Primul copil din România cu COVID la terapie intensivă. Are și sindrom Kawasaki

Cristina Călin, redactor
scris pe
copil din România cu COVID

Un băiat de 8 ani din Buzău este primul copil bolnav de COVID din România care ajunge la terapie intensivă (ATI). Potrivit medicilor acesta a dezvoltat și un sindrom inflamator periculos, boala Kawasaki, care a fost asociat cu noul coronavirus.

Copilul a fost transferat de la spitalul din Buzău la Spitalul Gomoiu din București. ”Un copil venit într-o stare gravă, actualmente staţionar, cu o boală multisistemică inflamatorie post SARS-COV-2. Poate pune în pericol viaţa copilului, este un caz rar, din câte ştiu nu au mai fost în România cazuri de Terapie Intensivă Pediatrică.”, a declarat Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu.

Părinții băiatului sunt și ei bolnavi de COVID

Părinții băiatului au și ei COVID, iar testul băiatului a ieșit inițial negativ. Totuși, în weekend a făcut febră, a avut dureri de cap și a avut o stare somnolentă, așa că a fost dus la urgență, la spitalul din Buzău. Aici medicii au suspectat o menigo-encefalită, motiv pentru care a fost transferat la București. La internare i s-a făcut un nou test PCR pentru COVID care a ieșit pozitiv.

Potrivit medicilor starea copilului este stabilă, nefiind nevoie de intubație. Plămânii în schimb îi sunt grav afectați de SARS-CoV-2. Este tratat de o echipă de medici formată din anestezist, neurolog, pediatru şi un infecţionist de la Matei Balş.

Primul caz din România cu sindrom Kawasaki

”Un copil cu o infecţie cu covid spre finalizare care a făcut o infecţie bacteriană peste. E primul caz din România, dar o să fie bine.”, a declarat Diana Zaharia, medic Unitatea de Primiri Urgențe Spitalul Gomoiu. Pe de altă parte Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu a spus că ”este un protocol aparte, pe de o parte din cauza infecţiilor cu SARS-CoV-2, pe de altă parte din cauza şocului septic.”

Boala Kawasaki la copii este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea vaselor de sânge, fiind una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare la vârste mici. Apare de obicei până la vârsta de 5 ani și se poate trata cu succes dacă este diagnosticată la timp. Majoritatea copiilor se recuperează fără să rămână cu sechele.

Boala Kawasaki mai este cunoscută și sunt denumirea de sindromul limfo-cutaneo-mucos, pentru că  poate afecta și sistemul limfatic, pielea, gura, ochii și gâtul. Nu există încă o explicație pentru apariția acestei afecțiuni. Poate avea cauză genetică, la fel cum poate fi provocată de virusuri sau bacterii. Deși nu este contagioasă, de obicei, apar mai multe cazuri în aceeași comunitate, mai ales iarna și primăvara, potrivit Boston Children Hospital. 

Boala Kawasaki poate duce la probleme cardiovasculare la 10 zile de la debut. Simptomele dispar în faza a treia, iar afecțiunea poate dura până la 8 săptămâni. Este important să apelezi la medic imediat ce apare febra, pentru că începerea imediată a tratamentului este esențială pentru o vindecare fără urme în organismul copilului, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Peste 6.700 de copii din ţara noastră au fost diagnosticaţi până acum cu COVID-19.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa