Vaccinul de la nouă luni. De ce boli protejează

Alexandra Ion
vaccinarea de la 9 luni
Vaccinarea de la 9 luni se face atunci când există epidemii de rujeola.

La vâsta de nouă luni, schema națională de vaccinare nu include niciun vaccin. Cu toate acestea sunt cel puțin două vaccinuri pe care copilul, la nouă luni, ar trebui să le facă. Primul este vaccinul ROR, rujeolic-rubeolic-oreion, al doilea este Varilrix care protejează împotriva varicelei. Vorbim despre ele și-ți dăm toate detaliile de care ai nevoie.

Ultimii ani au dovedit că epidemiile cu așa zisele boli ale copilăriei fac ravagii în rândul celor mici. Pentru aceasta vaccinul de la nouă luni, rujeolic-rubeolic-oreion, cunoscut ca ROR, este o garanție de siguranță pentru sănătatea copiilor.

ROR la 9 luni, doar în epidemii

Vaccinul ROR se face la vârsta de nouă luni, doar în cazul în care este epidemie de rujeolă. Vaccinul este gratuit și este în  schema națională de vaccinare.

În caz contrar vaccinarea copilului se poate face la vârsta de 11-12 luni cu prima doză de ROR. Cu toate acestea, ca urmare a unui concurs de factori (scăderea procentului copiilor vaccinați, intrarea în colectivități a copiilor de la vârste din ce în ce mai mici), Organizația Mondală a Sănătății și multe institute de sănătate publică din lume consideră că vaccinul ar trebui făcut mai devreme.

Vaccinul ROR. Cele mai importante informații despre el

Doctor Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Naţională de Medicina Familiei, ne-a precizat următoarele: ”Vaccinul poate fi făcut de la vârsta de 5-6 luni. În SUA se face obligatoriu la șase luni, la noi se face la nouă luni doar dacă există epidemie de rujeola. În România se poate vorbi de epidemie de rujeolă de vreo câțiva ani încoace, așa că vârsta ideală pentru vaccinarea poate să fie de nouă luni.”

Momentul la care se face prima vaccinare cu ROR determină și momentul ideal pentru rapel. La copilul vaccinat la nouă luni, sau mai devreme, rapelul se face la 12 luni, iar pentru cei vaccinați la peste un an, rapelul se face la vârsta de cinci ani.

Imunizarea copilului vaccinat cu ROR intervine foarte rapid, nivelul anticorpilor este foarte bun, iar în cazul în care copilul face totuși una din bolile pentru care oferă imunitate vaccinul, formele sunt foarte ușoare și nu produc niciodată complicații.

Schema națională de vaccinare. În afară de vaccinul făcut la 24 de ore de la naștere care se face în maternitate, pentru restul trebuie să mergi la medicul de familie.

Efecte adverse limitate. „Copilul nu este contagios”

După efectuarea vaccinului ROR, la nouă luni sau mai devreme, pot să apară o serie de efecte secundare la nivel local, care trec fara nici un fel de complicații în cateva zile. Reacțiile la vaccin se pot observa însă la circa trei săptămâni de la vaccinare. Copilul poate face febră în jurul a 38 de grade, o erupție de tip rujeola care durează 1-3 zile.

Este foarte important de spus că aceste reacții care imită boala sunt foarte simple, nu necesită nici un fel de tratament, trec foarte repede. Ceea ce este cel mai important este că cel mic nu este contagios, spre deosebire de un copil bolnav de rujeola, care chiar dacă face o formă foarte ușoară de boală este extrem de contagios

Sandra Alexiu

Varicela poate fi gravă mai ales în cazul fetelor

Varilrix este vaccinul vaccinul contra varicelei și a zona zoster. Vaccinul este pe lista de imunizări recomandate, dar opționale. Sunt state din Uniunea Europeană care au incus pe lista cu vaccinuri obligatorii și pe cel împotriva varicelei.

Varilrix se poate administra sugarilor după vârstă de nouă luni și până la 12 ani. Vaccinul se administrează subcutanat, în regiunea superioară a brațului. La copii cu vârsta începând de la 9 luni şi până la 12 ani inclusiv se recomandă administrarea a două doze de vaccin Varilrix, pentru a asigura protecţia optimă împotriva varicelei.

La adolescenţii cu vârsta peste 13 ani şi la adulţi se vor administra 2 doze de vaccin.

Administrarea celei de-a doua doze trebuie realizată la cel puţin 6 săptămâni după prima doză, dar în niciun caz la mai puţin de 4 săptămâni.

Firma producătoare asigura prin studiile clinice efectuate de o protecție de 88% în față oricărui tip de varicelă, și de o protecție de 100% împotriva cazurilor comune de varicelă, iar cei vaccinați care contactează totuși boală dezvoltă forme ușoare și un număr redus de vezicule, cu absența febrei.

Varicela este o afecțiune foarte gravă care poate aduce grave prejudicii fătului și chiar moartea acestuia dacă boala este făcută de o femeie însărcinată.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa