Vaccinul gripal nazal pentru copii, pentru prima dată în România: cât de eficient este și ce contraindicații are

Oana Antonescu, redactor
Atat vaccinul gripal injectabil, cat si cel nazal se fac in cabinetul medicului

O noutate în România în acest an, vaccinul gripal nazal este alternativa fără înțepătură și durere pentru copii și adolescenți. Cât de eficient este, cum se administrează, ce plusuri și minusuri are, ne explică în continuare specialiștii.

Din octombrie 2019, copiii și adolescenții din România pot fi fi imunizați împotriva gripei fără înțepătură. Pentru sezonul gripal 2019-2020, avem o alternativă nedureroasă pentru cei mici la vaccinul gripal injectabil. Este vorba despre vaccinul cu administrare nazală pentru copiii cu vârste între 2 și 17 ani. El se găsește deja în câteva lanțuri de farmacii.

În SUA, acest tip de vaccin se folosește încă din 2003 pentru persoanele cu vârste între 2 și 49 de ani. În Europa, el a fost aprobat în 2012 și doar pentru copiii între 2 și 17 ani. În cazul adulților, studiile au arătat o protecție mai redusă împotriva virusurilor gripale.

„Noi nu îl folosim deocamdată în sistemul de stat, dar pot să vă spun că orice vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și de Agenția Națională a Medicamentului este testat corespunzător și trebuie să fie folosit, pentru că înseamnă că a trecut prin toate testele clinice respective. Orice vaccin am folosi, important este să ne imunizăm pentru a nu ne îmbolnăvi de gripă. Copiii garantat îl vor agrea”, spune dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România.

Cât costă vaccinul gripal nazal pentru copii

Vaccinul gripal fără înțepătură nu este compensat, așa încât părinții trebuie să suporte integral costul odată ce au „cântărit” avantajele și dezavantajele acestuia. El se găsește doar în farmacii și este de aproximativ două ori mai scump decât cel obișnuit, injectabil.

Prețul ajunge la aproximativ 100 de lei pentru o doză, dar nu este reglementat de Ministerul Sănătății Publice, astfel că poate fi diferit de la o farmacie la alta. Costul vaccinului injectabil clasic variază între 42 și 58 de lei/doză, în funcție de producător.

Ce conține vaccinul fără înțepătură

Vaccinul gripal nazal pentru copii și adolescenți are în compoziție patru tulpini de virus gripal (tetravalent): o tulpină A/(H1N1), o tulpină A/(H3N2) şi două tulpini B. Aceste tulpini sunt vii atenuate, spre deosebire de cele din vaccinul  injectabil, cu virus inactiv (mort). De aici, rezultă câteva avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le cunoaștem înainte de a lua decizia de vaccinare.

„Principalul avantaj al vaccinului cu virus viu atenuat (LAIV) este că se obține o imunitate foarte bună și de lungă durată. Cel mai mare dezavantaj este acela că trebuie să lăsăm o lună distanță între două vaccinuri cu virusuri vii atenuate”, spune dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. Aceasta poate fi  problemă în cazul copiilor care nu au primit niciodată un vaccin gripal și au vârsta mai mică de 8 ani. Ei trebuie să facă două doze de vaccin, iar în intervalul de o lună dintre ele, pot contracta gripa.

Un alt dezavantaj al vaccinurilor cu virus viu atenuat este riscul de a transmite virusul persoanelor din jur. Copilul imunizat este cel mai contagios la două-trei zile de la administrarea vaccinului. Timp de una-două săptămâni, el ar trebui să nu stea în preajma cu o imunitate compromisă sever (de exemplu, persoane cărora li se face un transplant de măduvă osoasă şi care necesită izolare, deci este vorba de cazuri extrem de grave).

Cât de eficient este vaccinul gripal nazal pentru copii

Eficiența vaccinurilor gripale, în general, poate fi diferită de la un an la altul, în funcție de vârstă și de starea de sănătate a celor care se imunizează, de tipul de vaccin și de tulpinile, respectiv subtulpinile virusului gripal.

În sezoanele gripale 2016-2017 și 2017-2018, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) nu a mai recomandat administrarea vaccinului nazal cu virus viu atenuat la copiii cu vârste între 2 și 17 ani. În urma unor studii, s-a constatat că eficiența lui a fost scăzută în intervalul 2013-2016. În perioada analizată, vaccinul nu a oferit protecție împotriva virusului H1N1pdm09, responsabil pentru pandemia de gripă din 2009. „A fost o problemă cu o tulpină a acestui vaccin, în urmă cu trei ani, în SUA. Atunci, administrarea lui nu a fost permisă la copii, pentru că tulpina suferise modificări și nu mai era eficient”, explică dr. Sandra Alexiu.

Pentru acest sezon gripal, producătorul a inclus în vaccin o nouă componentă H1N1, astfel că CDC și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) îl recomandă acum în egală măsură ca pe cel injectabil, cu virus inactiv.

Cui îi este recomandat și cui nu

Vaccinul gripal fără înțepătură este mai ușor tolerat de copii decât cel injectabil, dar cu adevărat util le este celor care suferă de tulburări de coagulare sau care urmează un tratament anticoagulant. Cu vaccinul nazal, se evită riscul de sângerare de la injectare.

Cât despre contraindicații, există mai multe categorii de copii și adolescenți care nu pot primi vaccinul gripal nazal. El nu trebuie administrat în caz de:

  • hipersensibilitate la substanțele active (de exemplu, la gelatină sau la gentamicină);
  • reacții alergice severe (anafilaxie) la ouă sau la proteinele din ou (de exemplu, ovalbumină);
  • imunodeficiență clinică cauzată de diverite afecţiuni sau terapiei imunosupresive, cum sunt: leucemii acute şi cronice, limfom, infecţie simptomatică cu HIV, deficienţe ale imunităţii celulare şi doze mari de corticosteroizi;
  • sindrom Guillain–Barré, o tulburare a sistemului nervos;
  • astm bronșic sever şi wheezing (respirație șuierătoare) activ.

De asemenea, copiii și adolescenții care primesc tratament cu salicilați (aspirină) nu pot primi vaccinul antigripal nazal. Timp de 4 săptămâni după vaccinare, nu trebuie administraţi salicilaţi copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, din cauza asocierii cu sindromul Reye.

Pentru a nu reduce eficiența vaccinului, se recomandă să nu se administreze tratamente antivirale pentru gripă cu 48 de ore înainte de imunizare și nici timp de două săptămâni după vaccinare.

Ce reacții adverse poate avea

Cele mai frecvente reacții adverse după vaccinarea nazală sunt nasul înfundat și rinoreea (secreția nazală). Foarte frecvente sunt și scăderea poftei de mâncare, durerea de cap și stare generală de rău.

Studiile clinice au arătat că durerile musculare, febra, dar și urticaria, edemul facial sau hemoragia nazală sunt reacții adverse pe care copilul le poate avea după administrarea vaccinului gripal nazal.

Cum se păstrează după cumpărare

Vaccinul nazal pentru copii trebuie pus cât mai repede la frigider după ce a fost cumpărat, la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Recipientul trebuie ferit de lumină și de îngheț.

Înainte de administrare, el poate fi scos de la frigider și ținut timp de cel mult 12 ore la o temperatură mai mică de 25 de grade Celsius. Dacă se depășește acest interval, vaccinul nu mai poate fi utilizat.

Nu se administrează acasă!

Chiar dacă nu este injectat, vaccinul care se pulverizează în nas nu ne scutește de o vizită la medicul de familie. „Foarte important de menționat este că vorbim despre un vaccin, nu despre picături de nas, iar acesta trebuie administrat în cabinetul unui medic, în urma unei consultații care stabilește că nu există contraindicații”, atrage atenția dr. Sandra Alexiu. Prin urmare, nu îl poți administra copilului la domiciliu și nici de către persoane neautorizate.

În prealabil, se suflă nasul pentru a elimina eventuale mucozități care ar putea împiedica administrarea suspensiei. Un nas foarte înfundat contraindică vaccinul nazal, așa încât, fie tratăm înainte infecția respiratorie, fie apelăm la vaccinul injectabil.

Substanța lichidă se află într-un aplicator asemănător unei seringi și se eliberează prin apăsarea unui piston. Conținutul aplicatorului trebuie pulverizat rapid în fiecare dintre cele două nări, în doze egale, printr-o apăsare puternică a pistonului. Aplicatorul are un dispozitiv de divizare a dozei în cantități egale pentru fiecare nară.

Copilul poate respira normal în timpul administrării, nu este nevoie ca suspensia să fie inspirată pe nas. Strănutul este o reacție naturală după difuzarea lichidului în nas, dar el nu scade eficiența vaccinului, pentru că absorbția este rapidă. Prin urmare, nu este cazul să repetăm vaccinarea.

Găsiți un videoclip despre administrarea vaccinului și explicațiile medicului Sandra Alexiu în acest video, preluat de pe canalul de Youtube Pacientul 2.0: 

Vă recomandăm și următoarele articole despre vaccinarea antigripală: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa