Vaccinarea devine obligatorie în Franța pentru 11 vaccinuri. Ce riscă părinții care refuză

TOTUL DESPRE MAME

Vaccinare obligatorie în Franța. Începând din 1 ianuarie 2018, numărul vaccinurilor obligatorii pentru copiii din Franța va crește de la trei la 11, a anunţat ministrul Sănătăţii de la Paris, citat de AFP.

Decizia a fost anunțată inițial în luna iulie după ce și alte țări europene precum Italia, dar și România, au anunțat inițiative similare. În Franța sunt obligatorii în acest moment trei vaccinuri: împotriva difteriei (din 1938), împotriva tetanosului (din 1940) şi împotriva poliomielitei (din 1964). Acestea se administrează simultan, sub denumirea de DTP, şi sunt necesare trei doze înainte de vârsta de 18 luni. Alte opt vaccinuri sunt recomandate la ora actuală: împotriva tusei convulsive, a rujeolei, a oreionului, a rubeolei, a hepatitei B, a bacteriei Haemophilus, a gripei, a pneumococului şi a meningococului C. Acestea vor deveni obligatorii de anul viitor.

„Bineînţeles că le vom lăsa timp familiilor să se pună în ordine pe parcurs, pentru că este exclus să obligăm oamenii să se vaccineze de urgenţă”, a adăugat ministrul Sănătăţii, Agnès Buzyn.

La anunțarea deciziei, oficialii francezi au invocat numele lui Louis Pasteur, biologul francez care a făcut descoperiri revoluționare în domeniul vaccinologiei și care a pus la punct primele vaccinuri împotriva rabiei și a antraxului în secolul 19.

Decizia oficialilor francezi vine după o inițiativă similară din Italia, care recent a interzis copiilor neimunizați să meargă în școlile de stat. O decizie similară urmează să se aplice și în România din 2018, dacă Legea Vaccinării va trece de votul Parlamentului.

Legea Vaccinării Obligatorii, adoptată de Guvern

În România, vaccinurile obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor vor fi cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Organizația Mondială a Sănătații a avertizat asupra faptului că epidemiile de rujeolă vor continua să se extindă în Europa în ciuda disponibilității vaccinurilor.

Un studiu recent făcut în Franța a scos la iveală faptul că trei din 10 francezi nu au încredere în vaccinuri. Doar 52% dintre participanții la studiu au fost de părere că beneficiile imunizărilor depășesc riscurile.

Până la 6 luni de închisoare și amendă

În Franța, părinţii care refuză vaccinarea obligatorie riscă, teoretic, până la şase luni de închisoare şi 3.750 de euro amendă. Însă ministrul Sănătații din Franța a precizat că ia în calcul introducerea unei clauze de scutire. „Obiectivul meu nu este să sancţionez. Obiectivul aceste obligativităţi este să câştigăm încrederea francezilor”, a afirmat ea.

De ce este necesară trecerea de la 3 la 11?

Principalul argument este scăderea ratei de acoperire vaccinală şi reapariţia unor boli. „Ideea este ca cei 15% dintre copii (care sunt nevaccinaţi – n.r.), care îi pun în pericol pe ceilalţi şi care favorizează reapariţia de epidemii care se soldează în prezent cu morţi să se pună în ordine, pentru a apăra restul populaţiei”, a explicat Buzyn.

La sfârşitul lunii iunie, la Marsilia, o adolescentă de 16 ani a murit de o formă foarte rară şi gravă de rujeolă, boală împotriva căreia nu fusese vaccinată. Înainte de ea, rujeola a provocat moartea a 10 copii în Franţa, începând din 2008.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa