Virusul gură mână picior: răspândire, simptome, tratament, prevenție

Cristina Călin, redactor
virusul gură mână picior

Boala gură-mână-picior este o afecțiune contagioasă, de natură virală, foarte comună la copiii de vârste mici. Specific acesteia sunt erupții în zona gurii, mâinilor și picioarelor. Boala gură-mână-picior este provocată de infecția cu virusul Coxsackie A16.

Virusul gură mână picior duce de obicei la epidemii fiind întâlnit mai ales la copiii care merg în colectivitate, la cresă sau grădiniță. Debutul este similar cu al celorlalte boli contagioase din perioada copilăriei. Mai întâi se instalează starea febrilă, apar durerile în gât, starea de moleșeală și iritabilitate, lipsa poftei de mâncare. Simultan cu acestea apare și iritația mai întâi în jurul gurii, mai apoi pe palme și apoi pe picioare.

Care sunt semnele că virusul gură mână picior s-a instalat?

Febra mare, 39-40ºC, este primul semn al instalării virusului gură mână picior, iar după câteva zile apar și ulcerații  la nivelul mucoasei bucale (atât pe limbă, gingii, dar și pe mucoasele faringelui). Copilul nu poate mânca și înghite cu mare greutate, ceea ce, combinat cu febra ce duce la deshidratare, este principalul risc al bolii pentru copilul mic.

Perioada de incubație este de 3-7 zile, timp în care copilul este contagios, fără ca semnele clare ale bolii să apară, de unde și riscul mare de transmitere. Nici nu este nevoie de prea mult ca virusul gură-mână-picior să treacă de la bolnav la un copil sănătos. Se transmite pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape, lenjerie de pat). Chiar dacă simptomele trec și erupția dispare, virusul poate rămâne activ timp de câteva săptămâni, perioadă în care copilul este contagios. Mai mult, chiar și adulții pot fi purtători fără simptome și pot transmite mai departe virusul gură mână picior.

Boala gură-mână-picior durează aproximativ 7-10 zile, fără medicație antivirală. În perioada bolii, virusul este prezent și în materiile fecale ale copilului.

Perioada în care apar cele mai multe cazuri de boală gură-mână-picior este de la începutul primăverii până vara. Cei mai expuși sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani, însă în cazuri particulare pot fi afectați chiar și până la 10 ani. După trecerea bolii, organismul capătă o anumită imunitate la virusul gură-mână-picior, însă aceasta nu este pe viață, așa că un copil o poate face de mai multe ori.

Virusul gură mână picior duce la complicații?

Virusul gură-mână-picior nu dă, de obicei, complicații, însă în cazul copiilor mici părinții trebuie să aibă grijă să nu apară deshidratarea. Din cauza ulcerațiilor de la nivelul mucoasei bucale cei mici nu vor mai putea mânca și nici bea lichide foarte ușor pentru că vor avea dureri destul de mari. Trebuie să aveți grijă să ia măcar câte o înghițitură de apă din când în când și să mănânce alimente moi pe care să le poată înghiți. Evitați sucul de fructe sau băuturile acidulate pentru că pot produce usturimi și dureri puternice din cauza ulcerațiilor provocate de boală. Se recomandă supele, piureurile de legume la temperatura camerei.

În cazul în care deshidratarea este puternică, mergeți la cea mai aproapiată unitate spitalicească pentru perfuzii și reechilibrare electrolitică.

În cazuri extrem de rare, virusul gură mână picior poate duce la encefalită sau meningită virală, iar febra foarte mare de la debutul bolii poate produce convulsii.

Pentru vindecarea bolii gură-mână-picior nu există tratament, însă cu ajutorul medicamentelor se pot ameliora simptomele. Se tratează febra, dacă depășește 38,5 de grade, iar pentru calmarea durerilor provocate de leziuni se administrează soluții speciale preparate de farmacist cu glicerină, stamicină și anestezină. Pentru calmarea erupției tegumentare se folosesc creme mentolate. Este contraindicată administrarea de antibiotice!

Cum prevenim infecția cu virusul gură mână picior?

Cel mai important este să avem grijă ca cei mici să se spele pe mâini cu apă și săpun cât de des este posibil. Atunci când acestea nu sunt disponibile se pot folosi șervețele umede sau geluri antibacteriene. Izolarea persoanelor bolnave este un alt pas esențial pentru a împiedica răspândirea bolii gură-mână picior. De asemenea, este de ajutor dacă nu folosiți aceleași prosoape, lenjerii, tacâmuri sau obiecte de veselă cu persoana care este bolnavă. Obiectele de îmbrăcăminte, prosoapele și lenjeriile folosite de cei care au contactat virusul gură-mână-picior trebuie spălate la temperaturi mari.

SURSE: webmd.com, mayoclinic.org

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa