Cum să eviți infectarea cu coronavirus în timpul călătoriilor

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
cum să eviți infectarea cu coronavirus în timpul călătoriilor
Dacă te sperie perspectiva plecării în vacanță din cauza drumului, învață cum să eviți infectarea cu coronavirus în timpul călătoriilor.

Odată cu începerea concediilor și redeschiderea granițelor, multă lume se întreabă dacă să mai riște să călătorească, mai ales dacă vacanțele plănuite presupun interacțiune cu multe persoane.

Iată câteva sugestii cum să eviți infectarea cu coronavirus în timpul călătoriilor, oferite de medicul Mihael W. Smith, editor medical webmd.com.

Să începem cu o veste bună, și anume că tot ceea ce sperăm că faci deja în timpul sezonului gripei te ajută să te protejezi pe tine și familia ta de această nouă amenințare virală.

Cum să eviți infectarea cu coronavirus în timpul călătoriilor. Nu îți atinge fața, ochii, nasul, gura

Nu putem controla unde se află virusul, dar putem împiedica, în mare măsură, infectarea. Atât virusul gripal, cât și coronavirusurile, sunt virusuri respiratorii, ceea ce înseamnă că își fac intrarea în organism prin infectarea căilor noastre respiratorii. Pe de o parte, ne pot infecta alți oameni bolnavi dacă aceștia tusesc sau strănută în apropiere, dar ne putem infecta și singuri, dacă atingem o suprafață contaminată și apoi ne atingem fața, oferind virusului porți deschise către corpul nostru.

Un studiu arată că ne atingem fața de aproximativ 23 de ori pe oră, ceea ce înseamnă aproape 400 de ocazii pe parcursul zilei ca un virus să pătrundă în organism.

Spală-te pe mâini cu meticulozitate

Poate după ce ai citit cele de mai sus nu îți vei atinge fața de 400 de ori pe zi, dar cu siguranță nu vei putea reduce acestă cifră la zero, de aceea spălarea pe mâini rămâne sfântă. Nu fii superficial! Dacă nu ai aflat până acum, deși despre cum să ne spălăm corect pe mâini se vorbește din orice difuzor, o igienizare corectă presupune spălarea cu săpun timp de 20 de secunde. Durează mai mult decât crezi. Cam cât ai cânta de trei ori ”Mulți ani trăiască, mulți ani trăiască, la mulți ani!”.

După clătire, cel mai bine este să îți usuci mâinile cu prosoape de hârtie. Fiind de unică folosință, nu acumulează germeni la fel ca prosoapele de bumbac care, dacă stau umede multă vreme, devin o casă prietenoasă pentru germeni.

După spălare, fă tot ce poți pentru a nu-ți recontamina mâinile. După ce mâinile tale sunt curate, nu atinge nimic din ceea ce nu trebuie. Folosește un prosop de hârtie pentru a deschide ușile, astfel eviți să pui direct mâna pe clanță, recomandă doctorul Mihael W. Smith.

Cele mai bune arme rămân apa și săpunul

Apa și săpunul sunt prieteni de încredere în aeroporturi sau în gări. Însă în avion, în tren sau în autobuz, când stăm pe scaune, gelurile dezinfectante sunt cea mai bună soluție. Atenție, trebuie să conțină cel puțin 60% alcool, pentru a fi cu adevărat eficiente.

Când vine vorba de dezinfectarea mâinilor, mulți oameni trec cu vederea un detaliu important. Pentru ca gelul să ucidă cel mai eficient germenii, mâinile trebuie frecate până gelul se evaporă complet. Mâinile încă umede nu sunt dezinfectate corect.

Cum rămâne cu obiectele din jurul nostru care au fost folosite și de alți pasageri? Acum, că stai cât se poate de confortabil în scaunul de avion, este normal să te întrebi: cum rămâne cu suportul pentru brațe, tava, aerisirea de deasupra capului, ecranul și orice altă suprafață cu care mâinile tale poate intra în contact? Un avion poate zbura în medie de aproximativ cinci ori pe zi. Ceea ce reprezintă o mulțime de oportunități ca mâinile murdare ale altor persoane să fi contaminat diverse obiecte ce te înconjoară.

După ce o persoană bolnavă a tușit sau a strănutat, virusul poate trăi până la 48 de ore pe o suprafață. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, coronavirusul poate supraviețui între câteva ore și câteva zile, în funcție de tipul de suprafață, temperatură și umiditate. De aceea, e timpul să utilizezi șervețelele dezinfectante din dotare. Freacă toate aceste zone bine. Nu economisi șervețele. Este posibil să ai nevoie de mai mult de unul. După ce ai șters, suprafața trebuie să rămână umedă încă cel puțin un minut ca substanța să acționeze asupra virusurilor și a bacteriilor.

Ce faci dacă vecinul de scaun pare bolnav?

Nimic nu poate fi mai îngrijorător decât să te afli la câțiva centimetri distanță de cineva care tușește, strănută și își suflă nasul, chiar dacă este vorba despre o simplă răceală! – spune editorul medical webmd.com. În această situație, medicul recomandă să soliciți discret unui membru al echipajului să fii mutat, dacă există vreun alt loc liber.

În acest moment, angajații companiilor aeriene sunt în alertă maximă. Dacă persoana are febră și simptome precum tuse, dificultăți de respirație sau pur și simplu nu se simte bine, este posibil ca pasagerului să i se solicite să părăsească avionul înainte de decolare. Dacă nu are febră și riscul pare scăzut, va primi o mască pentru a preveni răspândirea. O altă soluție, dar mai puțin eficientă, este să porți și tu o mască.

Marele avantaj de a purta mască este că te împiedică să îți atingi nasul și gura cu mâna. Pe de altă parte, îți oferă o falsă senzație de siguranță. Adesea, măștile nu se fixează perfect pe față, iar în această situație virusurile pot pătrunde la fel de ușor în căile respiratorii.

Cum să te ferești de coronavirus la hotel

Odată ajuns la destinație, este cazul să dezinfectezi și în hotel tot ceea ce crezi că a fost atins de alte persoane. Nu rata telecomanda, toate mânerele dulapurilor, clanțele, telefonul cu receptor și taste, biroul și întrerupătoarele. Teoretic, angajații au făcut deja acest lucru, însă, pentru siguranța ta, nu ezita să dezinfectezi și tu.

Călătorii fără peripeții de orice fel îți dorim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa