O gravidă depistată cu COVID-19 a născut la Medlife

Coronavirus la Maternitatea Medlife.

UPDATE: Într-un interviu acordat ziarului Libertatea, femeia spune că, la completarea chestionarului, a uitat pur și simplu că în urmă cu două zile se întâlnise pentru puțin timp cu o vecină, recent întoarsă din Spania, asimptomatică. Ea mai spune că, după câteva pusee de febră și după ce și-a amintit de întâlnirea cu vecina, le-a spus medicilor, în mod repetat, să îi facă test pentru coronavirus. În cele din urmă, a fost testată la o săptămână de la naștere.

”Nu vreau ca lumea să creadă că eu sunt de vină. Conducerea spitalului sau DSP, nu știu cine a așteptat atâtea zile până să-mi facă testul și a permis accesul la mine a tuturor asistetelor, a greșit. Nu m-am simțit rău abia sâmbătă, 21 martie, cum zice clinica Medlife. Din 16 martie, când am făcut al doilea puseu de febră, am cerut testare la noul coronavirus”, a mai spus fetița. Starea ei este bună, bebelușul este internat alături de tată și așteaptă rezultatul testului.

O femeie care a născut prin cezariană la Maternitatea Medlife a fost confirmată cu noul coronavirus. Atât ea, cât și bebelușul sunt în stare bună.

Gravida s-a internat la Maternitatea Medlife Grivița pentru a naște, fără să aibă simptome asociate noului coronavirus.

”La momentul internării pacienta nu prezenta nicio simptomatologie specifică patologiei respiratorii acute și a declarant, în scris, pe proprie răspundere, că nu a călătorit într-o zonă cu risc și nu a interacționat cu nici o altă persoană suspectă COVID 19 sau care provine din zonele  galbene sau roșii, după cum sunt definite de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

În timpul operației de cezariană, pacienta a suferit un puseu febril, care a fost stabilizat în scurt timp. În acest context, pacienta a revenit asupra declarației, menționând ca a intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania. Ca urmare, echipa medicală a contactat Direcția de Sănătate Publică în vederea evaluarii cazului. La momentul respectiv, reprezentanții DSP au transmis instituției noastre că pacienta nu îndeplinește criteriile pentru testare. La o săptămână de la naștere, timp în care evoluția a fost favorabilă, pacienta a declanșat un nou episod de febră, dezvoltând pneumonie. Astfel în data de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigații suplimentare, fiind reluate discuțiile cu DSP în vederea testării pentru COVID-19.

De la momentul recoltării pentru test, în conformitate cu protocoalele în vigoare și cu procedurile transmise de către Ministerul Sănătății, au fost puse în aplicare imediat măsurile care se impun, pacienta fiind izolată. Mai mult, aceasta a fost carantinată față de restul pacienților și a personalului medical și auxiliar din maternitate, la ea având acces doar medicul curant și asistenta, echipați corespunzător.

Coronavirus la Maternitatea Medlife. Lăuza a fost mutată la Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”

În seara zilei ieri, 23 martie, rezultatul testului pentru pacientă a fost confirmat pozitiv. Pacienta, alături de nou-născut, au fost transferați către Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”. Aceștia se aflau într-o stare bună, mama fiind cu simptomatologie respiratorie în remisie.

Menționăm că pe toata perioada internării am comunicat starea pacientei către Direcția de Sănătate Publică pentru a decide oportunitatea testării pentru COVID 19 și a pune în aplicare măsurile care se impun în funcție de tabloul clinic.

Am demarat o anchetă epidemiologică, urmând ca în cel mai scurt timp să comunicăm Direcției de Sănătate Publică o evaluare a persoanelor expuse, astfel încât să se poată începe cât mai curând testarea acestora. În acest moment, nici unul dintre contacții direcți ai pacientei pe perioada spitalizării, nu este simptomatic.

Coronavirus la Maternitatea Medlife. Este important ca pacienții să ofere medicilor informații complete

Pe această cale, facem un apel către toți pacienții care ajung într-o unitate medicală, publică sau private, de a respecta în totalitate măsurile de prevenție epidemiologică impuse de către autorități și de a da dovadă de reponsabilitate și transparență totală în relația cu personalul medical. În aceste momente critice de pandemie, este esențial să se conștientizeze importanța transmiterii informațiilor corecte și complete pentru a ține în siguranță personalul medical și a limita răspândirea bolii. De acțiunile individuale ale fiecăruia depide siguranța noastră, a tuturor.”, se arată în comunicatul transmit de Medlife.

Cazul este confirmat și de medicul Gabriel Diaconu, psihiatru în cadrul rețelei Medlife. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că ”aseară târziu o pacientă care a născut la spitalul Life Memorial/ Medlife Grivița a fost testată pozitiv pentru Covid-19. Pacienta se află în stare bună, și simptomele ei sunt în remisie.

Gravidă cu coronavirus la Maternitatea Medlife. Lipsa testelor este o problema gravă

Pe de altă parte, din cauza LIPSEI testelor, ea a avut statutul de suspect în ultima săptămână, cât timp a fost internată la Medlife. Asta înseamnă că, până la proba contrarie, tot personalul medical/ paramedical Medlife Grivița a fost expus răspândirii comunitare a virusului. Printre care mă număr și eu, ca medic psihiatru al clinicii.

La acest moment așteptăm decizia de a fi testați pentru Covid-19. Eu sunt asimptomatic, ca și majoritatea colegilor mei, și șansele sunt foarte mici să fi venit în contact cu patogenul.

În ultimele săptămâni pacienții mei au observat că am redus drastic fluxul de consultații, am implementat măsuri severe de igienă, nu am strâns mâna cu nimeni, mi-am spălat/ dezinfectat mâinile cu apă, săpun și apoi biocid înainte și după fiecare consultație.

Cu toate acestea, există o fereastră mică de nebănuință pe care nu vreau să o las deschisă, câtuși de puțin.

Este motivul pentru care, începând de astăzi, 24 martie, 2020, am luat decizia de auto-izolare la domiciliu, atât eu cât și familia mea. Voi continua activitatea în regim remote, online, telefon, dar și messenging. Avem atâtea lucruri de făcut.

Consider că aceasta este atitudinea înțeleaptă, matură dpdv medical. Îmi încurajez colegii medici să urmeze aceeași cale.”

Dacă acest articol ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()