Cum facem față psihic coronavirusului. „Nu stați tot timpul cu ochii la știri. E natural, dar nu e sănătos”

Psiholog Miruna Jovin
scris pe

Scriu acest articol în a cincea zi de când copiii sunt acasă iar noi ne-am rărit considerabil ieșirile în oraș, atât de mult că nu mai ieșim deloc. În acest moment singura realitate sigură este că nu știm cum va evolua situația legată de COVID – 19. Mai știm și că ne așteaptă vremuri imprevizibile. Adică nu prea știm mare lucru. Va trebui să ne adaptăm din mers situațiilor noi ce vor apărea. Și totuși cum facem față acestei perioade de incertitudine? Iată câteva sfaturi de psiholog pentru această epidemie de coronavirus.

1. Ne deconectăm mai des

E tentant să stăm tot timpul cu ochii pe știri. Pare cumva o tendință naturală în acest moment. Nu este neapărat și una sănătoasă. Și ținând cont că situația va mai dura, nu se știe cât, haideți să ne stabilim un ritm în care să verificăm informațiile. Eu am constatat că la noi în țără deciziile importante sunt anunțate spre seară. Verific deci știrile după ora 18:00 și în rest evit să stau conectată permament. Mă uit și dimineața să văd ce mai e nou, ca să știu unde ne aflăm în acel moment. Nu mă uit la televizor și citesc doar știri oficiale. Citesc și sfaturi de psiholog pentru această epidemie de coronavirus date de colegii mei mai experimentați.

2. Ne bucurăm de lucrurile mărunte

Da, nu este o perioadă ușoară și totuși viața merge mai departe. În dimineața asta cerul era foarte albastru și o rază de soare colora clădirea din fața geamului meu. Am ales să mă bucur de această imagine. Am privit îndelung, am inspirat și expirat profund de zece ori și m-am bucurat de ceea ce văd.

3. Ne informăm corect

Am să fac mai jos o combinație între sfatul unui psiholog și experiența personală cu privire la coronavirus. Haideți să alegem ca surse de informare acele site-uri și canale care aparțin unor autorități.  Site-urile oficiale pun la dispoziție date în timp real despre cum evoluează pandemia. Organizația Mondială a Sănătății este una dintre surse, Departamentul de Stat pentru Situații de Urgență ar fi o alta.

4. Suntem atenți la emoțiile noastre și ale copiilor

Este o perioadă în care ne va fi frică. Este o perioadă în care vom fi triști. Și avem acum șansa să recunoaștem aceste emoții și să le exprimăm ca atare. Vom reuși astfel să ne facem nu numai nouă un bine, dar mai important, vom reuși să îi ajutăm pe copiii noștri să rămână conectați cu emoțiile. Gripa trece, de emoții și o stare psihică bună avem nevoie și după această perioadă.

5. Să ne păstrăm rutina

Chiar dacă ne adaptăm la un nou program de lucru e bine să ne menținem o rutină. Mai ales copiii noștri au nevoie de ea.

Ne trezim la aceiași oră sau o oră apropiată de cea obișnuită. Cel mai important este să avem suficiente ore de somn – face bine la starea generală de sănătate – foarte importantă în această perioadă.

6. Situații noi, ritualuri noi

Poate că este bine să introducem mai multe ritualuri de familie. Un joc nou în care să fie toată lumea implicată, ar fi o idee. O serie de exerciții de mindfulness pe care copiii și părinții le pot face împreună ar fi alta. Sau câteva exerciții ușoare de gimnastică – avem nevoie să ne schimbăm din când în când starea.

7. Suntem toți implicați

În acest moment estimările spun că peste 70% dintre noi ne vom îmbolnăvi de noua gripă. Unii nici nu vor ști că o au, atât de puține simptome vor avea. La alții va fi mai grav. Nu suntem deci noi și ceilalți, suntem noi, toți oamenii. Practic orice decizie a noastra îi va influența și pe cei de lângă noi. Dacă ar fi să aleg unul singur dintre sfaturi de psiholog pentru această epidemie de coronavirus acesta ar fi.

8. Cu speranță despre o situație grea

În loc de De ce mi se întâmplă mie să gândim Da, este neplăcut și nu aș fi vrut să mi se întâmple. Ce ține de mine să fac să fie mai bine? – să te speli pe mâini, să eviți aglomerațiile, să limitezi contactul cu alte persoane, să cumperi cumpătat ca să ajungă și la alții, să nu răspândești panică și informații neverificate.

9. La vremuri noi, tot noi

Viața, așa cum o știam înainte de COVID – 19 nu va mai fi la fel și după pandemie. Dar noi vom fi tot noi. Și ne va fi mai ușor să ne adaptăm schimbărilor dacă rămânem calmi, deschiși și flexibili. Se vor pierde joburi, se vor închide firme, astea sunt adevăruri. Ne rămâne doar să căutam acele oportunități care o să apară. Sau de ce nu să le creăm chiar noi.

10. Cere ajutor

Dacă vezi totul în negru, dacă începi să ai coșmaruri, să nu mai poți dormi, să fii permanent irascibil/ă poți să ceri ajutor. La prieteni și dacă situația o cere la psihologi. În epoca online ajutorul de genul ăsta este și el aproape. Nu ești singurul care se teme, nu ești singura persoană tristă și uneori e mai bine să vorbești despre asta cu cineva. Sfaturi și asistență dau în această perioadă a epidemiei de coronavirus mai mulți psihologi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa