Cum se transmite COVID- 19 la copii născuți din mame infectate

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
cum se transmite COVID- 19 la nou- născuți
Informațiile sunt încă neconcludente, dar, spun medicii, reprezintă un semnal de alarmă.

Cercetătorii au descoperit coronavirus și anticorpi în sângele din cordonul ombilical, în lapte, placentă și în vaginul femeilor infectate, ceea ce demonstrează că virusul poate fi transmis cu ușurință la făt sau la nou născut, scrie washingtonpost.com, citând un studiu recent. 

Cercetarea a fost făcută în Italia pe 31 de gravide infectate, iar doi dintre nou născuții testați au avut rezultate pozitive pentru coronavirus. Și-au revenit amândoi foarte repede. Unul dintre bebeluși s-a vindecat în doar două zile, semn că organismului lui producea deja anticorpi încă de când era în uter, după cum a explicat medicul care a condus studiul, Claudio Fenizia, profesor de imunologie la Universitatea din Milano.

Un semnal de alarmă

Fenizia spune că este prea devreme să tragă concluzii, dar că rezultatele preliminare ar trebuie să fie un semnal de alarmă privind riscul transmiterii virusului la făt sau nou născut.

Studiul integral nu este încă disponibil, însă rezultatele lui, spun specialiștii, seamănă cu cele obținute în China, pe un eșantion mic de gravide infectate.

Deocamdată, spun oamenii de știință, este dificil de stabilit dacă transmiterea infecției se face în uter sau la naștere, indiferent dacă este vorba despre naștere naturală sau cezariană.

Prevenția, cea mai bună strategie

Studiul realizat de Fenizia în Italia a cuprins doar femei aflate în apropierea nașterii, iar despre impactul la o vârstă mică a sarcinii nu se știe încă nimic.

Virusul a fost identificat în cazul unei femei în vagin, în cazul alteia în placentă, al alteia în cordonul ombilical, iar în cazul unei femei, în lapte. Până la concluzii relevante, Fenizia spune că prevenirea infectării este cea mai bună strategie. De asemenea, după naștere, medicii trebuie să monitorizeze copiii născuți din mame infectate cu COVID- 19 urmărind eventuale simptome de inflamații.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa