Care sunt localitățile unde nu începe școala și unde se face doar online. Ministerul Sănătății a publicat harta epidemiologică

Cristina Călin, redactor
scris pe
HARTA EPIDEMIOLOGICĂ

Ministerul Sănătății a publicat analiza epidemiologică pentru fiecare județ. În funcție de aceasta fiecare școală va ști în care dintre cele trei scenarii –verde, galben sau roșu—se încadrează.

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății:

  1. Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.

2. Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.

3. La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti vor prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a
activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.

Urmează noi recomandări ale DSP în funcție de harta epidemiologică

Astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a Municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București,  respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.

Până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.

Scenariul verde presupune că în localitate a fost mai puțin de o persoană bolnavă la mia de locuitori în ultimele 14 zile, scenariul galben presupune că au fost între 1 și 3 persoane infectate cu noul coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile, iar cel roșu înseamnă că sunt mai mult de 3 infectați cu COVID-19.

Analiza va fi făcută zilnic și schimbările vor fi făcute în fiecare zi în funcție de cum evoluează situația cazurilor de coronavirus din localitatea respectivă.

harta epidemiologică

Care sunt localitățile roșii pe harta epidemiologică?

Cele mai multe localități aflate în scenariul roșu se află în județul Arad: Barsa, Buteni, Conop, Dezna, Moneasa, Pleșcuța, Sistarovot, Taut.

Tot în scenariul roșu sunt și următoarele localități:

Argeș – Vedea

Bacău – Târgu Ocna, Damienești, Ungureni

Bihor – Bulz, Magești, Pocola, Tulca

Brașov – Ghimbav

Brăila – Făurei

Buzău – Cernătești

Caraș-Severin – Bolvașnița

Cluj – Arghirescu, Cornești

Constanța – Cuza Vodă

Dâmbovița – Gura Foii, Motăieni

Dolj – Melinești, Poiana Mare

Galați – Suhurlui

Giurgiu – Oinacu

Hunedoara – Valișoara

Iași – Bivolari

Maramureș – Coroieni

Mureș – Madaraș

Neamț – Poiana Teiului

Prahova – Boldești-Scăieni, Filipeștii de Târg, Strarchojd, Talea

Sibiu – Arpașu de Joș, Ludoș, Slimnic

Timișoara – Bara

Poți vedea toate localitățile de pe lista galbenă și verde aici: HARTA EPIDEMIOLOGICĂ.

Fiecare școală are libertate să aleagă

În scenariul galben, hibrid între școala fizică și cea on-line se află mai multe localități. Bucureștiul se află și el în această situație, însă Ludovic Orban, prim-ministrul României, spune că fiecare școală va avea libertatea să deschidă așa cum vrea, după consultări cu DSP-urile.

Aceeași recomandare a dat-o și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa