers. http://kidshealth.org/parent/medical/digestive/peptic_ulcers.html

UpToDate. Undated. Peptic ulcer overview. http://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-beyond-the-basics

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()