Teste online pentru depistarea autismului. Sfaturile unei mame cu trei copii cu autism

Viata cu autism, de Marina Neciu
testare copil desen
Testele pentru depistarea autismului pot fi facute în cabinetul psihologului sau medicului, dar și de părinți, online

Teste online pentru depistarea autismului. Tulburările de spectru autist sunt dificil de diagnosticat, dar semnele autismului sunt prezente de obicei înainte de vârsta de un an. Pe măsură ce copilul creşte, ele se diversifică şi se înmulţesc, iar comportamentele atipice şi tulburările de dezvoltare devin norma. Atunci devine clar pentru părinţi că ceva nu e în ordine cu dezvoltarea copilului lor.

Deşi copiii sunt diagnosticaţi oficial de către un psihiatru, majoritatea familiilor apelează la psihologi. Pentru evaluarea globală a nivelului de dezvoltare se folosesc teste specializare cum ar fi cele care se concentreaza pe cogniţie sau comportament, motricitate şi limbaj.

Principalele simptome ale autismului

Citește cu atenție care sunt primele manifestări ale autismului. Dacă remarci câteva la copilul tău, poți face singură un test online de depistare a autismului, după care trebuie să mergi la un specialist pentru o evaluare complexă și corectă.

• provocări de comunicare socială și
• comportamente restrictive, repetitive.

Simptomele autismului:


• încep în copilărie timpurie (deși pot rămâne nerecunoscute)
• persistă
• interferează cu viața de zi cu zi.

Experții specializați diagnostichează autismul folosind o listă de criterii din cele două categorii de mai sus. De asemenea, ei evaluează severitatea simptomelor autismului. Scala de severitate a autismului reflectă de cât sprijin are nevoie o persoană pentru funcționarea zilnică.

Multe persoane cu autism au probleme senzoriale. Acestea implică în mod obișnuit supra- sau sub-sensibilitate la sunete, lumini, atingere, gusturi, mirosuri, durere și alți stimuli. Autismul este, de asemenea, asociat cu rate ridicate ale anumitor condiții de sănătate fizică și mintală.

Provocări în comunicarea socială

Copiii și adulții cu autism au dificultăți în comunicarea verbală și non-verbală. De exemplu, este posibil ca aceștia să nu înțeleagă sau să nu folosească în mod corespunzător:

• Limbajul vorbit (aproximativ o treime dintre persoanele cu autism sunt nonverbale)
• Gesturi
• Contact vizual
• Expresii faciale
• Tonul vocii
• Expresii care nu trebuie luate la propriu

Provocările sociale suplimentare pot include dificultăți cu:

• Recunoașterea emoțiilor și intențiilor celorlalți
• Recunoașterea propriilor emoții
• Exprimarea emoțiilor
• Să caute confort emoțional de la ceilalți
• Se simte copleșit în situații sociale
• Să îți aștepte rândul în conversație
• Evaluarea spațiului personal (distanța corespunzătoare între oameni)

Comportamente restrictive și repetitive

Comportamentele restrictive și repetitive variază foarte mult în spectrul autismului. Acestea pot include:

• Mișcări repetitive ale corpului (de exemplu legănat, bate, învârtire, alergare înainte și înapoi)
• Mișcări repetitive cu obiecte (de exemplu roți care se învârtesc, bastoane care se scutură)
• Privire la lumini sau la obiecte care se rotesc
• Comportamente ritualice (de exemplu, alinierea obiectelor, atingerea în mod repetat a obiectelor într-o ordine stabilită)
• Interese înguste sau extreme în anumite subiecte
• Nevoia de rutină/rezistență constantă la schimbare (de exemplu, același program zilnic, meniu de masă, haine, traseu către școală).

Teste online pentru depistarea autismului. Care sunt cele mai folosite

Teste pot fi aplicate de către psihologi şi persoane specializate, cele mai cunoscute fiind următoarele:

  • ASRS sau scala de evaluare a tulburărilor de spectru autist care este menită să identifice simptome şi comportamente asociate cu tulburarea de spectru autist la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.
  • ADOS, Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului, este cel mai cunoscut instrument de evaluare, recunoscut la nivel internațional, alături de ADI-R, drept standardul pentru evaluarea autismului. Avantajul lui este că poate fi folosit pentru orice persoană, de la copii care sunt non-verbali la adulţi care vorbesc.

Dar până să ajungă la psiholog sau la psihiatru, părinţii se îngrijorează observând aspecte atipice în comportamentul copiilor: nu mai au contact vizual, nu indică cu degetul, nu se joacă, se joacă doar singuri, nu imită actiuni ale adulţilor din jur.

Teste recomandate de o mamă cu trei copii cu autism din România

Oamenii au nevoie de instrumente de testare rapide pentru a vedea dacă îngrijorarea lor are o bază reală sau nu.

Unul dintre instrumentele pe care eu însămi, mamă a trei copii autiştile-am folosit a fost testul M-CHAT, un test de screening format din 20 de întrebări care este potrivit pentru a evalua copii cu vârste cuprinse între 16 şi 36 de luni. Rezultatul vă indică dacă este recomandabil sau nu să consultaţi un specialist.

M-chat, unul dintre testele pentru depistarea autismului pe care il puteti face online

* Puteţi face testul M-Chat online AICI

Da, la toţi copiii mei, testul a avut dreptate, rezultatele au indicat suspiciunea de tulburare de spectru autist. Dar pentru a valida aceste suspiciuni ne-am adresat mereu neurologilor sau psihiatrilor infantili.

Totuşi, diagnosticul de tulburare de spectru autist nu este uşor de obţinut, medicii sunt prudenți deoarece până la vârsta de 36 de luni copiii pot surmonta diverse tulburări de dezvoltare sau de limbaj care seamănă întrucâtva cu tulburările din spectrul autist.

Testul Portage

Sunt întrebări la care părinţii răspund uşor deoarece ei petrec cel mai mult timp cu copilul şi pot spune dacă bebeluşul indică cu degetul spre obiectele sau persoanele care îl interesează sau dacă e capabil să susţină privirea cuiva şi să privească în ochi.

Un alt test care surprinde dezvoltarea copilului este testul Portage care surprinde dezvoltarea copilului pe ariile: cognitie, limbaj, motor, socializare şi auto-servire.

La final, vi se comunică vârsta copilului pentru fiecare arie şi este util pentru a evalua întârzierile în dezvoltarea copiilor. Este un fapt ştiut că autismul se însoţeşte în cele mai multe cazuri de tulburări profunde de dezvoltare. Acest test se adresează copiilor de până în şase ani.

Descrierea testului

Testul Portage cuprinde mai multe secţiuni şi fiecare secțiune are un număr de itemi la care trebuie răspuns, întrebările sunt împărțite pe paliere de vârstă de la 0 – 1 an; 1 – 2 ani; 2 – 3 ani; 3 – 4 ani; 4 -5 ani; 5 – 6 ani. În grila de evaluare trebuie răspuns începând cu întrebarea numărul 1 de la fiecare secțiune (chiar și când copilul are 3 ani și întrebarea 1 se referă la o vârstă de 0 – 1 an).

Secretul pentru a răspunde corect la întrebările acestor teste este să răspundeţi cu DA  doar atunci când copilul execută uzual acea sarcină.

La final testul calculează vârsta mentală a copilului.

* Puteţi face testul Portage online AICI

Unul dintre testele pentru depistarea autismului pe care il puteti face online
Portage, unul dintre testele pentru depistarea autismului pe care il puteti face online

Dacă cele două teste la care părinţii au răspuns cu sinceritate indică suspiciunea unei întârzieri de dezvoltare sau a unei tulburări de spectru, vă rugăm să vă adresaţi neîntârziat unul psihiatru infantil sau unui neurolog.

Grupuri de suport pentru părinții copiilor cu autism

Când ești la început de drum, vei avea nevoie, pe lângă specialiști, de suport emoțional. Îți va face bine să stai de vorbă cu părinți care se află în aceeași situație, să le asculți povești, să vezi că se poate, că există soluții.

Îți recomandăm, de asemenea să citești și toate episoadele serialului „La braț cu autismul”, pe care le găsești AICI.

Iată cele mai des acesate grupuri de către părinții de copii cu autism.

Vă recomandăm să citiți pe Totul despre mame și serialul Viața cu autism, scris de Marina Neciu, singura mamă din România care are trei copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Povestea Marinei Neciu a și celor trei copii cu autism ai ei, o găsiți AICI: 

Toate episoadele serialului Viața cu autism, scris de Marina Neciu, le găsiți AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa