Când ar putea reveni copiii din România în școli și grădinițe. Recomandarea reprezentantului OMS în România

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Deși copiii din România sunt din 4 aprilie 2020 în vacanța de Paște, întrebarea multor părinți este când vor reveni cei mici în școli și grădinițe. Răspunsul este posibil să nu vă mulțumească.

Unul dintre specialiștii de top din România, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și preşedintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a declarat pentru SmartLiving.ro că vârful epidemiei de COVID-19 în România este așteptat la finalul lunii aprilie 2020. Abia după 15 mai lucrurile ar putea reveni la normal. În ceea ce privește revenirea la grădință și în școli a copiilor, medicul este de părere că o astfel de măsură nu ar trebui grăbită.

„Școlile s-ar putea deschide după data de 15 mai 2020, iar această măsură nu trebuie grăbită”, a spus medicul într-un interviu pentru Marius Tucă Show.

În ceea ce privește structura acestui an școlar, deocamdată Ministerul Educației a anunțat că nu s-au făcut modificări în structura anului școlar 2019-2020. 

Astfel, actuala structură a anului școlar este următoarea:

  • Semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020)

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

  • Vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
  • Vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2019.

Efectul căldurii asupra coronavirusului și avantajul României față de Italia

Cât despre temperaturi și răspândirea noului coronavirus, profesorul este rezervat. „Rămâne de văzut dacă se reduce numărul de cazuri în sezonul cald. El nu va dispărea definitiv. Dacă numărul de infectări se va reduce la un sfert vara, avem speranța că vom putea controla transmiterea. Probabil că, în toamnă, va reveni. Ideea este ca populația să se imunizeze încet-încet, și nu dintr-o dată. Câteva procente, nu mai mult pentru început. Altfel, ar însemna o sufocare a sistemelor de sănătate, care nu vor mai putea gestiona cazurile severe”, mai spune prof. dr. Alexandru Rafila.

Dacă venirea căldurii va influența favorabil evoluția pandemiei, avantajul României față de Italia va fi acela că ar putea să nu ajungă la o creștere atât de dramatică a cazurilor de infectare. Primele cazuri au apărut la noi abia în luna martie, în vreme ce epidemia din Italia a debutat în ianuarie. Această distanță de două luni ar putea face diferența cu privire la numărul de îmbolnăviri.

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole despre coronavirus: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa