Ce au în comun țările care trec mai ușor prin criza coronavirusului?

Cristina Călin, redactor
scris pe
criza coronavirusului

Islanda, Taiwan, Germania, Noua Zeelandă, Finlanda, Danemarca sunt țări care pare că au reușit să țină sub control criza coronavirusului, atât din punct de vedere economic, cât și uman. Ce au ele în comun? Toate sunt conduse de femei care au avut o abordare, din câte se vede câștigătoare.

Care au fost armele acestor femei care conduc state pentru a face criza coronavirusului mai puțin dureroasă?

Criza mondială a coronavirusului. Adevărul

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, nu a avut nicio problemă în a recunoaște public că noul coronavirus va aduce daune mari țării. Într-un discurs televizat, la începutul pandemiei, a spus cu calm, că aproape 70% din populație va fi infectată cu COVID-19. ”Este o chestiune serioasă, așa că tratați-o ca atare”, a spus Merkel. Ea însăși a făcut acest lucru, cerând să înceapă imediat testarea oamenilor.

Germania a trecut repede peste faza de negare prin care foarte multe state au trecut și acum numără mii de morți. Acesta este motivul pentru care statisticile din Germania arată mai bine decât ale vecinilor săi și este posibil ca măsurile de izolare să se relaxeze cât de curând.

Pandemia de coronavirus. Hotărâre

Printre primele lucruri pe care le-a făcut președintele din Taiwan, Tsai Ing, a fost să introducă 124 de măsuri care să oprească răspândirea noului coronavirus. Acestea nu au inclus și blocarea unor orașe, așa cum s-a întâmplat în restul lumii. Totuși, în această țară cu peste 23 de milioane de locuitori, aflată la doar 130 de km de China, din primele momente ale crizei au fost interzise exporturile de măști, iar la granițe au fost instituite imediat controale drastice. De asemenea, pacienții introduși în carantină sunt monitorizați cu ajutorul poziției raportate de telefonul mobil, această monitorizare efecutându-se strict pe durata carantinei.

În urma tuturor celor decise de președinte, din Taiwan au plecat către SUA sau Europa peste 10 milioane de măști, în luna aprilie, când a considerat că la ei situația este sub control. Mai mult, aici nu au murit decât 6 persoane. În Taiwan majoritatea locuitorilor își continuă viața în mod normal. Școlile sunt deschide, oamenii vin la locul de muncă, iar restaurantele și cafenelele sunt pline, deși majoritatea locurilor iau temperatura și pulverizează dezinfectant pe mâinile clienților înainte să-i lase înăuntru.

Jacinda Ardern, președintele din New Zealanda se află la mijlocul unei perioade de carantină de o lună, scopul acesteia fiind nu doar să reducă răspândirea virusulului, ci să-l elimine. Autoritățile le-au cerut tuturor celor care au intrat în țară să se autoizoleze și a interzis intrarea străinilor când erau doar 6 cazuri de infectare cu noul coronavirus în Noua Zeelandă. La jumătatea lui aprilie aici erau doar 4 persoane decedate din cauza COVID-19.

„La mijlocul perioadei de izolare, pot spune fără ezitare că ceea ce au făcut oamenii din Noua Zeelandă în ultimele două săptămâni este uimitor. Ați luat decizia că împreună ne putem proteja. Și ați făcut-o. Ați salvat vieți”, a spus premierul Ardern într-o conferința de presă transmisă în direct.

Tehnologia folosită în sprijinul oamenilor

Islanda, sub conducerea prim-ministrului Katrín Jakobsdóttir, a făcut teste gratuite de coronavirus întregii populații, în timp ce în alte țări accesul la ele este limitat. Aşa au ajuns doctorii islandezi la concluzia că până la 50% dintre purtătorii coronavirusului sunt asimptomatici.

Datorită testării masive aici nu s-a pus problema izolării sau a închiderii școlilor. Mai mult, premierul  a insitutit măsuri prin care se poate ști exact cine a ieșit din țară și cine nu. În Islanda sunt 1711 cazuri de infectări și 8 decese până pe 14 aprilie 2020.

Sanna Marin este cel mai tânăr șef de stat din lume. Din decembrie conduce Finlanda și a ales să lupte cu noul coronavirus folosindu-se de social media. Pentru că a realizat că nu toată lumea se uită la știri s-a folosit de influenceri pentru a populariza pe diverse platforme pericolele aduse de COVID-19.

În plus, după cel al Doilea Război Mondial, naţiunile nordice au început să îşi facă stocuri de resurse şi echipamente medicale. Zeci de anii Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda au făcut provizii de consumabile medicale, materii prime pentru fabricarea de muniţie, echipamente medicale şi militare, combustibil şi alimente.

Criza coronavirusului. Dragostea

Prim-ministrul din Norvegia, Erna Solberg, a hotărât că cel mai bun mod de a convinge oamenii să se protejeze este să vorbească cu copiii. A organizat o conferință de presă la care au fost prezenți doar copiii. Aceștia au putut să îi pună întrebări și a fost urmărită de foarte mulți oameni tocmai datorită faptului că a fost atât de inedită.

Dacă acest articol despre cum reușesc femeile șef de stat să țină sub control criza coronavirusului ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa