Vaccinarea pentru rujeolă, posibilă de la 6 luni? „Medicii au spus că din cauza epidemiei din România este bine să fie imunizată”

TOTUL DESPRE MAME

Vaccinarea pentru rujeolă, posibilă de la 6 luni? În unele cazuri, se pare că da. Părinții copiilor care vin în vizită în România din alte țări UE  în această vară au primit recomandări să îi vaccineze foarte devreme, respectiv și la vârsta de 6 luni. Totul în condițiile în care în România imunizarea se face în zonele cu multe cazuri de la 9 luni. Mulți medici de familie fac în continuare doar vaccinarea la vârsta de 1 an. Părerile între medicii români asupra acestui subiect sunt împărțite.

„O surpriză în Belgia. Îmi spune o prietenă că a fost sunată zilele trecute de asistentă să o întrebe dacă merge în vacanță în România! Cum răspunsul a fost pozitiv, a chemat la vaccin ROR (vaccinul care protejează de Rujeolă, Rubeolă, Oreion) fetița de 6 luni. Azi a făcut vaccinul. I-au zis că este epidemie mare în Romania și este bine să plece imunizată”, este comentariul postat de o mămică pe un forum dedicat informării părinților despre vaccinări. Și în alte state din UE vârsta de imunizare a fost scăzută pentru copii care ajung în zone cu epidemie de rujeolă. Respectiv Finlanda și Italia.

Ce spun medicii români

Părerile printre medicii români au în vedere recomadările internaționale.

„Și America are aceasta prevedere, de a se face vaccinarea ROR la vârsta de 6 luni doar pentru copiii care călătoresc în zone endemice. De asemenea, se recomandă imunizarea la 6 luni si ca profilaxie post-expunere”, comentează pentru TDM dr. Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, care oferă ca exemplu în acest sens recomandările Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). 

Pe de altă parte, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la IOMC Alfred Rusescu din București, ne-a declarat că în conformitate cu prospectul „vârsta optimă de administrare a vaccinului combinat ROR este 12 luni. În literatura de specialitate scrie că se poate în conditii epidemiologice speciale administra de la 9 luni. Există un studiu din China de luna aceasta care arată ca există până la 6 luni anticorpi IgG neutralizanti de rujeola trecuți transplacentar de la mamă. Mi se pare potențial riscantă administrarea în afara recomandarilor CDC (Centrul pentru Prevenirea și Cotrolul Bolilor din SUA)”.

 

Bolile de care protejează ROR și manifestările lor

Vaccinul ROR protejează de trei boli ale copilăriei: rujeolă, rubeolă, oreion. În acest moment, suntem în plină epidemie de rujeolă, peste 6000 de copii au rujeolă iar 31 au murit din cauza complicațiilor bolii.

Bolile copilăriei. Rujeola sau pojarul

Este o boală virală cu cale de transmitere aerogenă, în spaţii închise putându-se transmite la două ore după ce o persoană cu rujeolă a ocupat zona. Persoana este contagioasă 4 zile anterior şi după debutul erupţiei.
Manifestările clinice sunt febra, tusea, coriza (inflamarea mucoasei nazale) sau conjunctivita, erupţia maculopapulară, anorexia (lipsa poftei de mâncare), diareea (mai ales la sugari) şi limfadenopatia (creşterea ganglionilor limfatici) generalizată.
Această boală are şi câteva complicaţii: poate duce la otită medie, pneumonie, encefalită acută sau panencefalită sclerozantă subacută (PESS). Trebuie menționat şi că administrarea vaccinului în primele 72 h de la expunere poate preveni boala.

Bolile copilăriei. Rubeola

Boală infecţioasă, în general uşoară, manifestată prin erupţie fugace şi adenopatii, rubeola se transmite pe cale aerogenă. Este contagioasă la debutul erupţiei, dar virusul poate fi diseminat cu 7 zile înainte şi cu 5-7 zile după apariţia erupţiei.
Simptomele rubeolei sunt sunt adesea uşoare şi până la 50% din infecţii pot fi subclinice sau asimptomatice. Perioada de incubaţie este de 14 zile, erupţia maculo-papuloasă este prima manifestare, urmată de o adenopatie retroauriculară şi occipitală (inflamarea ganglionilor din spatele urechii şi a capului).
Pe lista complicaţiilor se numără artralgia sau artrita, encefalita, manifestări hemoragice. O mare atenţie trebuie avută în cazul în care o gravidă intră în contact cu o persoană cu rubeolă. Infecţia cu rubeolă în primul trimestru de sarcină este teratogenă şi poate determina avort spontan sau defecte congenitale (surditate cataractă cogenitala, defecte cardiace, retard mental şi altele).

Bolile copilăriei. Oreionul

Este o boală acută virală ce afectează glandele salivare şi uneori pancreasul, testiculul sau ovarul. Este o cauză frecventă a meningitei aseptice şi a surdităţii neurosenzoriale la copil. Oreionul poate fi prevenit prin vaccinare.
Se transmite pe cale aerogenă sau prin contact cu picături sau salivă în perioada de contagiune. Virusul a fost izolat cu 7 zile înainte de apariţia manifestărilor clinice şi 9 zile după debut.
Manifestările clinice includ mialgii (durei musculare), anorexie, stare generală de rău, cefalee, febra, parotidită (tumefacţie la nivelul glandelor parotide). În perioada de viremie, virusul se răspândeşte în mai multe ţesuturi, inclusiv meninge, pancreas, testicule şi ovare, iar inflamatia ţesuturilor infectate duce la simptomele caracteristice de meningită aseptică şi parotidită.
La capitolul complicaţii pot apărea meningita aseptică, encefalita, orhita, pancreatita, surditatea sau ovarita.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa