Vaccinul împotriva pneumoniei a fost inclus în schema gratuită. De ce este important pentru copii

Mihaela Călin

Vaccinul pneumococic protejează împotriva infecţiilor pneumococice grave şi potenţial letale. El este cunoscut printre părinţi sub numele de vaccinul împotriva pneumoniei. Infecţiile pneumococice sunt cauzate de bacteria streptococcus pneumoniae şi pot duce la pneumonie, septicemie şi meningită. Iar în cel mai rău caz pot duce la leziuni cerebrale permanente sau chiar moarte. Vezi mai jos cine ar trebui să facă vaccinul pneumococic, cum acţionează acesta şi care sunt efectele secundare, conform www.nhs.uk. Din 2017, Ministerul Sănătății a inclus această imunizare în lista celor din schema gratuită.

Cine ar trebui să facă vaccinul pneumococic?

Oricine poate fi afectat de o infecţie pneumococică. Cu toate acestea, unii oameni sunt expuşi unui risc mai mare de boli grave decât alţii şi ar trebui vaccinaţi pneumococic. Categoriile cu risc crescut includ: copiii, persoanele cu vârstă de peste 65 ani, copiii şi adulţii cu anumite probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi o afecţiune cardiacă sau renală gravă.

Cât de des se administrează vaccinul pneumococic?

Bebeluşii pot primi vaccinul pneumococic sub forma a 3 injecţii separate, la 8 săptămâni, la 16 săptămâni şi la un an.

Adulții de peste 65 de ani au nevoie doar de o singură vaccinare pneumococică, care îi va proteja pentru tot restul vieţii. Acest vaccin nu se administrează în fiecare an precum vaccinul antigripal.

Persoanele cu o stare de sănătate bună pot face doar o vaccinare pneumococică unică sau cu doza de vaccin ale cărui efecte durează 5 ani. Totul depinde de starea lor de sănătate.

Diferitele tipuri de vaccinuri împotriva pneumoniei

Tipul de vaccin pneumococic potrivit fiecărei persoane depinde de vârsta şi de sănătatea persoanei respective. Cele două tipuri sunt:

Vaccinul pneumococic conjugat (PCV) – acesta este folosit pentru a vaccina copiii sub 2 ani. Este cunoscut sub numele de marca Prevenar 13.

Vaccinul polizaharidic pneumococic (PPV) – acesta este administrat persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi persoanelor cu risc crescut din cauza condiţiilor de sănătate pe termen lung. Copiii cu risc de infecţii pneumococice pot face vaccinul PPV după vârsta de 2 ani. Se crede că nu funcţionează la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani.

Cum funcţionează vaccinul pneumococic

Ambele tipuri de vaccin pneumococic încurajează organismul să producă anticorpi împotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteinele produse de organism pentru a neutraliza sau distruge organismele şi toxinele care transportă boala. Anticorpii te protejează ca să nu te îmbolnăveşti, în cazul în care eşti infectat cu bacteriile respective. Până acum au fost identificate mai mult de 90 de tulpini diferite ale bacteriei pneumococice, deşi numai 8 până la 10 dintre acestea provoacă cele mai grave infecţii.

Vaccinul pentru copii (PCV) protejează împotriva a 13 tulpini ale bacteriei pneumococice, în timp ce vaccinul pentru adulţi (PPV) protejează împotriva a 23 tulpini.

Vaccinul pneumococic este considerat a fi în proporţie de 50-70% eficient în prevenirea pneumoniei. Atât PPV cât şi PCV sunt vaccinuri inactivate şi nu conţin organisme vii. Ele nu pot provoca boala împotriva căreia te protejează.

Cine nu ar trebui să facă vaccinul pneumococic?

Ocazional, tu sau copilul tău s-ar putea să fiţi nevoiţi să întârziaţi vaccinarea sau să o evitaţi complet din cauza următorilor factori:

Alergie la vaccinuri

Trebuie să-i spui medicului de familie dacă cel mic a avut o reacţie proastă la orice vaccinare în trecut. Dacă a existat o reacţie alergică severă confirmată, numită reacţie anafilactică, la vaccinul pneumococic sau la orice ingredient din vaccin, cel mai bine este să nu-ţi vaccinezi copilul. Cu toate acestea, dacă a fost doar o reacţie uşoară, cum ar fi o erupţie cutanată, în general, vaccinarea este sigură.

Febră în momentul programării vaccinului

Vaccinul se poate face în condiţii de siguranţă, dacă cel mic este uşor bolnav la data stabilită pentru vaccinare. Dar, dacă este mai grav bolnav – de exemplu, are o temperatură ridicată – cel mai bine este să întârziaţi vaccinarea până după recuperare.

Sarcina şi alăptarea

Se consideră că administrarea vaccinului pneumococic în timpul sarcinii şi alăptării este sigură. Dar, ca măsură de precauţie, dacă eşti însărcinată, poate vrei să aştepţi până când vei naşte (cu excepţia cazului în care beneficiile vaccinului depăşesc riscurile pentru făt).

Efectele secundare ale vaccinului pneumococic

Ca majoritatea vaccinurilor, şi cel pneumococic, atât cel pentru copii, cât şi cel pentru adulţi, poate provoca uneori efecte secundare uşoare precum: febră uşoară, roşeaţă la locul injectării, duritatea sau umflarea locului injectării. Nu există efecte secundare grave pentru cele două variante de vaccin pneumococic (pentru copii şi adulţi), cu excepţia unui risc extrem de mic de reacţie alergică gravă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa