Care este vârsta ideală pentru o femeie să devină mamă? Cât contează vârsta bărbatului

Geta Roman, director editorial
femeie in oglinda, sarcina

Vârsta ideală pentru a face copii, din punct de vedere biologic, în cazul femeilor, nu mai are nicio legătură cu realitatea. Din ce în ce mai multe femei amână momentul în care devin mame după 30 de ani, în timp ce fertilitatea maximă a unei femei este între 18 și 23 de ani. Deși la bărbați  situația este mai relaxată, și lor li se recomandă să devină tați înainte de 40 de ani.

Un expert de top în infertilitate, dr. Andreas Vythoulkas, răspunde mai jos la câteva întrebări despre legătura dintre vârstă și fertilitate, despre analizele recomandate în funcție de vârsta mamei, dar și de precauțiile care trebuie luate în cazul unei sarcini care apare după 40 de ani.

Fertilitatea rezonabilă până în 30 de ani

TDM: Din punct de vedere biologic, care este vârstă ideală pentru o femeie pentru a avea copii? Există aşa ceva şi în cazul bărbaţilor sau este mai puţin important?

Andreas Vythoulkas
Andreas Vythoulkas: Strict biologic vorbind, vârstă la care fertilitatea unei femei este maximă este cuprinsă între 18-23 de ani. Sigur însă că în ziua de azi aproape nimeni nu se mai gândeşte să facă un copil atât de devreme şi la fel de sigur că până în 30 de ani lucrurile stau destul de bine din punct de vedere al fertilităţii feminine. După 30 de ani, curba fertilităţii începe să scadă, din ce în ce mai abrupt mai cu seama după 35 de ani, iar după 40 de ani lucrurile devin destul de complicate din acest punct de vedere.

La bărbaţi, situaţia este puţin mai simplă, pentru că materialul lor genetic este reînnoit o dată la 3 luni. Ei sunt mai puţini afectaţi de vârstă, deşi şi la ei este indicat că până la 40 de ani să aibă primul copil. La bărbaţi însă este destul de important stilul de viaţă, care poate afecta materialul genetic, indiferent de vârstă.

Factori de risc în infertilitate

TDM: Sunt diferite analizele care se impun în funcţie de vârstă mamei? Ce gen de analize ar trebui să facă o femeie care are mai puţin de 25 de ani, una trecută de 30 ani şi altă de 40 de ani?

Andreas Vythoulkas: Dacă sarcina nu are probleme, analizele sunt aceleaşi, indiferent de vârsta femeii şi ele se fac la fiecare început de trimestru al sarcinii. Pe lângă cele uzuale, recomandate în sarcină indiferent de vârstă, sunt şi analize specifice, recomandate numai în funcţie de problemele care apar şi care, în principiu, pot apărea la orice vârstă. Sigur că o sarcina la 40 de ani este urmărită mai cu atenţie, dar nu se recomandă analize în exces dacă nu este cazul.

Există o recomandare pentru femeile de 40 de ani care au rămas însărcinate să facă amniocenteza sau teste genetice de screening, pentru că ele sunt mai predispuse, din pricina vârstei, să aibă embrioni cu anomalii genetice.

TDM: Dintre tipurile de analize de care o viitoare mama ar putea avea nevoie, sunt unele care nu sunt disponibile în România? Care ar fi acestea? În ce situaţii se impun?

Andreas Vythoulkas: Nici una dintre analizele uzuale nu este indisponibilă în acest moment în România. Există însă analize specifice într-o sarcina cu probleme care nu pot fi făcute în România, iar în această categorie se înregistrează diverse teste genetice în utero, în unele cazuri fiind nevoie că mostrele de sânge să fie transmise în afară ţării. Dar acestea sunt cazuri foarte rare.

Cauzele inferilității feminine

TDM: Sarcina după 40/45 de ani necesită precauţii speciale? Care ar fi acestea?

Andreas Vythoulkas: În primul rând, de la bun început trebuie spus că o sarcina după 40 de ani se obţine mai greu pe cale naturală. Dacă la 20 de ani, o femeie are doar 15-20 % risc să aibă un embrion cu malformaţii incompatibile cu viaţă, după 40 de ani, acest procent devine foarte mare, respectiv de 80%. Însă, indiferent de felul în care este obţinută sarcina după 40 de ani, o monitorizare mai atentă este necesară. Femeile după această vârstă sunt mai dispuse la diabet gestational, la placentă praevia şi la probleme ale tensiunii arteriale. Sigur că ea poate decurge absolut fără nici un fel de problema, însă ideal este că medicul ce urmăreşte o astfel de sarcină să fie mai precaut.
Ce rămâne de spus este faptul că o femeie ar fi bine să fac primul copil până la vârstă de 30 de ani. Pe de altă parte, sunt, cu siguranţă, şi sarcini după 40 de ani care decurg fără nici un fel de probleme, cu puţin mai multă implicare din partea medicului care urmăreşte o astfel de sarcina.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa