Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane. Lista județelor afectate și a deceselor

TOTUL DESPRE MAME
rujeolă

Rujeola (pojarul) este o boala infecţioasă cu contagiozitate foarte mare, care afectează în special copiii. Primul semn al rujeolei este, de obicei, febra ridicată, care debutează după 10-12 zile de la expunerea la virusul de rujeolă, și durează 4-7 zile. Nasul care curge, tusea, ochii roși și înlăcrimați. De asemenea, pete albe în interiorul obrajilor se pot dezvolta în faza inițială. La câteva zile, apare erupția pe piele, care începe pe față și gât și se extinde gradual pe tot corpul, conform experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Nu există un tratament specific pentru rujeolă, iar cele mai multe persoane se recuperează în 2-3 săptâmâni. Însă, mai ales la copiii malnutriți și la persoanele cu imunitate scăzută, rujeola poate cauza complicații serioase, precum orbire, encefalită, diaree severă, infecții ale urechii. „În cazul rujeolei o persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate”, subliniază experții  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În data de 16 mai 2017, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, în România erau raportate peste 5700 de îmbolnăviri și 25 de decese (24 de copii și un adult) din cauza complicațiilor rujeolei. LISTA cu toate cazurile de decese înregistrate până acum poate fi găsită AICI 

Mai exact, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola în România raportate este de 5728, din care 25 de decese (8 în județul Timis, 5 în județul Arad, 5 în județul Dolj, 3 în județul Caraș Severin, 1 în județul Bihor, 1 în județul Călărași, 1 în județul Satu Mare și un caz în Bucuresti). S-au inregistrat cazuri de rujeola in 39 de judete. Numărul de îmbolnăviri pe județe poate fi accesat AICI

Bolnavii de rujeolă sunt contagioși o perioadă îndelungată

Virusul rămâne activ și contagios în aer și pe suprafețele infectate până la 2 ore. Boala poate fi transmisă de o persoană infectată 4 zile înainte de instalarea iritațiilor și 4 zile după erupție, prin picături de salivă și secreții din nasul, gura sau gâtul persoanei infectate.

Copiii nevaccinați cu vârste sub 5 ani au cel mai mare risc de complicații și deces. Și femeile nevaccinate sunt de asemenea la risc. ”Femeile care se infectează cât sunt gravide riscă complicații severe, iar sarcina se poate finaliza cu avort sau naștere prematură”, potrivit documentelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Rujeola omoară 13 oameni pe oră, cei mai mulți copii sub 5 ani

Rujeola este una dintre cauzele principale de deces în lume la copii. În anul 2014, am murit de rujeolă 114.900 de oameni, adică 314 decese zilnic și 13 pe oră. Cei mai mulți au fost copii sub 5 ani. În anii 1980, înainte de răspândirea vaccinării, anual mureau de rujeoală 2,6 milioane de oameni. Boala continuă să rămână una dintre cauzele importante de deces la copii în lume, cu toate că există vaccin sigur.

Şi copiii imunizați pot face rujeolă

„Vaccinul oferă o protecţie semnificativă, de peste 90%, faţă de infecţie şi forme severe. Totuşi, este posibil ca un copil vaccinat să facă boala”, subliniază pentru TOTUL DESPRE MAME pediatrul Alexis Cochino, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu Rusescu” din Bucureşti.

Aceste situaţii sunt reprezentate de:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa