Viermișorii intestinali la copii, mai frecvenți după începutul școlilor și grădinițelor. Manifestări și tratament

Ramona Dinescu

Viermișorii intestinali se pot instala relativ ușor în organismul unui copil. Odată instalate ouăle, larvele se dezvoltă, de multe ori asimptomatic sau cu simptome extrem de ușoare, lucru ce îi face greu de depistat.

Copilul poate avea viermișori intestinali după contactul cu ceva infectat: dacă merge în picioarele goale pe un teren infectat, dacă se joacă în apă contaminată sau să consumă alimente nespălate.

Odată ce ouăle eclozează, paraziții vor crește în organismul copilului și vor depune și mai multe ouă.

Cât de des întâlnită este infecția cu viermișori intestinali la copii?

Infecția cu viermișori intestinali este des întâlnită și se răspândește foarte ușor. Cu toate acestea este greu de știut cât de răspândite sunt aceste infecții deoarece adesea sunt asimptomatice, sau simptomele nu se raportează.

De exemplu, studiile estimează că o persoană din cinci care trăiesc în India are cel puțin un tip de infecție cu viermișori intestinali, iar în cazul copiilor, statistica este și mai alarmantă.

Există tipuri diferite de infecții cu viermișori intestinali. Oxiurii reprezintă unii dintre cei mai întâlniți viermișori la copii. Ei arată ca niște fire mai groase de ață, au lungimea unui capse de hârtie, de la 3 la 10 mm. Viermii cârlig sau limbricii sunt alți doi paraziți des întâlniți. Din fericire, cu tratament se scapă relativ repede și ușor de viermișorii intestinali.

Care sunt simptomele viermișorilor intestinali?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru susține că unele infecții sunt asimptomatice, iar altele se manifestă relativ ușor. În funcție de tipul de parazit contactat, un copil cu viermișori intestinali are putea avea unul din următoarele simptome:

–          Dureri abdominale

–          Pierdere în greutate

–          Iritabilitate

–          Greață

–          Firicele de sânge în scaun

–          Probleme cu somnul din cauza mâncărimilor

–          Vomă sau tuse (copilul poate să tușească până ce vomită un viermișor)

–          Mâncărime sau durere în jurul anusului

–          Urinări frecvente însoțite de dureri din cauza unei infecții urinare (sunt mai des întâlnite la fetițe)

–          Sângerări interne ce pot duce la anemie, malabsorbție de nutrienți și pierderea apetitului

–          Foarte rar, dacă în intestine sunt foarte mulți viermișori, se poate ajunge la un blocaj intestinal.

Unii medici susțin că scrâșnitul dinților poate fi semnul viermișorilor intestinali, însă cercetările nu susțin acest subiect.

Cum s-a infectat copilul cu viermișori intestinali?

Sursele de infecție poate fi pământul contaminat (larvele fiind capabile să penetreze pielea din talpă, sau copilul poate duce mâna murdară de pământ la gură), zonele de apă infectată (dacă copilul se joacă sau înoată în sursele de apă infectată sau consumă alimente spălate cu această apă) sau alimentele infectate și nepreparate termic (unele fructe și legume care au crescut în solul infectat pot fi purtătoare de paraziți, dacă nu sunt spălate bine sau nu sunt gătite). Animalele care trăiesc în sau pe lângă surse de apă infectate pot fi purtătoare de paraziți intestinali pe care îi pot transmite: pește, oaie, capră, vacă). O altă posibilă sursă de contaminare este din cauza contactului cu o persoană infectată în lipsa unei igiene corespunzătoare.

Diagnosticul și tratamentul viermișorilor intestinali

Pe termen scurt, unele infecții pot fi destul de supărătoare, însă lăsate netratate pot deveni foarte severe deoarece se poate ajunge la sângerări intestinale. Copiii infectați sunt mult mai vulnerabili la alte boli deoarece sistemul lor imunitar este deteriorat.

Prima măsură de diagnostic este testarea unei probe din scaun pentru depistarea viermișorilor sau a ouălelor.

Medicul mai poate căuta ouăle de paraziți sub unghiuțele copilului sau cu un bețișor de bumbac, în zona anusului.

Un test relevant în special în cazul oxiurilor este cel cu ajutorul benzii adezive. Se lipsește o bandă adezivă pe pielea din jurul anusului pentru a colecta ouăle.

Se mai poate efectua o ecografie, însă aceasta este utilă atunci când infecția este destul de severă. Astfel medicul poate depista locul exact al viermișorilor.

Din fericire, aproape toți viermișorii intestinali pot fi tratați cu medicamente administrate pe cale orală și probabil va fi nevoie și de suplimente cu fier dacă este anemic.

Nu cumpăra medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală sau remedii din plante pentru că unele nu sunt potrivite vârstei copilului. Ai putea fi tentată să optezi pentru alte alternative precum remediile naturiste însă nu există nici o dovadă că ar fi eficiente. Cel mai bine este să ceri sfatul medicului.

Cea mai bună modalitate de prevenție este igiena și controlul regulat la medic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa