Încă doi copii cu COVID-19 la ATI: un bebeluș de 9 luni la Galați și un băiat de 6 ani la București

copii cu COVID-19 la ATI

Un bebeluș de 9 luni infectat cu COVID-19 din Galați este internat la ATI, iar un copil de 6 ani din București cu aceeași boală respiră cu ajutorul măștii de oxigen pe un pat de spital la Grigore Alexandrescu.

Copilul de 6 ani a fost transferat sâmbăta de la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu cu apendicită în formă gravă de peritonită. Copilul era COVID-19 pozitiv și a trebuit operat în secția specială. Acum starea lui este ușor ameliorată, stă cu mama în salon. Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Raluca Alexandrescu, are nevoie de mască de oxigen pentru a respira. Pe radiografia pulmonară apar ușoare modificări, motiv pentru care este urmărit. Mama sa este și ea infectată.

Bebelușul de 9 luni este internat împreună cu mama lui la ATI la Spitalul Sfântul Ioan din Galați, dar nu are nevoie de intubare, starea lui fiind stabilă în acest moment. Totuși, are probleme digestive. Mama lui care este însărcinată în 5 luni este și ea pozitivă, iar tatăl și un alt frate care se află acasă au și ei simptome.

Simptomele COVID-19 la copii, diferite în funcție de vârstă

La copiii mici, simptomele de COVID-19 pot fi puse ușor pe seama unei răceli de sezon, spune și prof. dr. Monica Luminos, medic infecționist pediatru în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din Capitală.

„La copii, spre deosebire de adulți, simptomele de COVID-19 sunt mai puțin specifice”, spune pentru SmartLiving.ro Dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu, din București

Boala COVID-19 declanșează mai frecvent la copii simptome digestive: dureri abdominale, diaree și vărsături. Ele ne pot duce cu gândul la infecția cu noul coronavirus dacă nu au o cauză alimentară, spune dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC, fostul IOMC) „Alessandrescu-Rusescu”, din București. Dificultățile în respirație ale copilului sunt un alt semnal de alarmă pentru boala COVID-19, dar ele pot să apară și în gripă.

„În cazul copiilor mai mari, în schimb, părinții își pot da seama mai bine dacă au răceală sau COVID-19. Ei se pot confrunta cu dureri de cap, cu oboseală și cu tuse uscată – simptome mai specifice pentru COVID-19”, explică specialistul în boli infecțioase de la „Matei Balș”.

De asemenea, la copiii mai mari cu COVID-19, nasul nu curge, ci este uscat. La fel și gâtul, pentru că apare o uscăciune a mucoaselor. În răcelile obișnuite, nasul curge și copilul face febră mică sau este subfebril. În COVID-19, temperatura poate urca peste 39 de grade Celsius.

Primul copil cu COVID-19 internat la ATI a plecat acasă după 12 zile

Informația despre cei doi copii vine chiar în ziua în care primul copil din România care a făcut o formă gravă de COVID-19 și a necesitat internarea la ATI  a fost externat. Copilul a primit îngrijiri medicale timp de 17 zile, din 12 septembrie. Din acestea, 11 a stat la terapie intensivă, pentru că era dependent de masca de oxigen. Când starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit, a fost transferat la secţia de pneumologie. Acum este bine.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()