O româncă din Italia a pierdut sarcina din cauza COVID-19. Virusul l-a luat de la bătrâna pe care o îngrijea

Cristina Călin, redactor
scris pe
a pierdut sarcina din cauza COVID-19

Cu o voce răgușită, respirând greu și oprindu-se din când în când să tușească, Daniela Tiuga, o româncă în vârstă de 43 de ani din Italia, a povestit pentru „Rotalianul – Revista românului din Italia” drama prin care a trecut în ultimele zile, după ce a făcut Covid-19: „Vreau ca oamenii să înțeleagă și să se protejeze cât mai mult, să respecte toate măsurile de prevenție pentru că nu este o glumă și nici o simplă gripă, ci o boală care te pune la pământ și îți acaparează toate energiile.”

Daniela locuiește la Borgo Buggiano, în provincia Pistoia din Toscana, este căsătorită cu un italian, are trei copii și era însărcinată în două luni. Despre ea ne-a povestit și părintele Matei Ioan Tulan, de la biserica română ortodoxă din Montecatini: „O cunosc de când am venit aici, în Montecatini, chiar i-am botezat cei trei copii și mereu ținem legătura. Daniela este o mamă extraordinară, care a luptat mereu pentru casa și familia ei.”

A pierdut sarcina din cauza COVID-19. Virusul l-a luat de la bătrâna pe care o îngrijea

Până acum câteva zile, Daniela Tiuga lucra ca îngrijitoare la un cuplu de bătrâni din satul în care locuiește. Bătrânul a decedat după ce s-a infctat cu noul coronavirus, soția lui este în stare gravă la spital, Daniela a fost internată și ea, iar acum se află în carantină până când va fi complet vindecată. Nu mai este însărcinată, virusul i-a luat micuța viață care se înfiripase în pântecul ei și a devastat-o fizic și psihic.

O ascultăm la telefon în timp ce face eforturi ca să vorbească, vocea ei răgușită și tristețea din glas ne pătrund în suflet și ne considerăm deodată printre cei mai norocoși oameni de pe pământ. Suntem sănătoși în casele noastre, cu tot ce ne trebuie la dispoziție, putem citi, cânta, dansa, putem viziona filme, piese de teatru, putem vorbi pe internet cu rudele și prietenii noștri din întreaga lume și o vom putea face pentru mult timp în continuare dacă ne vom izola cât mai mult de lumea exterioară.

Daniela trebuia să meargă la serviciu chiar dacă în Italia populația este izolată în case, asistența domiciliară în sprijinul bătrânilor și a persoanelor cu dizabilități nu face parte dintre activitățile suspendate în această perioadă. Bătrânul din familia la care lucra s-a îmbolnăvit primul și în câteva zile a părăsit această lume. „A început să facă febră luni, apoi starea lui s-a agravat”, ne-a povestit Daniela, „l-au dus la spital și sâmbătă a murit. Avea un organism slăbit, suferea de diabet. La două zile după el a început și bătrâna să facă febră, acum e la spital, în stare gravă.”

Citește întreaga poveste a româncei  în „Rotalianul – Revista românului din Italia”.

Gravidele și riscurile infecției cu noul coronavirus

Femeile însărcinate se află în categoria de risc de infectare cu noul coronavirus. Este important să respecte câteva reguli simple pentru a se proteja atât pe ele, cât și pe bebelușul din burtică. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Andreas Vythoulkas le face gravidelor câteva recomandări:

1. Evitați deplasările inutile

Amânați tot ce nu este urgent în această perioadă și stați acasă, într-un mediu sigur. Chiar și cumpărăturile ar fi bine să fie făcute de un alt membru al familiei.

2. Cât mai puțin stres!

Este o perioadă stresantă, iar stresul nu face bine unei femei gravide. De aceea, recomand cât mai puțin acces la informațiile zilnice – de cel mult doua ori pe zi este o expunere suficientă. În rest, este timpul pentru cât mai multă odihnă, pentru filme și cărți bune, pentru companie plăcută și gânduri pozitive, chiar dacă, poate, este cel mai dificil de pus în aplicare sfat.

3. Atenție la câte lichide consumați

Hidratarea corespunzătoare este indicată pentru evitarea infecțiilor urinare, care sunt mai frecvente atunci când vorbim despre o femeie gravidă. Consumul a 2l de apă plată pe zi ar putea ține la distanță astfel de neplăceri.

4. Alimentați-vă corect!

Nu săriți peste mese, consumați alimente diversificate și sigure, nu consumați carne crudă, lactate nepasteurizate și nici brânzeturi cu mucegai. Aportul de calorii ar trebui obținut din proteine și lactate de calitate, legume și fructe din belșug. Nu consumați alcool, chiar dacă, pentru o clipă, vi se pare potrivit contextul. În sarcină, alcoolul este complet interzis.

5. Urmăriți online cursuri pentru gravide.

De asemenea, un jurnal de sarcină folosește și pentru umplerea timpului, dar poate conține informații relevante și pentru medic, pe care, în timpul unei conversații telefonice le-ați putea uita.

6. Nu folosiți automedicația.

Pe perioada sarcinii, chiar orice medicament trebuie verificat cu medicul curant. Pentru orice modificare a stării normale, luați legătura cu medicul care vă urmărește sarcina.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa